Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μήνυμα στα Σκόπια
Μήνυμα στα Σκόπια Εκτύπωση E-mail
07.02.08
Νέα προειδοποίηση στην ηγεσία των Σκοπίων απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στο Βουκουρέστι, καθώς τον Απρίλιο πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου συζητείται το ενδεχόμενο πρόσκλησης προς την ΠΓΔΜ από τη Συμμαχία.

Ο κ. Καραμανλής αποσαφήνισε ότι απαρέγκλιτο κριτήριο για την πορεία της γείτονος στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, είναι η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει όλες τις χώρες των Βαλκανίων στην ευρωατλαντική τους πορεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν τα κριτήρια και σημείωσε ότι η αδιαλλαξία και η προκλητική συμπεριφορά είναι έξω από την ευρωπαϊκή λογική.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε λίγο νωρίτερα, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως "η Ελλάδα διαπιστώνει ότι η αδιαλλαξία των Σκοπίων παραμένει αμετάβλητη", προσθέτοντας: "Αδιάλλακτες πολιτικές δεν μπορούν να είναι συμμαχικές ή εταιρικές πολιτικές". Αναλυτικά οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σταδιακή ενσωμάτωση των Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ωστόσο αυτό είναι κάτι που εξαρτάται βασικά από τις δικές τους επιδόσεις.

Ο σεβασμός της αρχής της καλής γειτονίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για χώρες που θέλουν να είναι στην ίδια συμμαχία, είπε.

Ο Κώστας Καραμανλής στη συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό του συζήτησαν συνολικά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και στα Βαλκάνια που συμπεριλαμβάνουν και το θέμα της ΠΓΔΜ, όπως και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Στις δηλώσεις που έκανε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός σημείωσε ότι για τα θέματα αυτά οι ηγεσίες των δύο χωρών έχουν πολλά κοινά σημεία.

Το βασικό αντικείμενο της επίσκεψης Καραμανλή στο Βουκουρέστι ήταν η υπογραφή της ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το πρωί ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ρουμανίας και είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Δανιήλ.

Το μεσημέρι συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Ρουμανίας με τον Πρόεδρο της χώρας Τραιάν Μπασέσκου, το δε απόγευμα θα παραβρεθεί σε δεξίωση που παραθέτει ο Έλληνας πρέσβης στο Βουκουρέστι προς τιμήν των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή.

Δήλωση Αμερικανού πρεσβευτή

Σε ερώτηση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ απάντησε ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτό. Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές, κρατούν ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Σκόπια και σημείωσε ότι ευελπιστεί πως οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία και την υπογραφή συμφωνίας. Η Βόρεια Ελλάδα θα είναι το πιο ευνοημένο τμήμα της Ελλάδας στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας. Ο κ. Σπέκχαρντ επισκέφθηκε την Πέμπτη τη Θεσσαλονίκη

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε δημοσιεύματα ότι έχει επεξεργασθεί σχέδιο πρότασης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1232&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote