Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Μπους: 'Οχι μόνιμες βάσεις στο Ιράκ Εκτύπωση E-mail
11.02.08
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους παραδέχθηκε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Ιράκ για πολλά χρόνια, αλλά δεν θα εγκαταστήσουν μόνιμες βάσεις.

Ο Μπους απέρριψε τις κατηγορίες που του προσάπτουν ότι θέλει να «δέσει τα χέρια» των αμερικανών ηγετών στο μέλλον, διαπραγματευόμενος μια συμφωνία που προβλέπει την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα αμερικανικών στρατευμάτων: «Δεν θα έχουμε μόνιμες βάσεις», δήλωσε σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox. Αλλά «είμαι πεπεισμένος πως είναι προς το συμφέρον μας και προς το συμφέρον του ιρακινού λαού να καταλήξουμε σε συμφωνία, για τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθούμε στα χρόνια που έρχονται», πρόσθεσε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι πέτυχε να πείσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο Ιρανός γείτονάς τους και έκρινε πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

«Στη διάρκεια του ταξιδιού μου στη Μέση Ανατολή, εξήγησα σαφώς στα νευρικά κράτη πως το Ιράν είναι κίνδυνος», είπε. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την πίεση στο Ιράν, προκειμένου να αντιληφθούν ότι είναι απομονωμένοι, να υπάρξει αντίκτυπος στην οικονομία τους, να έρθει κάποιος λογικός άνθρωπος και να πει: ωραία, δεν αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε», είπε ο Μπους. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι σημειώνουμε πρόοδο. Η οικονομία πάει λιγότερο καλά», υπογράμμισε ο πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι σέβεται τον ιρανικό λαό παρά τους ηγέτες του.

Στη συνέντευξη στο Fox, ο Τζορτζ Μπους είπε στα συντηρητικά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματός του πως ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα Τζον Μακέιν θα πρέπει να δουλέψει ακόμη λίγο παραπάνω για να τους κερδίσει, αλλά πως είναι ένας «αληθινός συντηρητικός» . Επιτέθηκε επίσης ευθέως στον υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπάρακ Ομπάμα, αμφισβητώντας την εξωτερική του πολιτική, λόγω των θέσεων του γερουσιαστή για απευθείας συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντίνετζαντ και ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Πακιστάν.

«Αν ο Τζον είναι ο υποψήφιος, θα πρέπει να κάνει κάτι για να πείσει τον κόσμο ότι είναι ένας σταθερός συντηρητικός και θα χαρώ να τον βοηθήσω εάν είναι ο υποψήφιος», είπε. Προειδοποίησε επίσης τους Ρεπουμπλικανούς ότι δεν θα βρουν τον τέλειο υποψήφιο. «Δεν θα βρείτε ποτέ ένα τέτοιο πρόσωπο», είπε ο Μπους. «Είναι ένας συντηρητικός. Κοιτάξτε, είναι πολύ δυνατός στην εθνική άμυνα, είναι σκληρός στα δημοσιονομικά, πιστεύει ότι οι εκπτώσεις στη φορολογία πρέπει να είναι μόνιμες, είναι υπέρ της ζωής», είπε. «Οι αρχές του είναι ισχυρές και σταθερές σε ό,τι με αφορά» .

Ο Μπους αναφέρθηκε επίσης στους υποψηφίους για το χρίσμα των Δημοκρατικών, κατευθύνοντας τα πυρά του στο γερουσιαστή από το Ιλινόι Μπάρακ Ομπάμα. «Σίγουρα δεν γνωρίζω σε τι πιστεύει», είπε ο Μπους. «Το μόνο πράγμα που θυμάμαι να είπε στην εξωτερική πολιτική είναι πως θα επιτεθεί στο Πακιστάν και θα δεχθεί τον Αχμαντίντετζαντ», είπε. Ο Ομπάμα έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικανούς και την αντίπαλό του στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, επειδή είπε ότι θα συναντηθεί με τον Ιρανό ηγέτη εάν η Τεχεράνη σταματήσει τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και συνεργαστεί στα θέματα των πυρηνικών.

Ο Μπους προσέφερε χείρα βοηθείας στον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, στις επιθέσεις του εναντίον του Ομπάμα. «Αυτές οι κατηγορίες ότι ο Μπιλ Κλίντον είναι ρατσιστής νομίζω ότι είναι λάθος. Απλώς, δεν συμφωνώ με αυτές», είπε.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1250&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote