Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σούπερ... μαραθώνιος Ομπάμα- Χίλαρι
Σούπερ... μαραθώνιος Ομπάμα- Χίλαρι Εκτύπωση E-mail
07.02.08

Μετά τη «Σούπερ Τρίτη» σούπερ νικητής δεν υπάρχει, ελαφρύ προβάδισμα εμφανίζει η Χίλαρι Κλίντον, με το στρατόπεδο Ομπάμα να το αμφισβητεί, τονίζοντας ότι η τελική καταμέτρηση των εκλεκτόρων θα τον φέρει νικητή.

Τα επιτελεία περίμεναν την παράταση του «μπρα ντε φερ» κι ήδη προετοιμάζουν τις αναμετρήσεις σε Λουιζιάνα και Νεμπράσκα το Σάββατο, στο Μέιν την Κυριακή και στην Κολούμπια, στο Μέριλαντ και στη Βιρτζίνια την Τρίτη.

Οι παρατηρητές προϊδεάζουν για το ενδεχόμενο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο να αποφασιστεί ακόμη κι απ τη διάσκεψη του κόμματος, στα τέλη Αυγούστου, καθώς αναμένεται επανάληψη των «στήθος με στήθος» αναμετρήσεων σ' όλη τη χώρα, αφού αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι καταφανώς διχασμένο.

Ερωτηματικό
Ερώτημα παραμένει κατά πόσο αυτή η παράταση στο «δημοκρατικό δράμα» ευνοεί τον κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιο των ρεπουμπλικάνων, Τζον Μακ Κέιν. Δεκαεπτά δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν την επομένη της «Σούπερ Τρίτης», για να καταγράψουν τις πιθανότητες ρεπουμπλικανικής ή δημοκρατικής νίκης για την προεδρία.


Σε περίπτωση αναμέτρησης του ΜακΚέιν με τη Χίλαρι Κλίντον, 13 απ τις 17 δημοσκοπήσεις φέρνουν νικητή τον Μακ Κέιν, ενώ σε περίπτωση αναμέτρησης του Μακ Κέιν με τον Μπάρακ Ομπάμα, νικητής εμφανίζεται ο Ομπάμα στις 12 απ τις 17 δημοσκοπήσεις.

Αργά χθες, ένα επιπλέον στοιχείο προστέθηκε στα δεδομένα του «δράματος», με τα αμερικανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «χρεοκοπία» της εκστρατείας Κλίντον, βασιζόμενα στο ότι η γερουσιαστής Νέας Υόρκης έχει σταματήσει εδώ και καιρό να ανακοινώνει τη συλλογή οικονομικών ενισχύσεων, σε αντίθεση με τον μαύρο γερουσιαστή, ο οποίος τακτικά ανακοινώνει υπέρογκα ποσά που προέρχονται από χιλιάδες προσφορές ακόμη και μέσω Διαδικτύου.

Παρότι το βράδυ των εκλογών τα τηλεοπτικά δίκτυα επικεντρώνονταν στο σε ποια πολιτεία κερδίζει ποιος, η ουσία της υπόθεσης είναι η κατανομή των 1.678 εκλεκτόρων που κρίνονταν στη «Σούπερ Τρίτη».

Η νίκη σε μια πολιτεία δεν σημαίνει και επικράτηση στους εκλέκτορες, κάτι που κάνει περίπλοκη τη διαδικασία της υπεροχής του ενός έναντι του άλλου, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζουν και οι «σούπερ εκλέκτορες», περίπου 800 κυβερνητικοί ή πολιτειακοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μετέχουν στην κομματική συνδιάσκεψη και δεν δεσμεύονται απ την ψήφο της πολιτείας τους για το ποιον θα ψηφίσουν.

Οσον αφορά τις πολιτείες, στις οποίες έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση, η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τις οκτώ πολιτείες Οκλαχόμα, Αρκάνσας, Τενεσί, Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Νιου Τζέρσεϊ, Αριζόνα και Καλιφόρνια.

Ο Ομπάμα κέρδισε στις 13 πολιτείες: Τζόρτζια, Ιλινόις, Ντελαγουέρ, Αλαμπάμα, Γιούτα, Βόρεια Ντακότα, Κάνσας, Κονέκτικατ, Μινεσότα, Κολοράντο, Αϊντάχο, Αλάσκα, Μιζούρι, ενώ μάλλον κερδίζει στο νήμα και το Νέο Μεξικό, στο οποίο συνεχιζόταν η καταμέτρηση.

Οσον αφορά τους εκλέκτορες, ενδεικτικό είναι ότι σε πέντε διαφορετικά τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ γίνονταν πέντε διαφορετικές προβλέψεις για το πώς θα κατανεμηθούν οι εκλέκτορες, η καταμέτρηση για τους οποίους θα πάρει ακόμη λίγο χρόνο.

Πιο πιθανό δείχνει το ενδεχόμενο η Κλίντον να έχει ένα μικρό προβάδισμα της τάξης των 80 εκλεκτόρων (συνολικά 783 εκλέκτορες μέχρι σήμερα, έναντι 709 για τον Ομπάμα). Το στρατόπεδο Ομπάμα υποστηρίζει ότι θα καταλήξει να προηγείται της Κλίντον κατά 13 εκλέκτορες και συγκεκριμένα με 847 έναντι 834 για την Κλίντον.

Δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις εξόδου (exit polls) πιστοποιούσαν χθες τον μεγάλο διχασμό του Δημοκρατικού Κόμματος. Κυρίως με βάση τη φυλή και το φύλο και δευτερευόντως βάσει της ηλικίας και της οικονομικής κατάστασης.

Οι Αφροαμερικανοί εμφανίζονται με συντριπτική πλειοψηφία (οκτώ στους δέκα) να προτιμούν τον Ομπάμα και οι Ισπανόφωνοι την Κλίντον. Επίσης, ο Ομπάμα κερδίζει την πλειοψηφία των ανδρών. Μάλιστα εμφανίστηκε εξαιρετικά αποτελεσματικός και με τους λευκούς άνδρες, κερδίζοντας πάνω από το 50% των ψηφοφόρων και με ποσοστό 5% μεγαλύτερο της Κλίντον.

ΓΙΑΓΙΑ ΟΜΠΑΜΑ
Ο Μπάρακ είναι αποφασισμένος να γίνει πρόεδρος...

«Θα προσπαθήσει με μεγάλο σθένος. Είναι αποφασισμένος να εκλεγεί πρόεδρος». Με αυτή τη φράση υπερασπίστηκε την προσπάθεια του εγγονού της και υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, η γιαγιά του, Σάρα Χουσεϊν Ομπάμα, από το σπίτι της οικογένειας Ομπάμα στο Κογκέλο, ένα απομακρυσμένο χωριό της Κένυας.

Μία ημέρα μετά τη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση της «Σούπερ Τρίτης» και ενώ ακόμα τα αποτελέσματα δεν είχαν αναλυθεί σε βάθος, η 86χρονη Σάρα Ομπάμα έσπευσε να καθησυχάσει σε συνέντευξή της σε ξένους δημοσιογράφους, τον γερουσιαστή του Ιλινόις, δηλώνοντας χαμογελαστή ότι «μπορεί να ξαναπροσπαθήσει αν δεν τα καταφέρει αυτή τη φορά».

Θυμούμενη με περηφάνια την τελευταία φορά που ο εγγονός της την επισκέφθηκε στο μικρό σπίτι το 2006 με τη συνοδεία της γυναίκας του και των παιδιών του, η 86χρονη γιαγιά του «Μαύρου Κένεντι» σχολίασε:

«Είχε έρθει εδώ με τη γυναίκα του και τα παιδιά του, για να τους δείξει ποια είναι η πατρίδα τους».

Η ΜΑΧΗ ΣΤΟΥΣ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΥΣ
Σταθερό προβάδισμα Μακ Κέιν, παρά τη «σφήνα» Χάκαμπι

Δύο μέρες πριν από τη «σούπερ Τρίτη» ο 70χρονος γερουσιαστής Αριζόνας, Τζον Μακ Κέιν, είχε δηλώσει πως πιθανότατα η κούρσα για το χρίσμα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα τελειώσει με την ψηφοφορία στις 24 αμερικανικές πολιτείες.

Για κάτι παρόμοιο προϊδέαζαν και οι σφυγμομετρήσεις. Γεγονός είναι πως τα αποτελέσματα έφεραν λίγο πιο κοντά την προοπτική που μοιάζει σχεδόν αναπότρεπτη: τη «στέψη» του γερουσιαστή Αριζόνας ως υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο.

Η «στέψη», όμως, αυτή καθυστέρησε απ τα χθεσινά αποτελέσματα, όχι λόγω ενός κύματος υποστήριξης, που τελευταία στιγμή εκδηλώθηκε υπέρ του πρώην κυβερνήτη Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνεϊ -ο οποίος είχε μια ακόμη άσχημη βραδιά-, όπως η υπερδεξιά πτέρυγα του κόμματος ήλπιζε, αλλά από την αναπάντεχη επανεμφάνιση του Μάικ Χάκαμπι.

Ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας κέρδισε πέντε πολιτείες στη γενέτειρά του, τον συντηρητικό αμερικανικό Νότο, και παραμένει για λίγο ακόμα στην κούρσα.

Ο Μακ Κέιν κέρδισε εννιά πολιτείες -Κονέκτικατ, Ιλινόις, Νιου Τζέρσεϊ, Ντελαγουέρ, Νέα Υόρκη, Οκλαχόμα, Αριζόνα, Μιζούρι, Καλιφόρνια- εξασφαλίζοντας 511 εκλέκτορες.

Παρότι όλοι ενδιαφέρονταν για τη μάχη Μακ Κέιν - Ρόμνεϊ, ο «ξεγραμμένος» Χάκαμπι, λόγω των ηττών του σε Νότια Καρολίνα και Φλόριντα, επανήλθε δριμύτερος στον Νότο, κερδίζοντας το Αρκάνσας, τη Τζόρτζια, το Τενεσί και την Αλαμπάμα.

Βέβαια, η νίκη του αυτή ίσως το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει ότι το λαϊκιστικό μήνυμα του βαπτιστή, πρώην πάστορα δεν πείθει πέραν του Νότου ή κάποιων στενά δεμένων με το μήνυμα της Βίβλου μεσοδυτικών περιοχών.

Ο Ρόμνεϊ αρνήθηκε να ομολογήσει την ήττα του, αλλά η αποτυχία του ήταν θεαματική. Ξόδεψε περισσότερο χρήμα απ οποιονδήποτε στην κούρσα αυτή. Κι όμως κατάφερε να κερδίσει ελάχιστες και ελάχιστα σημαντικές αναμετρήσεις.

NEW YORK ΤΙΜΕS
Παρέμβαση του Ανταμ Νάγκουρνεϊ

Δύο κόμματα, δύο μονοπάτια για το χρίσμα
Κατά τις προκριματικές εκλογές της «Σούπερ Τρίτης», οι εκστρατείες για το χρίσμα στα δύο κόμματα άρχισαν να παίρνουν διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι Δημοκρατικοί έρχονται αντιμέτωποι με μια μακράς διάρκειας και ενδεχομένως διχαστική μάχη για το χρίσμα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται πιο κοντά στο να αφήσουν πίσω τους όλες τις εσωκομματικές διαμάχες και να συσπειρωθούν γύρω από έναν μοναδικό υποψήφιο.

Οι διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στους Ρεπουμπλικάνους και στους Δημοκρατικούς θα αρχίσουν να έχουν σοβαρότερες συνέπειες για τα δύο κόμματα, όσο η διαδικασία πλησιάζει προς τις προεδρικές εκλογές.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, όλα δείχνουν ότι η πολιτεία προς πολιτεία μονομαχία των δύο υποψηφίων θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό. Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, όμως, οι εκλογείς τείνουν να συσπειρωθούν γύρω από τον γερουσιαστή της Αριζόνας, Τζον Μακ Κέιν. Η ισχυρή -μέχρι σήμερα- παρουσία του Μάικ Χάκαμπι, του τρίτου βασικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, «έκοψε» κυρίως ψήφους από τον δεύτερο, Μιτ Ρόμνεϊ, και άνοιξε χώρο για τον Τζον Μακ Κέιν, καθυστερώντας όμως παράλληλα την μέρα που -κατά πάσα πιθανότητα- ο γερουσιαστής της Αριζόνας θα λάβει το χρίσμα.

Αντίθετα με τους Ρεπουμπλικάνους, η εικόνα που παρουσιάζουν οι Δημοκρατικοί κάθε άλλο παρά ευοίωνη είναι. Η «Σούπερ Τρίτη» ήταν η πρώτη μάχη σώμα με σώμα της Χίλαρι Κλίντον και του Μπάρακ Ομπάμα -χωρίς τον τρίτο πόλο του Τζον Εντουαρντς- και τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι έχουν διασπαστεί, καθώς καλούνται να επιλέξουν με βάση το χρώμα και το φύλο (μαύρος άνδρας και λευκή γυναίκα).

Το μόνο γεγονός που μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα είναι ότι τον τελευταίο χρόνο οι Δημοκρατικοί έχουν εμφανιστεί εξαιρετικά ενωμένοι, κυρίως λόγω της επιθυμίας τους να πάρουν πίσω τον Λευκό Οίκο, ύστερα από τα οκτώ χρόνια του Μπους στην εξουσία.

ethnos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1231&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 07.02.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote