Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Χωρίς νικητή
Χωρίς νικητή Εκτύπωση E-mail
06.02.08
"Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε από τη βραδιά, είναι ότι δεν υπάρχει καθαρός νικητής", λέει ο Ερικ Ντέιβις, πολιτολόγος του Middlebury College του Βερμόντ. Η κούρσα για το χρίσμα εν όψει των προεδρικών εκλογών της 4ης Νοεμβρίου "θα συνεχισθεί για πολύ μετά την Τρίτη", λέει ο Μάικ Φέλντμαν, πρώην σύμβουλος του Αλ Γκορ.

Επειτα από μια σειρά προκριματικών εκλογών και κομματικών συνελεύσεων η δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον και ο ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν εξασφάλισαν ορισμένες ευπρόσδεκτες νίκες, και ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια και την Νέα Υόρκη. Αλλά δεν είναι επαρκείς για να τους δώσουν αποφασιστικό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους.

Ο νεαρός γερουσιαστής του Ιλινόις Μπάρακ Ομπάμα νίκησε στην πλειοψηφία των πολιτειών, ενώ δεν ήταν φαβορί. Ορισμένες από τις νίκες του σημειώθηκαν σε πολιτείες με μεγάλη ισπανόφωνη κοινότητα, που θεωρείται ότι ευνοεί την Χίλαρι Κλίντον, όπως το Κολοράντο. Αλλες, σε πολιτείες με μεγάλες λευκές πλειοψηφίες όπως η Βόρεια Ντακότα και η Μινεζότα.

"Η κ. Κλίντον είναι το φαβορί", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η αντίπαλός του στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον είναι το φαβορί, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της "Σούπερ Τρίτης" έβγαλαν και τους δύο υποψήφιους πολύ ενισχυμένους.

Μιλώντας στο Σικάγο, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η κ. Κλίντον είναι μια "εξαιρετική αντίπαλος" λόγω του γνωστού ισχυρού επωνύμου της και της καλά οργανωμένης εκστρατείας της.

"Αυτό την κάνει φαβορί", δήλωσε ο 46χρονος γερουσιαστής μετά από τα αποτελέσματα 24 πολιτειών που ψήφισαν την λεγόμενη "Σούπερ Τρίτη".

Καταλήγοντας ο κ. Ομπάμα αρνήθηκε ότι αυτή η στήθος με στήθος αναμέτρηση των δύο υποψηφίων των Δημοκραιτκών θα αφήσει τελικά το κόμμα τους αποδυναμωμένο και θα μειώσει τις πιθανότητές τους να κερδίσουν τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου έναντι των Ρεπουμπλικανών.

"Δε νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα το ότι οι ψηφοφόροι της κ. Κλίντον δε με προτιμούν ή ότι οι δικοί μου ψηφοφόροι δεν προτιμούν την κ. Κλίντον. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση", τόνισε χαρακτηριστικά.

Δύσκολη η κούρσα μέχρι το συνέδριο σύμφωνα με το επιτελείο της Χ. Κλίντον

Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Κλίντον παραδέχτηκε σήμερα ότι κούρσα των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο κατά του αντιπάλου της γερουσιαστή του Ιλινόι, Μπαράκ Ομπάμα έχει πιθανότητες να ολοκληρωθεί με ένα διαφιλονικούμενο συνέδριο, μετά από τα αποτελέσματα των προκριματικών της "Σούπερ Τρίτης".

Υπενθυμίζοντας ότι το σύστημα επιδότησης των υποψηφίων είναι αναλογικό σύμφωνα με τις πολιτείες, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του επιτελείου της κ. Κλίντον, Χάουαρντ Γούλφσον δήλωσε: "Είναι πιθανό κανένα από τα δύο στρατόπεδα να μην παρουσιάσει ένα σημαντικό και άνετο πλεονέκτημα των υποψηφίων του".

"Και έτσι για αυτούς που ονειρεύονται μια μάχη στη διάρκεια του συνεδρίου, γατί κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν θα έχει καθαρό πλεονέκτημα έναντι του άλλου, μπορεί να αποδειχτεί ότι έχουν δίκιο", πρόσθεσε στη διάρκεια τηλεσυνέντευξης.

Ωστόσο οι υποστηρικτές της κ. Κλίντον υπενθυμίζουν ότι διαθέτει ένα ελαφρό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου της κ. Ομπάμα όσον αφορά τον αριθμό των εκλεκτόρων που κέρδισε σε 22 πολιτείες κατά τις προκριματικές της "Σούπερ Τρίτης".

Από την πλευρά του ο πολιτικός διευθυντής της εκστρατείας της πρώην πρώτης κυρίας, Γκί Σείλ δεν έδωσε συγκεκριμένα νούμερα των κερδών της κ. Κλίντον με το αιτιολογικό ότι η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Ο κ. Γούλφσον τόνισε ότι οι προκριματικές εκλογές της επόμενης Τρίτης στις επόμενες πολιτείες του Μέριλαντ και της Βιρτζίνια θα είναι σκληρές και δύσκολες αλλά αυτές στο Οχάιο και το Τέξας που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην κ. Κλίντον αφού αναμένεται πως μπορεί να τις κερδίσει.

"Σκεφτόμαστε ότι έχουμε ένα θετικό πόλο. Πιστεύουμε ότι είναι δύσκολο για τον κ. Ομπάμα να πάρει τα ηνία εκεί", πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο ίδιος επισήμανε με βάση τα αποτελέσματα της "Σούπερ Τρίτης" ότι έδωσαν ώθηση στην κ. Κλίντον οι νίκες της στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, επισήμανε όμως ότι οι λεγόμενοι "υπερεκλέκτορες" μπορεί να ψηφίσουν στο συνέδριο "όποιον επιθυμούν υπολογίζοντας τη συνολική κατάσταση, δηλαδή ποιός από τους υποψήφιους για το χρίσμα μπορεί να κερδίσει του Ρεπουμπλικάνους και να κινητοποιήσουν τους εκλογείς στις πολιτείες-κλειδιά".

Δεν ξεκαθάρισε το χρίσμα στους Ρεπουμπλικανούς

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων , το χρίσμα θα μπορούσε να έχει κριθεί από τη Σούπερ Τρίτη για τον Τζον Μακέιν, αν οι δύο συνυποψήφιοί του δεν κέρδιζαν μαζί 12 πολιτείες, αφήνοντάς του 9, γεγονός που δείχνει την αντίσταση της συντηρητικής ρεπουμπλικανικής βάσης απέναντι στην υποψηφιότητα του γερουσιαστή της Αριζόνα.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Χίλαρι Κλίντον και ο Τζον Μακέιν θεωρούσαν ότι η Σούπερ Τρίτη θα τους έδινε το χρίσμα του κόμματός τους. Αλλά με τον ενθουσιασμό που έχει προκαλέσει ο Μπάρακ Ομπάμα, "αυτό δεν συνέβη", λέει ο Ντέιβις.

Εάν δεν υπάρξει συντριπτική νίκη της Κλίντον ή του Ομπάμα στις προκριματικές των ερχόμενων εβδομάδων, "είναι πολύ πιθανόν ότι το θέμα δεν θα επιλυθεί πριν από τις προκριματικές της Πενσιλβάνια στις 22 Απριλίου", προσθέτει.

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων ο Τζον Μακέιν διατηρεί σταθερό προβάδισμα, "αλλά ήλπιζε ότι θα διασφάλιζε τη νίκη του χθες το βράδυ και αυτό δεν συνέβη. Μπορεί να διευθετηθεί στις 4 Μαρτίου", με τις προκριματικές σε τέσσερις πολιτείες, ανάμεσά τους το Τέξας και το Οχάιο.
Στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχολιάζει ότι η διάσταση απόψεων στους κόλπους του κόμματος δεν τον ευνοούν. "Είναι σαφές ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αναζητεί την ψυχή του και δεν έχει επιλέξει ακόμη τον νικητή", λέει.

Σύμφωνα με τον Μάικ Φέλντμαν, οι υποψήφιοι ετοιμάζονται τώρα για πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία.

Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια θα έχει δαπανηθεί στην προεκλογική εκστρατεία. Το περιοδικό Fortune ανεβάζει στα τρία δισεκατομμύρια το ποσόν. Στην προεκλογική εκστρατεία του 2004, τα 693 εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν είχαν θεωρηθεί ποσό ρεκόρ.

Αναλυτικά οι Πολιτείες

Εικοσι τέσσερις Πολιτείες ψήφισαν στις αμερικανικές προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των υποψηφίων των δύο κομμάτων.Ακολουθούν οι Πολιτείες που σύμφωνα με τις προβλέψεις κερδίζει ο κάθε υποψήφιος. Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, η Kλίντον εξασφαλίζει 845 εκλέκτορες και ο Ομπάμα 765. Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών ο Μακ Κέιν εξασφαλίζει 613 εκλέκτορες, ο Ρόμνεϊ 269 και ο Χάκαμπι 190.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1225&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote