Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα
Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
22.06.18

Τσακαλώτος - Μοσκοβισί - Eurogroup Σε μία αισιόδοξη όσο και ιστορική συμφωνία για την Ελλάδα κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκαν μέτρα για το χρέος σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, καθώς και ενισχυμένη εποπτεία με «σεβασμό» προς τη χώρα.

Βασικά σημεία της συμφωνίας: 

Δέκα χρόνια στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF. 

Περίοδος χάριτος δέκα ετών.

► Στα 15 δισ. ευρώ το ύψος της τελικής δόσης προς την Ελλάδα, από τα οποία τα 3,5 δισ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή μέρους του χρέους. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται «μαξιλάρι» ρευστότητας που αγγίζει τα 25 δισ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές συζητήσεις, το ΔΝΤ είχε πιέσει για μία νέα αναβολή πληρωμών στα δάνεια του EFSF όχι μικρότερη από 15 χρόνια, όταν η Γερμανία συζητούσε για 3-5 χρόνια το πολύ.​ Η Ελλάδα είχε καταθέσει συμβιβαστική πρόταση για 7ετή επιμήκυνση αυτών των δανείων.

Με βάση όσα αποφασίστηκαν την Πέμπτη στο Eurogroup, το ελληνικό χρέος γίνεται βιώσιμο μεσοπρόθεσμα κι η χώρα αποκτά «μαξιλαράκι» ασφαλείας (υπολογίζεται στα 24,1 δισ. ευρώ) που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα (22 μηνών, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους), όταν η Ελλάδα θα επιχειρεί να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές. 

Ωστόσο, δεν έχει επιλυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, όπως επισήμαναν τόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όσο κι η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Βεβαίως, στο Eurogroup αναφέρθηκε ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να υιοθετήσουν περαιτέρω μέτρα για το χρέος, εάν παραστεί ανάγκη.

Επίσης, η μεταμνημονιακή εποπτεία θα είναι ενισχυμένη αλλά «με σεβασμό» προς τη χώρα», όπως ανέφεραν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι ωστόσο τόνισαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ένα νέο (4ο) μνημόνιο

Τι αναφέρει το ανακοινωθέν για τη συμφωνία για το χρέος

⇒ Βιωσιμότητα χρέους και πρωτογενή πλεονάσματα

Βασικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι η φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξη και η συνετή δημοσιονομική πολιτική. Η Ελλάδα δεσμεύεται να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και από εκεί και πέρα η ανάλυση της Κομισιόν δείχνει ότι θα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, περίπου για 40 χρόνια, από το 2023 ώς το 2060. 

Το Eurogroup συμφώνησε, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ήδη έχουν εφαρμοστεί, να πάρει και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα (σ.σ. αναφέρονται παραπάνω στα βασικά σημεία της συμφωνία). Τα μέρα αυτά θα εξεταστούν εκ νέου με βάση μία νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όταν τελειώσει αυτή η περίοδος χάριτος, το 2032. 

⇒ Το πλαίσιο της εποπτείας

Επισημαίνεται ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση της χρέους πρέπει να περιλαμβάνουν κίνητρα για να διασφαλιστεί η συνεχής εφαρμογή από την Ελλάδα που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να ολοκληρωθούν οι βασικές δομικές μεταρρυθμίσεις στα συμφωνημένα χρονικά περιθώρια. Θα υπάρχουν αναφορές ανά τρίμηνο από την ομάδα εποπτείας που θα καταγράφουν την οικονομική, δημοσιονομική κατάσταση και την πρόοδο μετά τη λήξη του μνημονιακού προγράμματος. Με βάση αυτές τις αναφορές, θα καταβάλλονται τα αντίστοιχα ποσά.

⇒ ΕΛΣΤΑΤ

Σημειώνεται στο ανακοινωθέν ότι η συνεχιζόμενη νομική διαδικασία κατά στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, είναι ένα θέμα που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στο Eurogroup, όπως ανησυχία προκαλεί και η διαδικασία κατά του πρώην προέδρου και στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ. Το Eurogroup σημειώνει ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη, ότι τα στοιχεία που παραδόθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και μετά, συμβαδίζουν με τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες μέλη. 

⇒ Εκταμίευση δόσης και «μαξιλαράκι» 

Αναμένεται να εκταμιευθεί η πέμπτη και τελευταία δόση από το ESM, ύψους 15 δισ. Από αυτό το ποσό, τα 5,5 δισ. θα τοποθετηθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό για να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα 9,5 δισ. σε έναν ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία μαξιλαριού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης. Συνολικά, το «μαξιλάρι» φτάνει τα 24,1 δισ. που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος. 

⇒ ΔΝΤ

Το ΔΝΤ καλωσόρισε την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που πήραν σήμερα οι χώρες-μέλη. Παρότι δεν θα χρηματοδοτήσει άλλο την Ελλάδα επιβεβαιώνει τη συνεχή ανάμειξή του στην εποπτεία της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος. 

Σημειώνεται ότι στο ανακοινωθέν υπάρχει παράρτημα με το χρονοδιάγραμμα και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. επικεντρώθηκαν στο τέλος μίας δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα, η οποία εξέρχεται των μνημονιακών προγραμμάτων και οδεύει προς τη μεταμνημονιακή εποχή. 

Μοσκοβισί: Μία ιστορική στιγμή

Για ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο Γάλλος επίτροπος της Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, τονίζοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη «να βγει από το τούνελ» των μνημονίων. 

«Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται απόψε στο Λουξεμβούργο», δήλωσε επίσης ο Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας τα εξής: «Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος βάζει τελεία σε μια υπαρξιακή κρίση του κοινού νομίσματος. Με μεγάλη ικανοποίηση και συγκίνηση προσεγγίζουμε τη στιγμή». 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος μίλησε για υπαρκτό φόβος Grexit το 2012 και το 2015, για να υπογραμμίσει τα εξής: 

Επιτέλους οι φίλοι μας οι Έλληνες θα ξαναβρούν την ελπίδα τους. Η ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος συνέβη χάρη στην ευθύνη και την αλληλεγγύη. Υπήρξαν πολύ δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα που ένιωσαν στο πετσί τους οι Ελληνες. Οι Ελληνες τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και οι εταίροι της Ελλάδας τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Καταφέραμε αυτό που είχαμε ανάγκη.

Σεντένο: Εκτός μνημονίου η Ελλάδα έπειτα από 8 χρόνια

Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Μάριο Σεντένο, προέδρου του Eurogroup:

«Έπειτα από οκτώ χρόνια η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο», δήλωσε με ικανοποίηση ο Σεντένο, ο οποίος έσπευσε να στείλει το μήνυμα για τις μεταρρυθμίσεις που οφείλει να κάνει η χώρα: «Το τέλος του προγράμματος επιφέρει και κάποιες ευθύνες. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να εφαρμόζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».

Ο Μάριο Σεντένο ενώπιον της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου
EPA / STEPHANIE LECOCQ

Όπως είπε, θα υπάρξει 10ετής επέκταση στα δάνεια του EFSF και 10ετής επιμήκυνση των επιτοκίων, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές. Συνολικά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι ασφαλείας 25 δισ. για τους υπόλοιπους 22 μήνες, συμπλήρωσε. 

Καταλήγοντας ο Σεντένο υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, καθώς και ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό ζήτημα. 

Ρέγκλινγκ: Σημαντική η ενισχυμένη εποπτεία

Για ενισχυμένη εποπτεία μίλησε ξεκάθαρα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Καταρχάς σημείωσε ότι «ζήσαμε δραματικές στιγμές αυτά τα οκτώ χρόνια, ενώ η Ελλάδα διέσχισε μεγάλο δρόμο και της δίνουμε συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση του προγράμματος».

Στη συνέχεια τόνισε ότι Ο ESM θα συνεργαστεί με την Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που θα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον.

Λαγκάρντ: Περαιτέρω μέτρα και ο ρόλος του ΔΝΤ

Στη δέσμευση της Ελλάδας και των εταίρων τους να λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, εάν χρειαστεί, στάθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν, Λαγκάρντ. Όπως σημείωσε, το ΔΝΤ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν, σε συνδυασμό με το υψηλό ταμειακό απόθεμα που δημιουργείται δίνουν «χωρίς αμφιβολία», τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.

Κριστίν Λαγκάρντ
AP Photo/Jose Luis Magana

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πια χρόνος για να ενεργοποιήσει το Ταμείο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά επισήμανε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει πλήρως δεσμευμένο στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή περίοδο, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου όταν βγήκαν από το πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ, την επόμενη εβδομάδα, θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση του άρθρου 4. 

Μήνυμα Ντάγκι για περαιτέρω μέτρα για το χρέος 

Το χρέος είναι βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, όμως μακροπρόθεσμα η Ελλάδα και η ευρωζωνη θα πρέπει να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε δήλωση του για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup. 

Μάριο Ντράγκι

AP Photo/Michael Probst

Η δήλωση του Ντράγκι έχει ως εξής: 

Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ. Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα.

Η παραμονή της Ελλάδας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι κλειδί. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων.

FT: Ιστορική συμφωνία 

Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης κατέληξαν στην πολυαναμενόμενη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής δανείων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να βάλει ένα τέλος στην περίοδο των διεθνών προγραμμάτων στήριξης, γράφει η εφημερίδα Financial Times στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τα τελευταία ζητήματα που απέμεναν έπειτα από αρκετές ώρες διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνεχίστηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως ιστορική στιγμή από Ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο της οκταετούς περιόδου των τριών προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας, η οποία υπέστη τη χειρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει ευρωπαϊκή οικονομία στη σύγχρονη ιστορία, προστίθεται στο δημοσίευμα των Financial Times.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup 

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που υιοθέτησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιλαμβάνονται αναλυτικά στην τελική δήλωση του Eurogroup, η οποία χαιρετίζει επίσης την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και περιγράφει το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Eurogroup επικροτούνται οι ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. «Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μια ισχυρότερη οικονομία που στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν» αναφέρει η δήλωση, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει και την ολοκλήρωση της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία «στοχεύει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το μέλλον, το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τη μετέπειτα ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της ΕΕ. «Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι αυτό συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060» σημειώνει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το Eurogroup υπενθυμίζει ότι «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος μειώνεται σταθερά».

Ως μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους η δήλωση του Eurogroup παραθέτει:

-την κατάργηση από το 2018 του step-up επιτοκίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος.

-τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων.

-την παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.

Επίσης, σημειώνεται ότι «βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος, το 2032 εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους», ενώ γίνεται αναφορά στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα «μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου». Αυτός ο μηχανισμός, θα περιέχει μέτρα όπως την «περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF», στο βαθμό που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, το Eurogroup επισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος». Αναφέρεται επίσης στη σύνδεση συγκεκριμένων δεσμεύσεων πολιτικής με την επιστροφή των SMPS και ANFAs, καθώς και την κατάργηση του επιτοκίου step up, χαιρετίζοντας παράλληλα «την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές».

Εξάλλου, στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται αναφορά στις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και κατά του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καλώντας τους θεσμούς να παρακολουθούν την πορεία τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Αναφορικά με την τελευταία δόση που θα λάβει η Ελλάδα, το Eurogroup σημειώνει:

«Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης και της τελευταίας δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 15 δισ. ευρώ. Από το συνολικό αυτό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης». Η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ σημειώνεται ότι «συνολικά, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος».

Τέλος, σχετικά με το ΔΝΤ, η δήλωση του Eurogroup αναφέρει ότι «η διοίκηση του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ESM και για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη».

Συνεχίζοντας, επισημαίνεται ότι παρόλο που «δεν είναι πλέον δυνατή η ενεργοποίηση» του δικού του προγράμματος, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε «τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12298&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote