Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Δώδεκα χρόνια θεωρούσαν υπό παραίτηση τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο: Ένα οδοιπορικό στα σχετικά δημοσιεύ Εκτύπωση E-mail
03.06.18

Δώδεκα χρόνια θεωρούσαν υπό παραίτηση τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο: Ένα οδοιπορικό στα σχετικά δημοσιεύματα του Εθνικού Κήρυκα Σε μία συνέντευξη που μου παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με την ευκαιρία 40ής Κληρικολαϊκής (Greek News, 28/6/2010), του είπα άνευ ερωτήσεως:

“Από τη χρονιά που γίνατε 79 ετών, κάθε τρεις με τέσσερις μήνες διαβάζουμε δημοσιεύματα ότι παραιτήστε, συνταξιοδοτείστε, ή ανακαλείστε. Ο Θεός να σας δίνει χρόνια κι είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα επιβεβαιωθούν».

Απάντησε μεταξύ άλλων πως «Η προφητεία έγινε τέσσερις φορές από το 2002 μέχρι σήμερα κι είναι καλό πως όσοι την κάνουν μπορούν να κάνουν και νέες προφητείες μέχρι ότου ο Θεός εφαρμόσει τα δικά Του σχέδια».

Παραθέτω αυτή τη στιχομυθία γιατί δυσκολευόμουν να βρω στο αρχείο μου πότε ακριβώς άρχισαν τα δημοσιεύματα του «Εθνικού Κήρυκα», ή άλλων, να φέρουν τον Αρχιεπίσκοπο υπό παραίτηση, ή τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Και με βάση τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου, η πρώτη «προφητεία» έγινε το 2002 και μέχρι το 2010 είχαμε άλλες τρεις.

Μετά την «υπόθεση Κατίνα» το 2008 τα σενάρια «πατριαρχικής δυσφορίας» προς το Δημήτριο άρχισαν να γίνονται τακτικό φαινόμενο στην αρθρογραφία του «Εθνικού Κήρυκα» και του εκκλησιαστικού συντάκτη Θ. Καλμούκου.

Στις 12 Νοεμβρίου 2008 διαβάζουμε σε άρθρο – προαναγγελία της επίσκεψης Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ (έγινε τον Οκτώβριο του 2009), ότι ο Πατριάρχης είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία των εκκλησιαστικών πραγμάτων στην Αμερική, ενώ ο Δημήτριος μέσω εκθέσεων του παρουσιάζει ωραιοποιημένη εικόνα.

 

Μέχρι την Πατριαρχική επίσκεψη του Οκτωβρίου είχαμε στον «Ε.Κ.» διάφορα σενάρια παραίτησης Δημητρίου, μέχρι που ο Βαρθολομαίος μίλησε στην τελετή για τα 10 χρόνια Αρχιεπισκοπίας του Δημητρίου, στη Νέα Υόρκη. Διαβάζουμε στη Greek News της 2/11/2008 τι είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

 


«Τα όσα επιτελεί ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τα γνωρίζετε όλοι σας αφού τα ζείτε καθημερινά. Τα γνωρίζει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν η ενότητα και η ειρήνη την οποία έφερε άμα τη αφίξει του στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής».

Κι αφού μνημόνευσε τη σπουδαία δουλειά που έκαναν ετοιμάζοντας το βιβλίο-λεύκωμα του φωτογράφου της Αρχιεπισκοπής Δημήτρη Πανάγου και της Ρεβέκας Παπαδοπούλου. με τίτλο: «Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, η πρώτη δεκαετία 1999-2009», είπε:

«Ευχόμεθα ο Αρχιεπίσκοπος να συμπληρώσει και τη δεύτερη δεκαετία. Και ήδη, όπως έμαθα από το κ. Πανάγο, άρχισε η προετοιμασία και του δεύτερου τόμου».

 



Η ανασταλτική επίπτωση της σαφούς δήλωσης του Οικουμενικού Πατριάρχη στα δημοσιεύματα του «Εθνικού Κήρυκα» διήρκεσε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Με αφορμή την υπόθεση των δύο ορφανών του Αγίου Βασιλείου και την κριτική που άσκησε με επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος, ξεκίνησε ο νέος κύκλος σεναρίων αντικατάστασης. Τα οποία προσωρινά σταμάτησαν μετά από σαφή στήριξη Βαρθολομαίου και ταυτόχρονο άδειασμα του Μητροπολίτη Ικονίου, πως εξέφραζε προσωπικές απόψεις.

 



Στις 29 Απριλίου 2010, ο «Εθνικός Κήρυκας» γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρος και μιλά για συζητήσεις με στόχο την εθελούσια έξοδο του Αρχιεπισκόπου.

«Έντονη συζήτηση διεξάγεται τις τελευταίες μέρες τόσο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχε μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος το περασμένο Σαββατοκύριακο, όσο και σε υψηλά ιστάμενους ομογενειακούς κύκλους, για πιθανή εθελούσια αποχώρηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου από τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αμερικής. Οι γνώστες του θέματος αποδίδουν την πιθανή αυτή εξέλιξη σε δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, στο προχωρημένο της ηλικίας του, καθότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος άγει προς το 83ο έτος της ηλικίας του και δεύτερο στη διαρκή συσσώρευση ποικιλόμορφων και ποικιλώνυμων προβλημάτων, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται και τα οποία, πιστεύεται στο Φανάρι, έχουν οδηγήσει σε τελμάτωση τον εκκλησιαστικό βίο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. …».

Η Αρχιεπισκοπή με ανακοίνωση που δημοσίευσε και ο «Εθνικός Κήρυκας» διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία. Το άρθρο έχει τίτλο:

Διαψεύδει ο Δημήτριος. Εμμένει στην ορθότητα του δημοσιεύματός του ο «Ε.Κ.» και γράφει ότι «υπογραμμίζεται, ωστόσο, πως «ο Εθνικός Κήρυξ» εμμένει στην ακρίβεια των πληροφοριών του και κατ επέκταση στην ορθότητα του δημοσιεύματός του».

 


Τα δημοσιεύματα του «Εθνικού Κήρυκα» αναδημοσιεύονται στον ελληνικό τύπο και στα εκκλησιαστικά sites, ή χρησιμοποιούνται ως πηγή για αναλύσεις. Και στη συνέχεια πολλά από τα ίδια γραφόμενα ανακυκλώνονται εκ νέου στις ΗΠΑ δημιουργώντας κλίμα.

 

Τον Μάιο του 2015, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκ νέου απαντά στα σενάρια παραίτησης/διαδοχολογίας. Όπως έγραψε το amen.gr , σε συνάντηση με επισκεπτόμενους το Φανάρι φοιτητές της Θεολογικής Σχολής «ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο “σοφό, σεμνό, διακριτικό και ειρηνοποιό”, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής του, ενώ τόνισε πως ούτε ο ίδιος ο κ. Δημήτριος εξέφρασε κάποια πρόθεση να υποβάλει την παραίτησή του.

“Τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχει μια φιλολογία περί παραιτήσεως του Αρχιεπισκόπου, περί αντικαταστάσεως του Αρχιεπισκόπου.  Αυτό δεν εκφράζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.  Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ούτε ο ίδιος μας είπε ότι προτίθεται να παραιτηθεί και επομένως όλα αυτά περί των διαδόχων του είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες και μόνο.”

 

Τον Ιούλιο του 2015 αρχίζει μία νέα προσπάθεια αφενός να συντηρηθεί το κλίμα της παραίτησης και αφετέρου μέσω της διαδοχολογίας να καούν μελλοντικοί υποψήφιοι για το θρόνο της Αμερικής.



Στις 22 Ιουλίου, 2015 σε δημοσίευμα με τίτλο «Παρασκήνιο για επιλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής», γράφει ότι «Ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος (Λαμπρινιάδης), ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής της Αγίας Τριάδος Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καταβάλει προσπάθειες να είναι ο μελλοντικός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, σε διαδοχή του σημερινού Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, σύμφωνα με πηγές του «Εθνικού Κήρυκα» από Κωνσταντινούπολη, Αθήνα και Νέα Υόρκη. Εν τω μεταξύ, τονίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ούτε παραιτήθηκε, αλλά ούτε προτίθεται να παραιτηθεί, όπως αναγράφεται λεπτομερώς πιο κάτω».

Κι ενώ γράφει αυτό, προσθέτει ότι «Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος πριν από λίγο καιρό βολιδοσκόπησε τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο εάν θα ήθελε να γινόταν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, πλην όμως αρνήθηκε επικαλεσθείς λόγους υγείας».

 

Αν το επόμενο που γράφει ο «Κήρυκας» συνέβαινε, το αποτέλεσμα θα ήταν να γίνουν «μαλλιά κουβάρια» Δημήτριος και Μεθόδιος.

 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος είπε στον Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο ότι οι αρχιερείς της Αμερικής τον θέλουν για Αρχιεπίσκοπο. Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος το είπε στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, του οποίου η πρώτη αντίδραση φέρεται να ήταν «να δούμε», ενώ στη συνέχεια φέρεται να του είπε «αν νομίζεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις, προχώρησε το θέμα».

Αυτό δεν θεωρείται και ως τελεσίδικη απόφαση υπέρ του Μητροπολίτη κ. Ελπιδοφόρου εκ μέρους του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, αλλά ως βολιδοσκόπηση της υποψηφιότητάς του.

 



Όμως στις 24 Ιουλίου 2015, το κλίμα αλλάζει, όπως και οι στόχοι του «Κήρυκα», όπως φαίνεται σε ανάλυση του Θεόδωρου Καλμούκου με τίτλο «Τέλος στα παρασκήνια της διαδοχολογίας».

Γράφει:

«Ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά λίαν τα όσα ανεγράφησαν στο σχετικό δημοσίευμά μας, της Τετάρτης 22 Ιουλίου 2015, για τις παρασκηνιακές κινήσεις με στόχο την επιλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Ολες αυτές τις κινήσεις, τις ίντριγκες,  τους υπολογισμούς και τις στοχεύσεις τις κονιορτοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος με τις δηλώσεις του στον  «Εθνικό  Κήρυκα»,  στον οποίον μίλησε με ευθύτητα και παρρησία και τις οποίες παραθέτω και πάλι εδώ για υπενθύμιση, αλλά και για να το συνειδητοποιήσουν όλοι οι παρασκηνιακοί…».

 

Κι έτσι το χάσμα Δημητρίου – Ελπιδοφόρου γίνεται αγεφύρωτο.

Αλλά δεν ξεχνά τον Βοστώνης Μεθόδιο, που πάντοτε είναι επίφοβος για το Θρόνο της Αμερικής:

 

«Η παιδεία λόγου χάρη, αλλά και ο ευέξαπτος χαρακτήρας του, ο οποίος δεν βοηθά διόλου, διότι όταν εκραγεί θα τα κάνει όλα γης Μαδιάμ  στην  Αρχιεπισκοπή, όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις στη Βοστώνη και σε αρκετές κοινότητες…»

Και μάλιστα αφιερώνει και εγκώμια στο Δημήτριο:

«Μπορεί ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος να χωλαίνει στη διοίκηση, αλλά ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι είναι ένας ευπαίδευτος και λόγιος ιεράρχης, ήρεμος και προσηνής και τον οποίον μπορείς να παρουσιάσεις άφοβα να εκπροσωπήσει την Εκκλησία…».

Το 2017 τα σενάρια παραίτησης, μετάθεσης κλπ πυκνώνουν στα δημοσιεύματα του «Εθνικού Κήρυκα» , που ανακυκλώνονται και στον Αθηναϊκό Τύπο και τα εκκλησιαστικά σάιτ.

 


Στις 3 Σεπτεμβρίου 2017, ο «Εθνικός Κήρυκας» με τίτλο «Το Οικ. Πατριαρχείο πρότεινε οικειοθελή παραίτηση Δημητρίου και εκλογή του σε Ηρακλείας», γράφει πως «Σε δανεισμένο χρόνο φαίνεται να κινείται πλέον η παραμονή του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο Αμερικής. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», το Οικουμενικό Πατριαρχείο τού πρότεινε να παραιτηθεί οικειοθελώς. Επίσης του προτάθηκε η εκλογή του ως Μητροπολίτη στη Γεροντική Μητρόπολη Ηρακλείας, η οποία θεωρείται -σύμφωνα με το Σύνταγμα του Φαναρίου- επιφανής εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου και κατ’ ακολουθία η εκλογή του σ’ αυτή λογίζεται ως εκκλησιαστική προαγωγή».

Προφανώς οι «πιο κεντρικοί λόγοι» για την «απόφαση» του Πατριάρχη είναι οι ίδιοι με αυτούς που η εφημερίδα έγραφε το 2010, επί τω εντονοτέρω.



«Το προχωρημένο της ηλικίας του, καθότι ο Σεβασμιότατος οδεύει προς το 90ο έτος της ηλικίας του καίτοι βρίσκεται σε καλή υγεία κατ’ άμφω και δεύτερον η εν γένει παραλυτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με κορυφαίο θέμα την οικονομική της ύφεση».

 



Το δημοσίευμα αυτό χρησιμοποιήθηκε ως βάση για δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων («Πρώτο Θέμα», Real News, «Εθνος» τα οποία δεν περιείχαν νέα στοιχεία, αλλά αναμασούσαν τον «Κήρυκα» χωρίς καν να του δίδουν credit. «Ευγενέστατα» η εφημερίδα τα αναδημοσίευσε με τίτλο «Διαστάσεις το θέμα Δημητρίου στον αθηναϊκό Τύπο».  Το Δεκέμβριο του 201, το αθηναϊκό «Έθνος» γράφει ότι υπεβλήθηκε παραίτηση του Αρχιεπισκόπου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αν δει κανείς την αναπαραγωγή θα νομίσει ότι θα διαβάσει στο κείμενο και την επιστολή παραίτησης.

 

Την περασμένη Τρίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για πρώτη φορά στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για παραίτηση, πριν την έναρξη της Συνόδου στο Φανάρι. Ο Γέροντας Αμερικής αρνήθηκε. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μόλις άρχισε η συνεδρίαση ενημέρωσε σχετικά τα μέλη της Συνόδου (μέλος είναι και ο Δημήτριος) και οι εργασίες της συνεχίστηκαν στα υπόλοιπα θέματα.

 

Δεν γνωρίζω πως θα προχωρήσουν οι εξελίξεις. Κατέγραψα ευθαρσώς την άποψή μου και της Greek News κι ας φωτίσει ο Θεός τον Πατριάρχη και τη Σύνοδο για το καλό της Εκκλησίας, της Αρχιεπισκοπής και της Ομογένειας.

 

Εγώ αναρωτιέμαι: Δεν οφείλει άραγε η εφημερίδα εξηγήσεις στους αναγνώστες της, σ’ όσους ενέπλεκε άμεσα, στον Ελληνισμό και την Εκκλησία που επί τουλάχιστον 12 χρόνια γράφει και διαψεύδεται για το συγκεκριμένο θέμα;

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Για να είμαστε δίκαιοι, πάντα υπήρχαν στο Φανάρι ιεράρχες που μέσω διαρροών φρόντιζαν να δημιουργούν κλίμα στην Αμερική. Οι λόγοι διαφέρουν κατά περίπτωση, ωστόσο δίνουν μία παρακμιακή εικόνα, που δεν τιμά το ύπατο σώμα της Εκκλησίας μας.

Ο μόνος που είχε το θάρρος να βγει ευθαρσώς και να καταγγείλει την παραπληροφόρηση ήταν ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, με ανακοίνωση – καταπέλτη την 1η Δεκεμβρίου 2017. Απαντώντας σε δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα» με τίτλο «Το παρασκήνιο του ανακοινωθέντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου», το οποίο ενέπλεκε το όνομά του στο πως ελήφθη η απόφαση από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκδοθεί ανακοίνωση καταδίκης σχολίων σε βάρος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, είπε μεταξύ άλλων:

«Αισθάνομαι όμως ότι ο χείμαρρος της ψευδολογίας, η διαστροφή της αλήθειας, η μεθοδευμένη και συστηματική παραπληροφόρηση, όταν αφορά θέματα μείζονος σημασίας που άπτονται του ήθους και του κύρους της Εκκλησίας, τότε ζημιώνεται, βλάπτεται και πληγώνεται το σώμα της Εκκλησίας και ουδείς εξ΄ ημών έχει το δικαίωμα αυτό».

 

Κι αφού γράφει για τον συνοδικό διαρροέα ότι «Προκάλεσε δε αλγεινή εντύπωση και πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι κατά την διάρκεια και των δύο ημερών των συζητήσεων στον ηλεκτρονικό εκκλησιαστικό Τύπο διοχετευόταν «ανταποκρίσεις» των λεχθέντων εντός του Ιερού Σώματος, απόδειξις ότι εις εκ των μετεχόντων είναι ο «ανταποκριτής»», συνεχίζει:

 

«Ανάμεσα λοιπόν εις τον οχετό της παραπληροφορήσεως και η «αποκλειστική» δήθεν αλήθεια και είδηση ότι η συμπεριφορά του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ.Δημητρίου: «προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία είδαν ένα διαφορετικό πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής».

Αυτή η διαστρεβλωμένη και απαράδεκτη προσπάθεια εμπλοκής όλων των Ιεραρχών, μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ήταν και το έναυσμα που αφύπνισε την συνείδηση μου.

Ως μέλος λοιπόν την Αγίας και Ιεράς Συνόδου εξέφρασα την έντονη διαμαρτυρία μου, καταδικάζοντας την ανοίκεια αυτή συμπεριφορά και διερωτήθηκα: «ποιος και με ποιο δικαίωμα εξυπηρετώντας τα πάσης φύσεως σχέδια και σκοπιμότητες του, μπορεί να χρησιμοποίει μία ολόκληρη Σύνοδο, θυσιάζοντας την αλήθεια»;

 

 

www.greeknewsonline.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12256&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote