Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σήμανε «σιωπητήριο» στη Ν.Δ. ενόψει ασφαλιστικού - Siemens
Σήμανε «σιωπητήριο» στη Ν.Δ. ενόψει ασφαλιστικού - Siemens Εκτύπωση E-mail
12.02.08

Σιωπητήριο, με εκ των προτέρων επιβολή κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση του Ασφαλιστικού αλλά και στην υπόθεση της Siemens, επιχειρεί να σημάνει η κυβέρνηση, καθώς ο φόβος των διαρροών ή ακόμη και η συνέχιση των διαφοροποιήσεων βουλευτών της προκαλούν ανησυχία στο Μαξίμου.

Με διαδικασίες - εξπρές και κλειστά «στόματα» θα επιδιώξει να πορευτεί στο επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα «απρόοπτα» και να καμφθούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις, τόσο κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής όσο και για την υποδοχή του σχεδίου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα παρουσιάσει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός.

Την ώρα που ο Ευαγ. Αντώναρος έθετε ευθέως ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και για τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες, ανώτερο στέλεχος του Μαξίμου τόνιζε -σε συζήτησή του με δημοσιογράφους- πως το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό θα ψηφιστεί σε 3 έως 4 εβδομάδες μετά την παρουσίαση των προτάσεων από τον πρωθυπουργό. Η τοποθέτηση αυτή, σχολιάστηκε αργότερα ως απόφαση που «δεν αφήνει χρονικά περιθώρια διαλόγου και διαπραγμάτευσης, αν το κυβερνητικό σχέδιο συναντήσει την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων ή ακόμη κι αν υπάρξουν διαφορετικές ενδοκυβερνητικές προσεγγίσεις».

Ευθύνες
Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος -εκ των στενών συνεργατών του Κ. Καραμανλή- προσπάθησε ταυτόχρονα να αποποιηθεί των ευθυνών του Μαξίμου για τους χειρισμούς στο σκάνδαλο Ζαχόπουλου λέγοντας πως δεν βλέπει μικρό ή μεγάλο ανασχηματισμό, ενώ για την εμπλοκή του Σπ. Κλαδά υποστήριξε ότι είναι θέμα που διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Παράλληλα απέφυγε να σχολιάσει τα περί λανθασμένων επικοινωνιακών χειρισμών και της πρότασης (που βρίσκει καθημερινά υποστηρικτές) για τη συγκρότηση ομάδας διαχείρισης κρίσεων, ενώ με ένα χαμόγελο -δυνητικά ερμηνευόμενο- αντιπαρήλθε της απάντησης για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση φοβάται ενδεχόμενο διαρροών και προτίθεται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση του Ασφαλιστικού τόνισε πως «η επιλογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι μια βασική, κεντρική επιλογή, μια προτεραιότητα την οποία η ΝΔ έχει θέσει κατά την προεκλογική περίοδο με αυτό το χαρακτήρα».

Για να καταστήσει μάλιστα ακόμη πιο σαφή την προειδοποίηση προς τους διαφωνούντες, ο Ευαγ. Αντώναρος πρόσθεσε ότι «οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση ισχύουν στο ακέραιο» και ζήτησε απ όλους να περιμένουν μέχρι την Παρασκευή, οπότε θα γίνει στη Βουλή η προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση, για να πληροφορηθούν από τον πρωθυπουργό «ποιοι είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί αυτή η μεταρρύθμιση, που είναι τόσο αναγκαία».

Παράλληλα έκλεισε ευσχήμως και την προοπτική περαιτέρω συζήτησης, μετά τη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών θέσεων, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει διοργανώσει, εδώ και πολλούς μήνες, έναν πολύ ευρύ διάλογο με όλους τους ενδιαφερομένους, στον οποίο προσήλθαν και έλαβαν μέρος όσοι έκριναν ότι έχουν κάτι θετικό και ουσιαστικό να προσφέρουν».

Εξεταστική
Θέμα κομματικής πειθαρχίας έθεσε - εμμέσως πλην σαφώς- ο κ. Αντώναρος και για τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί η πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens και με την οποία έχουν δημοσίως συμφωνήσει τόσο ο Π. Τατούλης όσο και ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης. Ετσι όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και για να προλάβει κάθε επικίνδυνο απρόοπτο, δήλωσε ότι «η θέση της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το συγκεκριμένο θέμα είναι απολύτως σαφής».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση του Ασφαλιστικού, ο κ. Ζαγορίτης αν και είπε πως «είναι πρόωρο να κάνουμε σχόλια για κάτι το οποίο δεν ξέρουμε», πρόσθεσε με νόημα ότι «οι βουλευτές της ΝΔ έχουν απόλυτη ωριμότητα και προτάσεις να κάνουν, και τις αποφάσεις τους να πάρουνε».


imerisia
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1260&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote