Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Η Ισπανία και η Ε.Ε. συμφώνησαν για το Γιβραλτάρ ανοίγοντας τον δρόμο για να εγκριθεί στην ευρωπαϊκή Εκτύπωση E-mail
24.11.18

Brexit Η Ισπανία και η Ε.Ε. συμφώνησαν για το Γιβραλτάρ ανοίγοντας τον δρόμο για να εγκριθεί στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, η συμφωνία για το Brexit.

Η σύνοδος ήταν αμφίβολη εξαιτίας των ενστάσεων του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, για τη μικρή περιοχή που παραχωρήθηκε στη Βρετανία το 1713, αλλά εξακολουθεί να διεκδικείται από την Ισπανία. Ωστόσο, σήμερα (Σάββατο) όπως έγινε γνωστό από τη βρετανική κυβέρνηση, το Λονδίνο θα συζητήσει απευθείας με τη Μαδρίτη το τι μέλλει γενέσθαι με το Γιβραλτάρ, στο πλαίσιο των διασφαλίσεων που δόθηκαν στην ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να είναι θετική για τη συμφωνία.

Λίγο αργότερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για το Γιβραλτάρ, τονίζοντας ότι οι όποιες μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, θα γίνουν με τη συμμετοχή της Ισπανίας.

Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προσερχόμενη το Σάββατο στις Βρυξέλλες και στις συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, διαβεβαίωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο «θα στέκεται πάντα στο πλευρό» του Γιβραλτάρ. 

«Θα διαπραγματευόμαστε πάντα εκ μέρους όλης της βρετανικής οικογένειας, περιλαμβανομένου του Γιβραλτάρ. Αντιμετωπίσαμε τα θέματα της αποχώρησης σχετικά με το Γιβραλτάρ με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο. Διασφαλίσαμε ότι το Γιβραλτάρ καλύπτεται από την όλη συμφωνία και από την περίοδο εφαρμογής της», δήλωσε μεταξύ άλλων η Μέι. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters -το οποίο επικαλείται προσχέδιο επίσημου εγγράφου- η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διακηρύξει την Κυριακή ότι οι οποιεσδήποτε μελλοντικές διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με τη Μαδρίτη. 

«Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα επιτευχθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρόλα αυτά, αυτό δεν αποκλείεται η πιθανότητα να έχουμε ξεχωριστές συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφορικά με το Γιβραλτάρ... Αυτές οι ξεχωριστές συμφωνίες θα απαιτήσουν μία προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας», αναφέρει το εν λόγω έγγραφο.

 

Τουσκ: Η Ε.Ε. πέρασε το τεστ της ενότητας

 

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έγραψε στο twitter: «Θα συστήσω την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κανένας δεν έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος. Αλλά, τουλάχιστον σε αυτήν τη δύσκολη ώρα, η Ε.Ε. των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης».

 

Στις Βρυξέλλες η Μέι

 

Η σύνοδος -η οποία θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί της Κυριακής με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα- έχει αποκλειστικό θέμα το «διαζύγιο» ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος είναι να επικυρωθεί το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit και γι' αυτό η Τερέζα Μέι έχει απόψε σημαντικές επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η Μέι ελπίζει ότι θα επιστρέψει στο Λονδίνο το βράδυ της Κυριακής με μια σταθερή συμφωνία για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου.

Δύο είναι τα κείμενα που αναμένεται να εγκριθούν στη σύνοδο:

► μια πολιτική δήλωση που θα προσδιορίζει πώς θα διαμορφώνονται οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. μετά το Brexit και θα περιγράφει πώς θα λειτουργεί το εμπόριο και η ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

► ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο 585 σελίδων που θα καθορίζει τους όρους της εξόδου του «διαζυγίου».

Σύμφωνα με τον «Guardian», το κοινό ανακοινωθέν θα υπογραμμίζει ότι η συμφωνία θα πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων ψαράδων να συνεχίσουν να ψαρεύουν σε βρετανικά χωρικά ύδατα, αλλά και θα προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε αποτυχία της βρετανικής κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες για επέκταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι την έξοδο από την Ε.Ε.

Ακόμη και αν η Ε.Ε. εγκρίνει τη συμφωνία, ο «Γολγοθάς» της Μέι δεν θα 'χει τελειώσει καθώς έχει ακόμα πολλούς βουλευτές να πείσει να την υποστηρίξουν, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο.

«Το προσχέδιο της συμφωνίας δεν είναι μόνο η καλύτερη λύση στην πολιτική διαίρεση αλλά και για την οικονομία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ στο BBC και πρόσθεσε;

«Αυτή η συμφωνία είναι ένας τρόπος για να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. με ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία μας. Αλλά η οικονομία δεν είναι η μοναδική σκέψη. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε την πολιτική διαδικασία επούλωσης, επανενώνοντας τη χώρα μας γιατί (...) οι χώρες που είναι διαιρεμένες δεν είναι επιτυχημένες χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12576&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote