Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Η G7 γίνεται... G6; Εκτύπωση E-mail
09.06.18

Σε πολύ άσχημο κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ηγετών των επτά πιο ισχυρών κρατών του Δυτικού κόσμου με τον Ντόναλντ Τραμπ να εμφανίζεται απομονωμένος μεν αλλά... απτόητος και τους υπόλοιπους έξι να ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση.

Τα προεόρτια άρχισαν με μια κολοσσιαία γκάφα από τον Τραμπ, ο οποίος αστειευόμενος κατηγόρησε τους Καναδούς ότι έκαψαν τον Λευκό Οίκο το 1812, ενώ συνεχίστηκαν με επίθεση στους Εμανουέλ Μακρόν και Τζάστιν Τριντό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε έντονα σημειώνοντας ότι Καναδάς και ΕΕ επιβάλλουν τεράστιους δασμούς και εγείρουν νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο.

«Να πείτε παρακαλώ στον πρωθυπουργό Τριντό και στον πρόεδρο Μακρόν ότι επιβάλλουν στις ΗΠΑ τεράστιους δασμούς και δημιουργούν μη νομισματικούς φραγμούς» στο εμπόριο, ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «αδημονεί να τους δει» σήμερα.

Απαντώντας το Γάλλος πρόεδρος απάντησε λέγοντας ότι «μπορούμε να μείνουμε και έξι» και τονίζοντας ότι κανένας ηγέτης δεν κυβερνάει για πάντα. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν καμία πρόθεση να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

«Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να μην νοιάζεται για το ότι είναι απομονωμένος σήμερα, αλλά δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι, εάν χρειάζεται», πέταξε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους. «Διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, μια αγορά, αλλά πάνω από όλα, αντιπροσωπεύουν μια αληθινή δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό προέβλεψε σκληρές συζητήσεις για το εμπόριο, πάντως άλλες χώρες της G7, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία, μοιάζουν να μην έχουν την πρόθεση να προκαλέσουν τον αμερικανό πρόεδρο, αλλά ούτε να κάνουν παραχωρήσεις.

Έως τώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υιοθετήσει πιο συμβιβαστικούς τόνους στη σχέση του με τον μεγιστάνα, τον οποίο αποκαλεί «φίλο» του. Σήμερα, αν και τόνισε ότι είναι σημαντικό να παραμείνει κανείς ευγενικός, υπογράμμισε την πρόθεσή του να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους ηγέτες.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, προανήγγειλε διαπραγματεύσεις σε υψηλούς τόνους στον Καναδά.

Κύρια σημεία τριβής είναι φυσικά το εμπόριο και η «ανταλλαγή» δασμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, η συμφωνία για το κλίμα και τα γεωπολιτικά προβλήματα, όπως η απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι πριν από τη Σύνοδο των G7 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας και την ηγεσία της ΕΕ με στόχο τη συσπείρωση απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ως συνήθως τα μέτρα στο Κεμπέκ είναι δρακόντεια, ενώ δεν λείπουν και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των ισχυρών του πλανήτη.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12270&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote