Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Πιστός στο ΝΑΤΟ» μετά τις απειλές ο Τραμπ Εκτύπωση E-mail
13.07.18

Την πίστη του στο ΝΑΤΟ διακήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά τις απειλές κατά των υπολοίπων κρατών-μελών για αύξηση της χρηματοδότησης, που πυροδότησαν ακόμα και σενάρια αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Επιμένει στις πιέσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση που διεξήχθη με θέμα τις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών στο περιθώριο της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ. Τραμπ υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό σε σχέση με πριν δύο ημέρες, παρότι επέμεινε στις απαιτήσεις για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Γερμανίας, καθώς και για τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία, στη σκιά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, δεν παρέλειψε να υπογραμμίζει ότι πιστεύει πως μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, αν και συμπλήρωσε ότι δεν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαμήνυσε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ «παραμένει πολύ ισχυρή» έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ενώ υποστήριξε πως κατά τη διάρκειά της, οι χώρες μέλη συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, σύμφωνα με τον ίδιο. «Το ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο ισχυρό τώρα από όσο ήταν πριν από δύο ημέρες», τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας την έκτακτη συνεδρίαση των 29 χωρών μελών σήμερα «φανταστική και «με εκπληκτικό συναδελφικό πνεύμα».

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ενημέρωσε τους συμμάχους του ότι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος και ότι θα απογοητευτεί ιδιαίτερα αν δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σημαντικά. Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ανησύχησαν μάλλον επειδή δεν συμπεριφέρονταν καλά στην Ουάσινγκτον, αλλά τώρα της συμπεριφέρονται σωστά. Οι χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα αυξήσουν στο 2% του ΑΕΠ τους τις αμυντικές τους δαπάνες. Αφού όμως επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Τραμπ πιστεύει ότι θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν για την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού αυτού. «Πιστεύω ότι το 4% είναι ο σωστός αριθμός», τόνισε.

Επεσήμανε μάλιστα ότι το γεγονός ότι αυξάνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι η χώρα του πληρώνει περισσότερα στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν είναι δίκαιο, υπογράμμισε ο Τραμπ. Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν πάρα πολλά για το ΝΑΤΟ, το οποίο βοηθά περισσότερο την Ευρώπη.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη τύπου του Τραμπ:



 

Σκληρή γλώσσα και απειλές


 
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε η αιτία για να λάβει απρόσμενη τροπή η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς απαίτησε, κατά τη διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών, να ικανοποιήσουν οι συμμαχικές χώρες το όριο του 2% της οικονομικής χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ από τώρα, και όχι από το 2024 όπως προβλέπεται. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ντ. Τραμπ φέρεται να απείλησε πως σε διαφορετική περίπτωση θα αφήσει τους συμμάχους «να προχωρήσουν μόνοι τους», με το Reuters ωστόσο να διαψεύδει την απειλή, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους.

 
Όπως αναφέρεται, ο Αμερικανός χρησιμοποίησε τη συνάντηση που είχε το ΝΑΤΟ με την Ουκρανία και τη Γεωργία, που δεν ανήκουν στη Συμμαχία, για να αυξήσει τις πιέσεις του στο ζήτημα των αμυντικών δαπανών, χρησιμοποιώντας σκληρό τόνο. Στο στόχαστρό του βρέθηκαν κυρίως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία, ενώ υπογραμμίζεται πως αναφέρθηκε πολλές φορές στην «Αγκέλα», τονίζοντας πως «μπορεί να κάνει περισσότερα».

 
«Τι στο καλό είναι το ΝΑΤΟ εάν η Γερμανία πληρώνει τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια για αέριο και ενέργεια; Γιατί υπάρχουν μόνο 5 από τις 29 χώρες που ικανοποιούν τις δεσμεύσεις τους; Οι ΗΠΑ πληρώνουν για την προστασία της Ευρώπης, και μετά χάνουν δισ. δολ. στο Εμπόριο. Πρέπει να καλυφθεί ο στόχος του 2% τώρα, όχι το 2025» ανέφερε σε ένα από τα tweet που ανήρτησε το βράδυ της Τετάρτης.

 
Λίγες ώρες αργότερα επανήλθε, τονίζοντας πως «δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται από τις χώρες του ΝΑΤΟ από την προηγούμενη επίσκεψή μου, κατόπιν απαίτησής μου, αλλά δεν έχουν γίνει αρκετά. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν πολλά. Τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι άσχημα. Τα δολάρια των αγωγών για τη Ρωσία είναι απαράδεκτα».

 
Αργότερα, ο Αμερικανός συνέχισε το παιχνίδι της επικοινωνίας από τα κοινωνικά δίκτυα, με τρία ακόμη tweet, ενδεικτικά της κατάστασης που διαμορφώθηκε κατά τις συζητήσεις με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη.

 
«Οι πρόεδροι έχουν προσπαθήσει ανεπιτυχώς τα προηγούμενα χρόνια να πείσουν τη Γερμανία και άλλες πλούσιες χώρες του ΝΑΤΟ να πληρώσουν περισσότερα για την προστασία τους από τη Ρωσία. Πληρώνουν μόνο ένα μέρος του κόστους. Οι ΗΠΑ πληρώνουν δισ. δολάρια για να επιδοτήσουν την Ευρώπη και χάνουν στο Εμπόριο» ανέφερε στην επόμενη ανάρτησή του, και συνέχισε:

«Πάνω από όλα αυτά, η Γερμανία μόλις άρχισε να πληρώνει τη Ρωσία, μια χώρα από την οποία θέλουν προστασία, δισ. δολάρια για τις ενεργειακές της ανάγκες, με έναν νέο αγωγό από τη Ρωσία. Μη αποδεκτό! Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταβάλουν το 2% των δεσμεύσεών τους, που πρέπει άμεσα να ανέβουν στο 4%!».
www.thepressproject.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12345&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 13.07.18 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote