Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ανακαλύφθηκε πλανήτης 10 εκατ. ετών έξω από το ηλιακό μας σύστημα
Ανακαλύφθηκε πλανήτης 10 εκατ. ετών έξω από το ηλιακό μας σύστημα Εκτύπωση E-mail
12.02.08

Γερμανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν «ένα γιγάντιο νεαρό» πλανήτη στα βαθύ διάστημα, ο οποίος όπως τονίζουν έχει μάζα κατά 10 φορές πυκνότερη από αυτήν του πλανήτη Δία, αλλά είναι ηλικίας μόλις 10 εκατ. ετών -‘νεογένητος’ σύμφωνα με τα κοσμικά μέτρα.

Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Μαξ Πλάνκ στη Χαϊδελβέργη τόνισαν πως πρόκειται για τον νεώτερο γνωστό πλανήτη έξω από ηλιακό μας σύστημα.
Το άστρο υποδοχέας ακόμη περιβάλλεται από τον δίσκο αερίων από τον οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα, ενώ η εκτελεί μία πλήρη τροχιά γύρω από το μητρικό του άστρο σε 3.65 ημέρες.

Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αντλήσουν πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί για τη δημιουργία πλανητών.
Με εκτιμώμενη ηλικία τα 10 εκατ. έτη, ο νεωστί ανακαλυφθείς πλανήτης έχει μόλις το 0,2 % της ηλικίας του ηλιακού μας συστήματος. Η Γη είναι ηλικίας 4,5 δις ετών, ενώ ο Ήλιος περίπου 100 εκατ. χρόνια παλαιώτερος από αυτήν.

Ο νέος αυτός πλανήτης, σε τροχιά γύρω από ένα νεαρό άστρο, προσφέρει την πρώτη χειροπιαστή απόδειξη για την, από παλιά γνωστή, θεωρία που υποστηρίζει πως οι πλανήτης δημιουργούνται γρήγορα, μέσα στα πρώτα 10 εκατ. χρόνια ζωής του μητρικού τους άστρου. Μέχρι πρόσφατα το σύνολο των 250 και πλέον πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος έχουν βρεθεί γύρω από πολύ πιο ηλικιωμένα άστρα-ηλικίας 100 εκατ. ετών κι άνω.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1255&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote