Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Η εισβολή στην Κύπρο «επέστρεψε» στο τουρκικό κοινοβούλιο Εκτύπωση E-mail
21.11.18

Η Μεράλ Ακσενέρ Άκρως προκλητικά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε η Μεράλ Ακσενέρ, αρχηγός του εθνικιστικού «Καλό Κόμμα» στην Τουρκία, μιλώντας στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας και αναφερόμενη στο Κυπριακό ζήτημα.

 

«Η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμένει τουρκική», δήλωσε εν μέσω επευφημιών και χειροκροτημάτων η Ακσενέρ. 


Με αφορμή τις εξορύξεις που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ και την αυξανόμενη ένταση που υπάρχει στην τουρκική πλευρά, η Ακσενέρ σημείωσε ξεκάθαρα ότι ένας πόλεμος θα πρέπει να αποτελεί μία από τις επιλογές της Άγκυρας. Μάλιστα, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την κωδική φράση του τουρκικού στρατού για την εισβολή στην Κύπρο, το 1974, λέγοντας ότι «εάν χρειαστεί, "Η Αϊσέ θα πάει διακοπές" ξανά».


Πιο συγκεκριμένα, είναι η φράση που συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ με τον υπουργό Εξωτερικών Τουράν Γκιουνές- για την περίπτωση που παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες- προκειμένου να αρχίσει η εισβολή στην Κύπρο στις 14 Αυγούστου του 1974.

 

Η Μεράλ Ακσενέρ στις πρόσφατες εκλογές απέσπασε ποσοστό περίπου 10% και έχει 42 βουλευτές στο τουρκικό κοινοβούλιο. Είχε χρηματίσει υπουργός Εσωτερικών επί πρωθυπουργός Ερμπακάν και μέχρι το 2016 ανήκει στο εθνικιστικό, ακροδεξιό κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Έφυγε διαφωνώντας με την πολιτική συνεργασίας του Μπαχτσελί με τον Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος και τη διπλή εκλογικής αναμέτρηση για την προεδρία και τη Βουλή. Τον Οκτώβριο του 2017 ίδρυσε το «Καλό Κόμμα» -κεμαλικής κατεύθυνσης- και έθεσε υποψηφιότητα στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.


Η 62χρονη σήμερα βουλευτής έχει το παρατσούκλι «λύκαινα» που της το έχουν δώσει οι φανατικοί οπαδοί της, οι οποίοι προέρχονται από τη δεξαμενή του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αλλά και της ανεπίσημης «νεολαίας» του, των Γκρίζων Λύκων, δηλαδή της γνωστής υπερεθνικιστικής νεοφασιστικής οργάνωσης.

 

Οι δηλώσεις της Ακσενέρ έρχονται τη στιγμή που η Άγκυρα κλιμακώνει τη ρητορική της για τις εξορύξεις, με προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες. Την περασμένη Κυριακή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι η έναρξη της έρευνας της Exxon Mobil στην ανατολική Μεσόγειο με την άδεια της κυπριακής κυβέρνησης δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και ότι «θα διαταράξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες».


Μάλιστα, ο Τούρκος αξιωματούχος έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες, καθώς -όπως υπογράμμισε- οι πόροι της Κύπρου είναι συνάρτηση του Κυπριακού ζητήματος, ενώ απηύθυνε «προειδοποιήσεις» και προς τις ενεργειακές εταιρείες που συμμετέχουν στις εξορύξεις. 

Εξάλλου την Τρίτη, η Άγκυρα προχώρησε σε νέα πρόκληση, στέλνοντας το σεισμογραφικό σκάφος της «Μπαρμπαρός» εντός του Οικοπέδου 4 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνοδεία μάλιστα (τεσσάρων, κατά πληροφορίες) τουρκικών πολεμικών πλοίων.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12570&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote