Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Προειδοποιεί η Άγκυρα για τις εξορύξεις στην Κύπρο Εκτύπωση E-mail
19.11.18

ΑΟΖ Την προκλητική και επιθετική της στάση συνεχίζει η Τουρκία, στο ζήτημα των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ από ενεργειακές εταιρείες.

Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι η έναρξη της έρευνας της Exxon Mobil στην ανατολική Μεσόγειο με την άδεια της κυπριακής κυβέρνησης δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και ότι «θα διαταράξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες».


Μάλιστα, ο Τούρκος αξιωματούχος έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες, καθώς -όπως υπογράμμισε- οι πόροι της Κύπρου είναι συνάρτηση του Κυπριακού ζητήματος.


Προαναγγέλλει τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ


«Ανανεώνουμε τις προειδοποιήσεις μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν στις μονομερείς έρευνες και εξορύξεις των Ελληνοκυπρίων. Τούς υπενθυμίζουμε ότι η κατανομή των φυσικών πόρων της νήσου της Κύπρου άπτεται του πυρήνα του κυπριακού ζητήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαμί Ακσόι.

 

Επίσης, υποστήριξε ότι και η Άγκυρα θα προχωρήσει σε σχετικές έρευνες, αναφέροντας ότι «εκτός της δικής μας υφαλοκρηπίδας, θα αρχίσουμε δραστηριότητες σε περιοχές για τις οποίες η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" έχει δώσει άδεια στην (κρατική πετρελαϊκή εταιρεία) Turk Petrolleri», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.


Στήριξη από ΗΠΑ, προκλήσεις στη Λευκωσία


Σημειώνεται ότι μόλις το Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνος επανέλαβε τη θέση της χώρας του, η οποία παραμένει αμετακίνητη στη δέσμευσή της για στήριξη του δικαιώματος της Κύπρου στην ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία υπήρξαν καταγγελίες για προκλητικές ενέργειες από τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, τα οποία φέρεται να παρεμπόδισαν Ελληνοκύπριους γεωργούς να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους στη νεκρή ζώνη της κοινότητας Δένειας.

 

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν νωρίτερα φέτος, την πορεία ενός σκάφους εξερεύνησης που εκμισθώθηκε από την ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni και είχε ως προορισμό την Κύπρο.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12568&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote