Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Δύο μένουν, ένας φεύγει Εκτύπωση E-mail
10.02.08
 Μόλις μία εβδομάδα πριν από την πιο αμφίρροπη αναμέτρηση στην ιστορία των κυπριακών εκλογών, οι τρεις υποψήφιοι κυνηγούν και την τελευταία ψήφο, ενώ για πρώτη φορα συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο «ιστορικού συμβιβασμού» μεταξύ ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ στο δεύτερο γύρο.  

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΡΙΚ, ισοψηφούν ο Τ. Παπαδόπουλος (31%) με τον Δ. Χριστόφια (30,5%), ενώ ο Γ. Κασουλίδης εξασφαλίζει το 27,5%.

 

Αλλες δημοσκοπήσεις δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στον Τ. Παπαδόπουλο και ισοψηφία μεταξύ Χριστόφια και Κασουλίδη. Κυριακάτικο θρίλερ Αν και ο Τ. Παπαδόπουλος θεωρείται το φαβορί για τον δεύτερο γύρο, οι διαφορές είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, και το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό.

Την ερχόμενη Κυριακή το βράδυ, η καταμέτρηση αναμένεται ότι θα είναι θρίλερ, αφού ο ένας εκ των τριών θα χάσει την ευκαιρία του δευτέρου γύρου, ίσως για μερικές εκατοντάδες ψήφους. 

Τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων δίνουν μάχη σ' όλα τα σημεία του ορίζοντα. Τουλάχιστον 20.000 ψηφοφόροι θα μεταφερθούν από το εξωτερικό (οι περισσότεροι από την Ελλάδα). 

Ανθρωποι που δεν έχουν ψηφίσει για πολλά χρόνια στην Κύπρο, αλλά είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ετοιμάζονται να κατέλθουν στο νησί, μετά την πρωτοφανή κινητοποίηση των κομματικών μηχανισμών.

 Το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ είναι τα κόμματα με τους περισσότερους ψηφοφόρους στο εξωτερικό, όμως ο Τ. Παπαδόπουλος έχει ενοικιάσει δύο τζάμπο, τα οποία θα κάνουν πτήσεις από το Λονδίνο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα για μεταφορά ψηφοφόρων, εντελώς δωρεάν.   

Πρώτη φορά στήθηκε γέφυρα και με τη Νέα Υόρκη, όπου προσφέρεται εισιτήριο έναντι 200 δολ., ενώ ψηφοφόροι θα έρθουν ακόμη και από τη Λ. Αμερική ή την Αυστραλία. Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής είναι ένα γερό τεστ για τις κομματικές ισορροπίες, που διατηρούνται σχεδόν  αμετάβλητες από το 1974.

Αυτή η αναμέτρηση έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πλήρη ανατροπή του κομματικού ισοζυγίου, λόγω της πιθανότητας να υπάρξει ο μεγάλος συνασπισμός μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Ο κύπριος πρόεδρος στηρίζεται απ' όλα τα μικρά κόμματα.

 Φαίνεται να περνά στο β' γύρο, όμως για να εκλεγεί πρόεδρος, χρειάζεται τη στήριξη είτε του ΑΚΕΛ, είτε του ΔΗΣΥ. Μια τέτοια συμμαχία, όπως είναι σήμερα το πολιτικό κλίμα, δεν είναι εφικτή για κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. 

Κλίμα συνεργασίας 

Αντιθέτως, δημιουργείται κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, κάτι που μέχρι πρόσφατα ήταν εντελώς αδιανόητο. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, δήλωσε πως σε αυτές τις εκλογές δεν χωράνε οι ιδεολογικές διαφορές και κάλεσε το ΑΚΕΛ να συμμετέχει σε κυβέρνηση υπό τον Ι. Κασουλίδη. 

Απαντώντας ο Δ. Χριστόφιας κάθε άλλο παρά απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ: «Δηλαδή, αν ο κ. Αναστασιάδης μας πει θέλω να κουβεντιάσουμε, εμείς θα του πούμε όχι; Ασφαλώς θα κουβεντιάσουμε», είπε. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των εκλογών στην Κύπρο η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ επιλέγει στο δεύτερο γύρο τον Χριστόφια, αντί του Παπαδόπουλου.

 Ομως, μόνο με κομματική καθοδήγηση και με συμμετοχή στην κυβέρνηση, μπορεί να διασφαλιστεί ότι η πλειοψηφία του ΔΗΣΥ θα ψηφίσει τελικά Χριστόφια.  Κάπως πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στην περίπτωση που χάσει ο γραμματέας του ΑΚΕΛ το εισιτήριο του β' γύρου. Τότε, ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΚΕΛ θα επιλέξει Κασουλίδη, όμως η πλειοψηφία θα εξακολουθήσει να ψηφίζει Παπαδόπουλο.    

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1247&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 10.02.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote