Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Τα «φίλτρα» της ανδρικής μακροζωίας
Τα «φίλτρα» της ανδρικής μακροζωίας Εκτύπωση E-mail
06.02.08
 Το προσδόκιμο επιβίωσης τα τελευταία 100 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 60%, χάρη στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, των εργασιακών συνθηκών, της διατροφής και της φροντίδας της υγείας.

Ένας 30άρης μπορεί σήμερα να ελπίζει ότι θα ζήσει μέχρι τα 80 του και παραπάνω ακόμα, ιδίως αν γυμνάζεται συστηματικά, ελέγχει το σωματικό βάρος του, αποφεύγει το κάπνισμα και πίνει με μέτρο.

Είναι ωστόσο η συνδυασμένη δράση των περιβαλλοντικών παραγόντων και της έγκαιρης χρήσης της σύγχρονης Ιατρικής που δίνει σε έναν άντρα πρόσθετα χρόνια ζωής. Χωρίς το συστηματικό τσεκ-απ και τη συνεχή προσοχή της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας, τα οφέλη αυτά κινδυνεύουν να χαθούν. 

 Ηλικίες 16-25 ετών

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ο τρόπος ζωής έχει την ύψιστη σημασία. Οι συνηθέστερες αιτίες θανάτου είτε είναι βίαιες είτε αυτοπροκαλούμενες, πιθανώς τροχαία ή ατυχήματα στη διάρκεια της άσκησης, καβγάδες, ναρκωτικά ή και πόλεμοι ακόμα. Ασφαλώς υπάρχουν και θάνατοι από φυσικά αίτια, όπως ορισμένες δυνητικά μοιραίες συγγενείς (εκ γενετής) διαταραχές.

Αν όμως εξαιρεθούν αυτές, ο άλλος μεγάλος, φυσικός εχθρός είναι τα αδιάγνωστα καρδιολογικά προβλήματα που περιστασιακά κρύβονται πίσω από την κατάρρευση ή τον θάνατο ενός νεαρού αθλητή, είτε είναι ποδοσφαιριστής είτε δρομέας ή ασκούμενος με αθλήματα επαφής, που δέχθηκε ένα αιφνίδιο κτύπημα στο στήθος.

 Συχνές, αδιάγνωστες συγγενείς αρρυθμίες, όπως το σύνδρομο του μακρού QΤ ή το σύνδρομο Wolff Ρarkinson White, προκαλούν ορισμένα από τα θανατηφόρα κρούσματα, αλλά συχνότερα η αιτία της αιφνίδιας κατάρρευσης είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια που προκαλεί αιφνιδίως οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.

Το οικογενειακό ιστορικό αιφνιδίου θανάτου ή λιποθυμίας στη διάρκεια της άσκησης μπορεί να δώσει στοιχεία για την αιτία του προβλήματος. Σε επίπεδο πρόληψης όμως ο πλήρης καρδιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος για όλους τους νέους που γυμνάζονται συστηματικά. 

 26-35 ετών

Αυτή είναι η ηλικία κατά την οποία μπορεί να ανιχνευθούν οι πρώιμες ενδείξεις της αρτηριακής νόσου ή της επιρρέπειας στην ανάπτυξη διαβήτη. Στα 26 του χρόνια, ο έξυπνος άνδρας γνωρίζει πόση είναι η αρτηριακή του πίεση όταν ξεκουράζεται το βράδυ και το πρωί όταν ξυπνάει, τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα του όταν είναι νηστικός, την ολική χοληστερόλη του και, το πιο σημαντικό, τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης του.

Για όλες αυτές τις μετρήσεις θα συνιστούσα μία επίσκεψη στον γιατρό ετησίως- και στο ενδιάμεσο να έχει τον νου του στην περίμετρο της μέσης του, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 εκατοστά του μέτρου αλλά καλύτερα να είναι κάτω από 92,5 εκατοστά, καθώς και την περίμετρο του αυχένα του που πρέπει να είναι κάτω από 42,5 εκατοστά. Κάθε μέτρηση πάνω από αυτά τα όρια αποτελεί δυσοίωνη πρόβλεψη για μελλοντικά δεινά.  

36-45 ετών

 Είναι η ηλικία κατά την οποία έως πρότινος υγιείς άνδρες αποκτούν άσχημα αποτελέσματα στις εξετάσεις αίματος. Επιπλέον, το δέρμα το οποίο έχει καεί στην παιδική ηλικία από την ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι χρειάζεται παρακολούθηση από δερματολόγο ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν κακοήθεις αλλοιώσεις.

 Από τα 40 και μετά, και πολύ σπανιότερα από μικρότερη ηλικία, ο άνδρας με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη πρέπει να έχει τον νου του και στον προστάτη του, οπότε χρειάζεται μία μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (ΡSΑ) στο αίμα του κάθε χρόνο.

  46-55 ετών

Με τη μέση ηλικία εμφανίζονται σε πολλούς άνδρες προβλήματα όπως η απώλεια των μαλλιών και η μειωμένη στυτική ικανότητα- δεινά που όμως μπορεί να αμβλυνθούν με την ακολούθηση των στάνταρ κανόνων υγιεινής διαβίωσης.

 Εάν υπάρχουν ενδείξεις καρδιαγγειακών προβλημάτων, το τρικ είναι να γίνουν πιο αυστηροί οι κανόνες, με περισσότερη άσκηση, ακόμα χαμηλότερη αρτηριακή πίεση (ακόμα και λίγο κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα) και περίμετρο μέσης στα κατώτερα επιθυμητά όρια.

 Παρομοίως, η χοληστερόλη πρέπει να είναι χαμηλότερη από αυτήν που θεωρείται αποδεκτή για τους περισσότερους ανθρώπους. Μολονότι ο έξυπνος άνδρας πηγαίνει στον γιατρό από τα νιάτα του, στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ο χαζός, ριψοκίνδυνος τύπος δεν διανοείται καν να κάνει ετήσιο τσεκ-απ.

 Ωστόσο, οι άνδρες αυτοί βρίσκονται στην ηλικία των οξέων στεφανιαίων συμβαμάτων, των εγκεφαλικών, της χρονίας βρογχίτιδας και του εμφυσήματος - και η έγκαιρη διάγνωση αυτών και άλλων ασθενειών μπορεί να τους κρατήσει υγιείς και ζωντανούς. 

 56-65 ετών

 Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη μορφή του καρκίνου που προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες και έχει καλή πρόγνωση εφόσον διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Πολλές όμως από τις στατιστικές για τη θνητότητα του καρκίνου του προστάτη δεν είναι ακριβείς, διότι οι συγκεκριμένοι καρκίνοι είναι πασίγνωστοι για την ικανότητά τους να αυξάνουν τις πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Πολλοί, συνεπώς, θάνατοι αποδίδονται σε εγκεφαλικό ή έμφραγμα, αλλά η υποκείμενη αιτία τους μπορεί να είναι μια υποτροπή του καρκίνου.

 Για να αποφευχθούν όλ΄ αυτά παραμένει απαραίτητη κάθε χρόνο μια μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (ΡSΑ), παρ΄ ότι αυτό δεν είναι αλάνθαστο. 

 Άνω των 65 ετών

Δεν υπάρχει ένα σετ ιατρικών εξετάσεων επιθυμητό για τους νέους και ένα διαφορετικό για τους ηλικιωμένους.

Οι ασθένειες χρειάζονται θεραπεία όποια κι αν είναι η ηλικία του πάσχοντος- και το τσεκ-απ είναι σε όλους απαραίτητο. Η διαφορά είναι ότι στους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους ελλοχεύει άλλος ένας κίνδυνος: η άνοια.

Υπάρχουν πολλές μορφές άνοιας, η πιο συχνή από τις οποίες είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ, που αποτελεί το 60% των κρουσμάτων.

 Ποσοστό 25% οφείλεται σε αγγειακή άνοια, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα επαναλαμβανόμενα μικρά εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ στο 10% των περιπτώσεων η άνοια οφείλεται σε νόσο του Πάρκινσον.

Σε μία στις 20 περιπτώσεις, τέλος, αιτία είναι η άνοια Lewey Βody, που έχει χαρακτηριστικά όμοια με αυτά του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ μαζί. Όλοι μπορούν να προστατευτούν από την άνοια υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που θα συμπεριλαμβάνει άσκηση όσο το δυνατόν συχνότερα, προσεκτικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, καλή ρύθμιση του διαβήτη, και χρήση των απαιτούμενων βοηθημάτων για την όραση και την ακοή, ώστε να αποφευχθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός.

© Τhe Τimes,2008

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1223&Itemid=27

Τελευταία ανανέωση ( 06.02.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote