Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στροφή στην οικονομία
Στροφή στην οικονομία Εκτύπωση E-mail
02.12.18

Στροφή στην οικονομία - Media Στο πεδίο όπου θεωρεί ότι έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα – και δεν είναι άλλο από την οικονομία – επικεντρώνει τις αντιπολιτευτικές της δυνάμεις η Ν.Δ., που θεωρεί πεδίον δόξης λαμπρόν τη συζήτηση του προϋπολογισμού, του πρώτου που κατατίθεται μετά το τέλος των προγραμμάτων.

 

Δεδομένου ότι οι αριθμοί έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα (ένα ακόμα πεδίο στο οποίο αντιπολιτεύεται η Πειραιώς), ζητούμενο είναι για τους «γαλάζιους» να αποδείξουν ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό «εικονικής πραγματικότητας».


«Συζητούμε τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ. Ο πρώτος ήταν της αυταπάτης. Ο δεύτερος των ιδεοληψιών. Ο τρίτος του στεγνώματος της οικονομίας. Και ο τέταρτος νεομνημονιακός, αντιαναπτυξιακός, καταρτισμένος σε περιβάλλον αφαίμαξης της οικονομίας, καμουφλαρισμένος με “παχύ στρώμα” αριστερής χρυσόσκονης εν όψει των επικείμενων εκλογών» είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας στη συζήτηση του προϋπολογισμού, που ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δίνοντας τον τόνο πάνω στον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θα συγκρουστεί με την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.


Ωστόσο η Ν.Δ. βρίσκεται στην ιδιαίτερα δύσκολη θέση να εξηγήσει γιατί θα ψηφίσει για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση.

Έτσι χρησιμοποιεί το παράδειγμα της «καλύβας του Χότζα» για να απαντήσει στις νομοθετικές πρωτοβουλίες περί του κοινωνικού μερίσματος και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, του ΕΝΦΙΑ και του συντελεστή φορολόγησης κερδών για τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα αυτά θα στηρίξει με την ψήφο της η αξιωματική αντιπολίτευση, επιδιώκει όμως να θυμίσει την αρχική τους νομοθέτηση από την κυβέρνηση, την οποία παρουσιάζει ως απότοκο του πρώτου εξαμήνου του 2015.


Φλερτ με τη μεσαία τάξη


Σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις (ΣΚΑΪ) η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, σχολιάζοντας το μπαράζ θετικών μέτρων που βάζει στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής επικαιρότητας ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός:

«Παίρνει δέκα, γυρίζει πίσω ένα. Και το γυρίζει ενώ θα έπρεπε να το είχε κάνει πολύ νωρίτερα. Θα έπρεπε να είχε κάνει πολύ νωρίτερα την επιστροφή των αναδρομικών, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει πολύ νωρίτερα στην αποκατάσταση των ομάδων που πλήττονται από την κρίση και, κυρίως, θα έπρεπε να έχει ένα αναπτυξιακό σχέδιο, που δεν έχει».


Περιγράφοντας το σχέδιο της Ν.Δ. η Σπυράκη ανέφερε πως το «γαλάζιο» στρατόπεδο δίνει έμφαση στη μεσαία τάξη.

«Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θα κάνουμε γενναίες φορoελαφρύνσεις διατηρώντας τη δημοσιονομική ισορροπία, μειώνοντας δηλαδή έξοδα εκεί που δεν πρέπει να υπάρχουν. Προφανώς όχι προχωρώντας σε μπαράζ προσλήψεων, αλλά επενδύοντας σε συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα μάλιστα με το «γαλάζιο» στρατόπεδο, τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας καταγράφονται στην Έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).


«Σύμφωνα με την έκθεση, οι μισθοί στην Ελλάδα το 2017 μειώθηκαν κατά 3,5%, ποσοστό που αποτελεί τη χειρότερη αρνητική επίδοση στην Ευρώπη. Η έκθεση διαψεύδει τα σαθρά κυβερνητικά επιχειρήματα περί βελτίωσης του κλίματος στην αγορά εργασίας. Η γενιά των φτωχών εργαζομένων και της μερικής απασχόλησης είναι δημιούργημα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ» επισήμαναν σε δήλωσή τους ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Θεόδωρος Καράογλου.

Σημείωσαν επίσης πως η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της Eurostat που κατέτασσε την Ελλάδα τελευταία και στη δυνατότητα αντιμετώπισης της φτώχειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


www.topontiki.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12594&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote