Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μονομαχία με 3 έπαθλα
Μονομαχία με 3 έπαθλα Εκτύπωση E-mail
12.02.08

O «τυφώνας Ομπάμα» είναι έτοιμος να σαρώσει και τις προκριματικές του Ποτόμακ, εκεί όπου οι λευκές ελίτ του συστήματος εξουσίας έδειχναν να υποστηρίζουν με νύχια και με δόντια τη Χίλαρι Κλίντον.

Η σκληρή μάχη για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος μεταφέρεται σήμερα στις όχθες του ιστορικού για το αμερικανικό έθνος ποταμού Ποτόμακ με τρία μεγάλα έπαθλα, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσιγκτον, τη Βιρτζίνια και το Μέριλαντ.

Μετά τη σαρωτική επικράτηση του κύματος Ομπάμα και στις τέσσερις αναμετρήσεις του Σαββατοκύριακου, ο γερουσιαστής του Ιλινόις βρίσκεται σε θέση ενισχυμένης ισχύος έναντι της Χίλαρι Κλίντον. Αφού κέρδισε τη μαύρη Λουϊζιάνα, τη λευκή Νεμπράσκα, την Πολιτεία της Ουάσιγκτον και το αμφίρροπο Μέιν, ο Μπάρακ Ομπάμα ολοκλήρωσε τον θρίαμβό του και με ένα βραβείο «Γκράμι».

Η ηχογραφημένη αφήγηση του βιβλίου του Audacy of Hope Reclaiming the America Dream κατατρόπωσε στη χθεσινή απονομή των βραβείων τα αντίστοιχα ηχογραφημένα έργα των πρώην προέδρων Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ. Ηταν αυτή η νίκη μια πασιφανής υπενθύμιση της επιρροής του, που συνεχώς διευρύνει ο «μαύρος Κένεντι» στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Αμερικής.

Εχοντας στην κατοχή του και το βραβείο της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας, ο Μπάρακ Ομπάμα συνεχίζει τη μάχη σώμα με σώμα με τη Χίλαρι Κλίντον για το εκλεκτορικό σώμα στο συνέδριο του Αυγούστου.

Σύμφωνα με το CNN, o γερουσιαστής του Ιλινόις προηγείται στους εκλεγμένους εκλέκτορες με 986 έναντι 924 της Χίλαρι Κλίντον.

Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, προηγείται στους σούπερ εκλέκτορες και διατηρεί το γενικό προβάδισμα με 1.148 έναντι 1.121 για τον Ομπάμα. Την πρώτη θέση στο γενικό σύνολο των εκλεκτόρων δίνει στον Ομπάμα μετά τις προκριματικές του Σαββατοκύριακου το CBS με 1.134 έναντι 1.131.

Για να αναστρέψει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η στρατηγική κατεύθυνση της προεκλογικής εκστρατείας της, η Χίλαρι Κλίντον επέβαλε χθες αλλαγή στην κορυφή της εκλογικής ομάδας της.

Η Μάγκι Γουίλιαμς, φίλη και συνεργάτιδα από την προεδρία Κλίντον, αντικατέστησε την Πάτι Σόιλς Ντόιλ, στην οποία οι συνεργάτες της Κλίντον αποδίδουν αποτυχία κυρίως στη συλλογή χρημάτων από τους ιδιώτες στο Ιντερνετ και τους μεγάλους δωρητές.

Συναγερμός
Στο στρατόπεδο της γερουσιαστού της Νέας Υόρκης επικρατεί κινητοποίηση για την αναθεώρηση της τακτικής του εν όψει της πολύ κρίσιμης για τη Χίλαρι Κλίντον μάχης της 4ης Μαρτίου στο Οχάιο και το Τέξας. Η σημερινή αναμέτρηση μάλλον νέα φθορά θα προκαλέσει στον μύθο της ανίκητης πρώην πρώτης κυρίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μπάρακ Ομπάμα προηγείται με 16% στη Βιρτζίνια και με 18% στο Μέριλαντ.

Η μάχη στην Ουάσιγκτον, όπου η Κλίντον διαθέτει ισχυρότατα ερείσματα εξουσίας μεταξύ των διοικητικών ελίτ και της κυβερνητικής εξουσίας, είναι αμφίρροπη.

ΟΜΠΑΜΑ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΣΤΡΟ - ΤΣΑΒΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ
«Διεκδικώ την εκλογή στην προεδρία γιατί η επιτυχία μου, παρά το αστείο όνομά μου, θα βοηθήσει να γιατρευτούν οι διαιρέσεις της χώρας και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των ΗΠΑ στο εξωτερικό», είπε ο Ομπάμα, μιλώντας σε μία συγκέντρωση περίπου 2.000 ατόμων στο Γυμνάσιο της πόλης Αλεξάνδρεια, στην πολιτεία Βιρτζίνια.

Ηταν μία από τις σπάνιες συζητήσεις που ο Ομπάμα αναφέρθηκε επί μακρόν στα υπόλοιπα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, εκτός από τα ζητήματα του Ιράκ ή της τρομοκρατίας και κατά τη διάρκειά της επανέλαβε ότι θα συναντηθεί με τους ξένους ηγέτες που θεωρούνται αντίπαλοι των ΗΠΑ, στους οποίους συμπεριέλαβε τον Φιντέλ Κάστρο της Κούβας και τον Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας.

Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι το γεγονός ότι ο πατέρας του είναι Κενυάτης μουσουλμάνος και η διαμονή του τα πρώτα χρόνια της παιδική του ηλικίας στη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, την Ινδονησία, του δίνουν τη δυνατότητα να κατανοεί τους μουσουλμάνους ηγέτες όταν διαπραγματεύεται μαζί τους.

«Το ξέρουν ότι είμαι χριστιανός, αλλά επίσης ξέρουν ότι έζησα στην Ινδονησία και έτσι καταλαβαίνω την κουλτούρα τους», είπε ο Ομπάμα, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι την ημέρα που θα ορκιστεί, «αυτή η χώρα θα κοιτάζει τον εαυτό της διαφορετικά, θα αλλάξουν οι αντιλήψεις μέσα στη χώρα αλλά και οι αντιλήψεις στο εξωτερικό».

Σε ό,τι αφορά τη Λατινική Αμερική, ο υποψήφιος κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους ότι πήρε το ρίσκο να αγνοήσει την περιοχή και την αντιμετωπίζει ως «κατώτερο εταίρο», ενώ οι ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα έχουν επενδύσει στις υποδομές της ηπείρου και έχουν εγκαθιδρύσει εμπορικούς δεσμούς.

«Η εξωτερική μας πολιτική δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώσει με το «όχι στον Κάστρο, όχι στον Τσάβες»», είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι, κατά τις συνομιλίες με τέτοιους ηγέτες, πρέπει να καθίστανται σαφείς οι αμερικανικές προτεραιότητες.

«Θα μιλήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου, τους πολιτικούς κρατούμενους στην Κούβα», είπε ο υποψήφιος ο οποίος παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία του και με τον τρόπο που κυβερνά ο Τσάβες στη Βενεζουέλα.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1258&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 12.02.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote