Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Νέα πρόκληση
Νέα πρόκληση Εκτύπωση E-mail
11.02.08
Εμμένουν στην αδιάλλακτη στάση τους τα Σκόπια την ώρα που το θέμα της ονομασίας έχει μπει στην τελική του ευθεία. Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έχασε την ψυχραιμία του όταν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια στην Γερμανία ο Έλληνας Πρέσβης Αναστάσιος Κριεκούκης τον ρώτησε ευθέως γιατί δεν κάνει ένα βήμα πίσω.

  

 

 

Ο κ. Τσερβένκοφσκι ξέχασε τα αγγλικά του και άρχισε να μιλάει στην μητρική του γλώσσα. Επανέλαβε, ενώπιον δεκάδων ηγετών, πως το ζήτημα του ονόματος είναι αδιαπραγμάτευτο για τη χώρα του, ενώ συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση του τόνισε ότι κάποια χώρα (σ.σ. χωρίς να την κατονομάσει) βάζει εμπόδια για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Ακόμη, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ απέρριψε την πρόταση για σύνθετη ονομασία. Σκληρή απάντηση έλαβε από τον παρόντα στη Σύνοδο Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τα Σκόπια. "Θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε", δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης. Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι η στάση του κ. Τσερβένκοφσκι στην Γερμανία επιβεβαιώνει την ελληνική θέση ότι η γειτονική χώρα συνεχίζει να εμμένει στις προκλήσεις και την αδιαλλαξία. "Το προσεχές διάστημα, αναμένεται η νέα πρόταση του μεσολαβητή κ. Νίμιτς, την οποία κατόπιν θα την εξετάσουμε με τους φίλους μας και με την ελληνική πλευρά", δήλωσε εξάλλου από το Μόναχο ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Λάζαρ Ελένοφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαντ, στο περιθώριο της Συνόδου. Σχετικά με το ενδεχόμενο να θέσει η Ελλάδα βέτο για την επίδοση στην ΠΓΔΜ πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο κ. Ελένοφσκι σχολίασε ότι "βρισκόμαστε ενώπιον μίας σύνθετης κατάστασης και πρέπει να έχουμε συνείδηση αυτής". Την ίδια ώρα τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά, οι αντιπαραθέσεις, οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια αναμένεται να ενταθούν τους δύο επόμενους κρίσιμους μήνες και όλα φαίνονται να είναι ανοιχτά μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου στο Βουκουρέστι. Μέχρι τότε όμως θα έχει προηγηθεί ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων.

 

Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι θα συναντηθεί με την Κοντολίζα Ράις. Μία ημέρα αργότερα θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον η Ντόρα Μπακογιάννη και θα έχει συνομιλίες με την Αμερικανίδα ομόλογό της.

Στα τέλη Φεβρουαρίου ο Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να ανακοινώσει την τελική του πρόταση για την ονομασία.

Στις 6 - 7 Μαρτίου θα υπάρξουν εκ νέου διαπραγματεύσεις στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ΥΠΕΞ των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι Η.Π.Α. ενθαρρύνουν τις δύο χώρες να καταλήξουν σε συμβιβασμό, ενώ η Κοντολίζα Ράις αναμένεται να επισκεφθεί την χώρα μας στις αρχές Ιουνίου.


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1251&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >