Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΛΑΣΙΓΚ
ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΛΑΣΙΓΚ Εκτύπωση E-mail
30.10.18

ΤΙΜΗΣΑΝ

ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ

ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΟ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ

ΣΧΟΛΕΙΟ

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΦΛΑΣΙΓΚ

 

 
 
 
Νέα Υόρκη _του Σάκη Σερέτη

Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 τίμησε με ξεχωριστό τρόπο το Ελληνικό απογευματινό σχολείο του Αγίου Νικολάου στο Φλάσιγκ , καθώς η εκδήλωση είχε σαν αιχμή του δόρατος τα διαχρονικά μηνύματα και την σημασία του ΟΧΙ, αφενός σαν μία ηρωική πράξη των Ελλήνων ενάντια στη βία και τον φασισμό, και αφετέρου σαν μία στάση ζωής πολλών και διαφορετικών πρωταγωνιστών της εποχής που εζησαν, καθώς με τα δικά τους ΟΧΙ , έδωσαν στίγμα και οντότητα του αγώνα τους ενάντια στον ρατσισμό , στην καταπάτηση της ελευθερίας και την εξάλειψη κάθε μορφής μπουλινγκ .
 
 
 
 
 
 
Τους προσκεκλημένους υποδέχτηκε η νέα διεθύντρια του απογευματινού σχολείου Παναγιώτα Λιλικάκη η οποία ανέφερε τα εξής :
 
 

«Σήμερα, εορτάζουμε την 77η επέτειο της Ελληνικής αντίστασης στην τυραννία, την ταπείνωση και την αδικία. Δεν είναι περίεργο, για όσους γνωρίζουν την ψυχή και το πνεύμα του Έλληνα, να καταλάβουν γιατί στις 28 Οκτωβρίου 1940 το τελεσίγραφο του Μουσoλίνι απορρίφθηκε με μια απλή λέξη: ΟΧΙ.

 


 
 

Είναι επειδή η ιστορία έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που χρειαζόμαστε να προστατεύσουμε την γη μας, την γλώσσα μας, τις αξίες μας, τον πολιτισμό μας και τη χριστιανική πίστη μας ενάντια σε εκείνους που προσπάθησαν να την καταστρέψουν, η ενοποιημένη απάντησή μας ήταν πάντα ΟΧΙ.

 

 


 

 
 

Το 490 π.Χ. οι Έλληνες αντιστάθηκαν στους Πέρσες και κέρδισαν τη Μάχη του Μαραθώνα χάρη στο έξυπνο σχέδιο του Αλκιβιάδη και στις 25 Μαρτίου 1821 οι Έλληνες εξεγέρθηκαν ενάντιων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όταν ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ΙΙΙ ύψωσε τη σημαία της επανάστασης.

 

 


 

 
 

Έτσι, σήμερα, ως Έλληνες, όχι μόνο θα θυμηθούμε και θα τιμήσουμε εκείνους που αντιστάθηκαν στον φασίστα Μουσουλίνι και την ναζιστική κατοχή, αλλά θα θυμηθούμε και θα γιορτάσουμε εκείνους που στη διάρκεια της πρόσφατης παγκόσμιας ιστορίας τόλμησαν να αντισταθούν και να πουν, ΟΧΙ. Το 1943, ο Μητροπολίτης Ιωακείμ (Αλεξόπουλος) βοήθησε να φυγαδεύσει 702 Έλληνες Εβραίους, και όταν οι Ναζί του ζήτησαν τον κατάλογο των ονομάτων των Εβραίων, απάντησε «Είμαι Εβραίος».

 

 


 

 

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, παρά τις απειλές που δέχτηκε, αγκάλιασε τις ιδέες του Martin Luther King, και τον συνόδευσε στην πορεία της Σέλμα Αλαμπάμα. Ας γιορτάσουμε λοιπόν την 77η επέτειο του ΟΧΙ συνεχίζοντάς να υπηρετούμε ως πολίτες του κόσμου και υποστηρικτές της Οικουμενικής Διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ."

 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε επιλογές από ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη και του Γιάννη Ρίτσου , ενώ η λήξη της εκδήλωσης σηματοδοτήθηκε με το τραγούδι του Οδυσσέα Ελύτη “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ”.
 

 
 
Χαιρετισμό απηύθυνε ο ευεργέτης του Σχολείου ΣτέφανοςΤσερπέλης , ο ιερατικώς προϊστάμενος της Κοινότητας Παύλος Παλαιστίδης , και η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Μαρία Ζολώτα.


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12537&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 09.11.18 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων