Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Politico: Στον Φρουζή εστιάζει το FBI για το σκάνδαλο Novartis
Politico: Στον Φρουζή εστιάζει το FBI για το σκάνδαλο Novartis Εκτύπωση E-mail
07.06.18

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «Politico», ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Φρουζής, βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών του FBI για την υπόθεση σκανδάλου της διεθνούς φαρμακευτικής εταιρίας.

 Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το FBI έχει στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο Κ. Φρουζής χρησιμοποιούσε ελληνικές εταιρίες δημοσίων σχέσεων για να ξεπλύνει χρήμα και να δωροδοκήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε υπουργεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένονται διώξεις για την υπόθεση Novartis τους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Politico» και αναμεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis. Κ. Φρουζής,  ερευνάται από την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η εταιρεία παραβίασε τις αμερικανικές πρακτικές σχετικά με τη διαφθορά, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα στοιχεία που έχει συλλέξει το FBI (Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ) σε βάρος του Κ. Φρουζή.

Συγκεκριμένα, το FBI έχει εντοπίσει στοιχεία που δείχνουν ότι η Novartis δωροδοκούσε γιατρούς οι οποίοι συνταγογραφούσαν τα φάρμακα της εταιρείας και κατέστρεφαν τα στοιχεία για να καλύψουν τις δραστηριότητές τους από την ελληνική ρυθμιστική αρχή. Η έκθεση αναφέρει ότι ο Φρουζής χρησιμοποίησε μια σειρά από ελληνικές εταιρείες δημοσίων σχέσεων για να ξεπλύνει χρήματα και να δωροδοκήσει γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα να του προσφέρουν πρόσβαση στα υπουργεία Οικονομίας, Άμυνας, Παιδείας, Υγείας και Ανάπτυξης. Τα στοιχεία του FBI έχουν δοθεί στις ελληνικές αρχές.

H πολυεθνική έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις καταγγελίες των τριών ανώνυμων μαρτύρων στις ΗΠΑ, αλλά και την έκθεση που έχει συντάξει το FBI, με τον επικεφαλής επικοινωνιών της εταιρίας, Πολ Μπάρετ, να σχολιάζει πως η εταιρία δεν μπορεί να απαντήσει στις κατηγορίες όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Υποστήριξε ότι η εταιρία διενεργεί δική της έρευνα και «αν εντοπίσουμε οποιαδήποτε παρατυπία, θα λάβουμε άμεση και αποφασιστική δράση».

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η Novartis είχε ανακοινώσει πως συνεργάζεται με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές, προκειμένου να αποκαλυφθούν τυχόν παραβάσεις. «Τους τελευταίους 15 μήνες συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές για τη διερεύνηση της υπόθεσης με αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητας. Δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια αν τυχόν διαπιστωθούν πράξεις που δεν συνάδουν προς τα ηθικά επιχειρηματικά πρότυπα. Παράλληλα με τη διαδικασία διερεύνησης, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων ασθενών και των φροντιστών τους, των επαγγελματιών υγείας και της ελληνικής κοινωνίας».

Ο πολιτικός αντίκτυπος της υπόθεσης

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ του «Politico» στέκεται στον πολιτικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η υπόθεση του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι φέρονται ως εμπλεκόμενοι 8 πρώην υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ρεπορτάζ, η υπόθεση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Όπως δήλωσε στο «Politico» η επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Γαβουνέλη, «αν οι εισαγγελείς καταφέρουν να ασκήσουν διώξεις εναντίον ενός πρώην πρωθυπουργού ή άλλων ανώτερων αξιωματούχων, αυτό θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αντιπολίτευση.  Όμως αν δεν ασκηθούν διώξεις η νυν κυβέρνηση θα χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της».

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου από το 2009 ως το 2014, Στέφανος Κομνηνός, ανέφερε ότι «δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος των κατηγορούμενων, όμως σίγουρα υπάρχει πολιτική ατζέντα στα όσα αναφέρονται ότι περιέχονται σε αυτές τις μαρτυρίες».

Τέλος, δύο αξιωματούχοι από το γραφείο της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη δήλωσαν στο Politico ότι αναμένονται τους επόμενους μήνες διώξεις για την υπόθεση. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ε. Τουλουπάκη, το γραφείο της Εισαγγελέως διαφθοράς διεξάγει ακόμη τις προκαταρκτικές έρευνες για τις καταγγελίες, ενώ συνεργάζεται με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για να συγκεντρώσει στοιχεία για τυχόν χρήματα που εστάλησαν στο εξωτερικό για ξέπλυμα.

www.thepressproject.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12266&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote