Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Συγκλονισμένος ο διεθνής Τύπος Εκτύπωση E-mail
28.07.18

Ιρλανδέζικες εφημερίδες Λιγότερα πρωτοσέλιδα, αλλά πάντα πολλά ρεπορτάζ. Χθες, η ελληνική τραγωδία που την Τετάρτη ήταν το πρώτο θέμα σε πάρα πολλές εφημερίδες από όλο τον κόσμο, καταλάμβανε μικρότερη θέση στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. Αρκετά έντυπα, βέβαια, εξακολουθούσαν να το έχουν στην πρώτη.

Από τη σουηδική Dagens Nyheter («Αγωνιώδεις έρευνες για τα θύματα της φωτιάς») και τη βολιβιανή La Patria («80 τα θύματα από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα κι ακόμα άγνωστες οι αιτίες») μέχρι την ισπανική El Pais με τα ρεπορτάζ της απεσταλμένης της Maria Antonia Sanchez Vallejo για την επόμενη μέρα με τίτλο «Κανένας δεν μας ειδοποίησε για τίποτα», όπως είναι η καταγγελία κατοίκου στο Mάτι που έχασε το σπίτι του στη φωτιά.

Δανία - Σουηδία

 

 

Ekstra Bladet (Δανία): Δάκρυα για του Δανούς που χάθηκαν • Dagens Nyheter (Σουηδία): Αγωνιώδεις έρευνες για τα θύματα της φωτιάς

Τα πώς και τα γιατί της τραγωδίας δίνουν σιγά σιγά τη θέση τους στην απλή καταγραφή της καταστροφής των πρώτων ημερών. «Στο στόχαστρο οι αρχές για τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων», ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ της Guardian. «Την Τετάρτη, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε γενναία μέτρα ανακούφισης, όμως η οργή του κόσμου δεν έδειχνε να καταλαγιάζει ιδιαίτερα», έγραφε η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Helena Smith.

«Υπήρξαν υπεύθυνοι;»

«Αν και προσεκτικά, χθες Τετάρτη, ακούστηκαν για πρώτη φορά ερωτήματα, που σε κάποιους, τόσο σύντομα μετά την τραγωδία, φάνηκαν ασεβή. Υπήρξαν υπεύθυνοι;» διερωτάται ο ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) στην Αθήνα Michael Martens, ο οποίος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι «στον οικισμό Μάτι σχεδόν όλες οι κατοικίες είχαν χτιστεί κατά το παρελθόν χωρίς οικοδομική άδεια, μέσα στο δάσος».

Σε ανάλογο πνεύμα και η Tagesspiegel. «Οι πρώτες κατηγορίες ακούγονται πλέον ηχηρά. Οι περικοπές που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές της Ελλάδας στη χώρα βγαίνουν τώρα στο προσκήνιο» γράφει σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα ο πανεπιστημιακός Κώστας Συνολάκης.

Ισπανία - Πορτογαλία

 

 

EL PAIS - ΙΣΠΑΝΙΑ: Πρωτοσέλιδη αεροφωτογραφία από τα καμένα• CORREIO DA MANHA - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Η απελπισία των οικογενειών - Χωρίς νέα για τους αγνοούμενους

«Το 2014 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τής τότε συντηρητικής ελληνικής κυβέρνησης είχε μειώσει το προσωπικό της Πυροσβεστικής κατά 30%», υπενθυμίζει ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, κάνοντας παράλληλα λόγο για ελλείψεις στα θέματα που αφορούν τις εκκενώσεις περιοχών που φλέγονται.

O Τύπος της Πορτογαλίας, η οποία επίσης επλήγη πέρυσι από πολύνεκρες πυρκαγιές, εξακολουθούσε να δίνει περίοπτη θέση στις αντίστοιχες ελληνικές. Σε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Κόλαση στάχτης», η Jornal de Noticias είχε εκτενή ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση και στην ιστοσελίδα της σχετικά με την αναζήτηση των αγνοούμενων, καθώς και τις προσπάθειες των πληγέντων να ξανασταθούν στα πόδια τους την επόμενη μέρα.

Βολιβία - Πορτογαλία

 

 

LA PATRIA - ΒΟΛΙΒΙΑ: Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 80 και ακόμα είναι άγνωστα τα αίτια • Jornal de Noticias (Πορτογαλία): Κόλαση στάχτης

Αφιερωμένο στους αγνοούμενους ήταν το ρεπορτάζ και το πρωτοσέλιδο της Correio de Manha με τίτλο «Η απελπισία των οικογενειών - Χωρίς νέα για τους αγνοούμενους».

«Κουράγιο γείτονα»

Αλλά και οι γείτονες Τούρκοι εξακολουθούσαν να ασχολούνται με τις φονικές πυρκαγιές. «Κουράγιο γείτονα», έγραφε στο πρωτοσέλιδό της η Cumhuriyet, αυτή τη φορά μόνο στα τούρκικα, ενώ και η Hurriyet είχε κάνει χτύπημα στην πρώτη σελίδα το πρόβλημα της Ελλάδας.

Και πίσω από την επικαιρότητα και τις αναλύσεις, οι άνθρωποι. Οι ιρλανδικές εφημερίδες Irish Examiner και The Irish Times αφιερώνουν τα πρωτοσέλιδα τους στον νιόπαντρο Ιρλανδό Μπράιαν Ο’Κάλαχαν που χάθηκε στις φλόγες στο Μάτι ενώ βρισκόταν στον μήνα του μέλιτος. Στους τουρίστες από τη Δανία που χάθηκαν επίσης στο Μάτι αφιερώνει το κύριο θέμα της και τμήμα του πρωτοσέλιδού της η δανέζικη εφημερίδα Ekstra Bladet.

Τουρκία

Η βελγική Le Soir μεταφέρει τη μαρτυρία μιας Βελγίδας τουρίστριας που διασώθηκε από τις φλόγες. «Πίστευα ότι ήρθε το τέλος, ότι επρόκειτο να πεθάνουμε όλοι», ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ της «Soir», στο οποίο η 72χρονη Ζοζιάν περιγράφει τον πανικό που επικράτησε εκείνες τις ώρες, τις απελπισμένες προσπάθειες εντοπισμού σωστικών συνεργείων, αλλά και για την υποστήριξη που έλαβαν από όλο το προσωπικό του ξενοδοχείου όπου διέμεναν, στο οποίο -όπως χαρακτηριστικά λέει- βγάζει το καπέλο, αφού κατάφεραν να σώσουν και το ξενοδοχείο και τους πελάτες.

Σε άλλο δημοσίευμά της, η εφημερίδα εστιάζει «στον βαρύ απολογισμό» των πυρκαγιών στην Ελλάδα και στους «δυο Βέλγους πολίτες που εντοπίστηκαν σώοι» μεταξύ των πέντε που αγνοούνται.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12371&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote