Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ταπεινωτική ήττα για τους συμμάχους της Μέρκελ στη Βαυαρία Εκτύπωση E-mail
15.10.18

Συντριπτική ήττα γνωρίζουν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) -δηλαδή το αδελφό κόμμα του CDU της Άνγκελα Μέρκελ- στις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα (Κυριακή) στη Βαυαρία.

Τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα τούς δίνουν ποσοστό μόλις 37,7%, το οποίο σημαίνει ότι χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή του εν λόγω κρατιδίου.

Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) γνωρίζουν τη συντριβή, καθώς αγγίζουν το 9,6%, χάνοντας ουσιαστικά τη μισή εκλογική τους δύναμη.

 

Αντίθετα, θριαμβεύουν οι Πράσινοι, οι οποίοι με 17,9% αναδεικνύονται δεύτερο κόμμα, διπλασιάζοντας τα ποσοστά τους. Στην πρώτη του παρουσία στις εκλογές της Βαυαρίας, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με ποσοστό 10,6% μπαίνει στην τοπική Βουλή.

 

Επίσης, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι συγκεντρώνουν το 11,7%, ενώ οι Φιλελεύθεροι φαίνεται να μπαίνουν οριακά στη Βουλή με 5%. Αντίθετα, η Αριστερά με 3,2% μένει και πάλι «εκτός».

 

Τι έδωσαν τα exit polls

 

Σύμφωνα με τα exit polls που ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, το CSU συγκεντρώνει το 35,5%, σημειώνοντας απώλειες 12,2% σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι Σοσιαλδημοκράτες αγγίζουν το 10% (πτώση 10,6%), ενώ οι Πράσινοι έχουν 18,5% (άνοδος κατά 9,9%).

 

Ακολουθεί το AfD με 11% (δεν είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες εκλογές της Βαυαρίας), οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,5% (άνοδος 2,5%), οι Φιλελεύθεροι με 5% (άνοδος 1,7%) και η Αριστερά με 3,5% (άνοδος 1,4%).

 

Θα ψάξει για εταίρο

 

Σύμφωνα με την παραπάνω εκτίμηση εκτίμηση του αποτελέσματος, το CSU θα αποστάσει 74-79 έδρες σε σύνολο 192-200 (οι έδρες δεν είναι σταθερές) της Βουλής του εν λόγω κρατιδίου. Συνεπώς, οι Χριστιανοκοινωνιστές θα χρειαστούν εταίρο για να συνεχίσουν να κυβερνούν το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας.

 

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, ενδεχομένως να προτιμήσει μία συνεργασία με τους Πράσινους, παρότι αμφότερες οι πλευρές μέχρι τώρα έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τέτοιου είδους διακανονισμούς.

 

Μία πιο συντηρητική περίπτωση θα είναι μία συμφωνία με τους κεντροδεξιούς Ελεύθερους Ψηφοφόρους και πιθανώς τους Φιλελεύθερους, εφόσον καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Το CSU έχει αποκλείσει κάθε συνεργασία με το AfD.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές αναμένεται πολύ γρήγορα να ορίσουν ποιοι θα είναι οι πιθανοί εταίροι, αναλύοντας παράλληλα το πολύ κακό αποτέλεσμα και τις πιθανές συνέπειες που θα έχει για το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο και την πρόεδρό του και καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

 

Ήδη, στελέχη και των Πρασίνων και των Ελεύθερων Ψηφοφόρων επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να συγκυβερνήσουν στη Βαυαρία.

 

Ο Σέντερ, στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση των exit polls, ανέφερε τα εξής:

Αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα. Δεν είναι καλό... είναι επώδυνο και πρέπει να αναλυθεί με ακρίβεια. Ωστόσο, το CSU όχι μόνο είναι το μεγαλύτερο κόμμα αλλά σαφέστατα είναι αυτό που πρέπει να πάρει την εντολή. Ο βασικός στόχος είναι να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση στη Βαυαρία.

 

Από την πλευρά της η επικεφαλής του SPD, Αντρέα Νάλες, άφησε αιχμές για τον κυβερνητικό συνασπισμό:

Είναι ένα πάρα πολύ κακό αποτέλεσμα για το SPD, ένα πολύ κακό αποτέλεσμα για όλα τα κόμματα συνολικά, καθώς το AfD εκπροσωπείται τώρα σε άλλη μία Βουλή κρατιδίου και αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει όλους τους δημοκράτες. Θα εξεταστεί προσεκτικά η κακή επίδοση του κόμματος στην Βαυαρία. Δεν μπορέσαμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους και αυτό μας στεναχωρεί πολύ. Ένας από τους λόγους είναι η κακή απόδοση του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο.

 

Παρά τις βαριές απώλειες που υπέστη το CSU, ο επικεφαλής Χορστ Ζεεχόφερ δεν βρίσκει λόγο να αναλάβει προσωπικές ευθύνες για το αποτέλεσμα.

Ένα αποτέλεσμα με -13% δεν οφείλεται μόνο σε μία αιτία. Υπάρχουν ευθύνες στο Βερολίνο, στη Βαυαρία και στην κοινωνία. Είναι μία κοινή ευθύνη. Φυσικά θα συνεχίσω να εκτελώ τα καθήκοντά μου. Είναι σημαντικό τις ερχόμενες εβδομάδες να αναλύσουμε ακριβώς τι είναι αυτό το αποτέλεσμα και μετά θα καταγραφούν οι συνέπειες. Δεν είναι καλό αποτέλεσμα, αλλά το CSU έχει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως πρώτο κόμμα.

 

Ωστόσο, ήδη υπάρχουν φωνές εντός των Χριστιανοκοινωνιστών που θεωρούν ότι ο Ζεεχόφερ θα πρέπει τουλάχιστον να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός του.

 

«Πολιτικός σεισμός στη Βαυαρία»

 

Για πλήγμα στην καγκελάριο Μέρκελ κάνει λόγο η Deutsche Welle. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η εκλογική καθίζηση της CSU αναμένεται να έχει επιπτώσεις για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και στο Βερολίνο.

 

Πάντως δεν αναμένονται άμεσες διορθωτικές κινήσεις, καθώς οι χριστιανοδημοκράτες επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους για μία τελευταία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τη μεθεπόμενη Κυριακή στο κρατίδιο της Έσσης. Εάν υποστεί και εκεί ήττα το κυβερνητικό στρατόπεδο της Μέρκελ, όλα είναι πλέον ανοιχτά και «θα έχουμε πολλές συζητήσεις», όπως έχει δηλώσει το βράδυ του Σαββάτου σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο ρόλος της Άνγκελα Μέρκελ «δεν είναι πλέον αδιαμφισβήτητος».

 

Αλλά και στο Μόναχο τίθεται το ερώτημα, εάν ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός της Βαυαρίας και σημερινός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ μπορεί να βγει αλώβητος από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Σε σχετικό ερώτημα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) o γενικός γραμματέας της CSU Μαρκ Μπλούμε δεν έδωσε σαφή απάντηση, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», αλλά από την άλλη πλευρά «πρέπει να αναλύσουμε πρώτα το εκλογικό αποτέλεσμα».

 

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12508&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 14.10.18 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote