Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Άρνηση Ελλάδας σε επένδυση κατά του καρκίνου από το CERN Εκτύπωση E-mail
16.05.18

Αρνήθηκε η Ελλάδα την επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την παραχώρηση τεχνογνωσίας και υποδομή καινοτόμας μονάδας ακτινοβολίας κατά του καρκίνου. Η πρόταση έγινε στα πλαίσια συνεργασίας των Βαλκανίων με το CERN. Για «οικονομικό θέμα βιωσιμότητας» κάνει λόγο σε απάντηση του ο Ερευνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN Κωνσταντίνος Φουντάς

Αρνητική ήταν η στάση της Ελλάδας στην παραχώρηση τεχνογνωσίας και εγκατάστασης μονάδας ακτινοβολίας καρκινικών όγκων στη χώρα, από το κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας κατά των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, το οποίο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε καρκίνους που δεν έχουν κάνει μετάσταση, όπως αναφέρει στο ΣΚΑΪ, ο Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN.

Συγκεκριμένα, η ανάληψη της επένδυσης της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ από μία χώρα, θα βοηθούσε το σύνολο των κρατών της Βαλκανικής χερσονήσου, της Βόρειας Αφρικής και πιθανών και της Τουρκίας. Ωστόσο, ο Ε. Γαζής τόνισε ότι «η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόκτηση της τεχνογνωσίας παρά το γεγονός ότι η απόσβεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Μετσόβιο πολυτεχνείο και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2017, το CERN δημιούργησε την κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe», με σκοπό την ενίσχυση των εν λόγω κρατών σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία δήλωσε την άρνηση της να γίνει μέλος της συνεργασίας.

Ο Ε. Γαζής τόνισε ότι «είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας η ανεξήγητη πολιτική απόφαση η της ΓΓ. Έρευνας και Τεχνολογίας και του προϊσταμένου αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη να μη διεκδικήσει εξοπλισμό που προσπαθούσαμε εδώ και πολλά χρόνια να τον αποκτήσουμε».

Δυσαρέσκεια από την ΠΟΕΔΗΝ

Έντονη ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, τονίζοντας τις ελλείψεις της Υγείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου, και χαρακτηρίζοντας «ντροπή» την άρνηση σε τέτοιου είδους επένδυση.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

    ΑΘΗΝΑ 14/5/2018
    ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 295

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    • ΌΧΙ της κυβέρνησης στην εγκατάσταση καινοτόμου Μονάδας ακτινοβολίας καρκινικών όγκων που αναπτύχθηκε στο CERN
    • Η κυβέρνηση κοστολόγησε τις ζωές των καρκινοπαθών κάτω των 100εκ.ευρώ
    Γιατί;;;

    Στη χώρα μας κατ’ έτος εμφανίζονται 45.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου. Ο καρκίνος ευθύνεται για το 40% των θανάτων σε ηλικίες πάνω των 65 ετών, 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται κατ’ έτος από τις ακτινοθεραπείες, λόγω λιστών αναμονής. Οι λίστες αναμονής είναι 4μηνες όταν το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών είναι λιγότερο που τον χρόνο που περιμένουν στην αναμονή.

    Έχουμε 20 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα αντί 70 που είναι απαραίτητα (Γραμμικοί επιταχυντές) εκ των οποίων οι 10 είναι δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. Και όμως η Κυβέρνηση αντιμετώπισε με απίστευτη χαλαρότητα και ανάλγητα την δυνατότητα εγκατάστασης στη χώρα μας Μονάδας ακτινοβολίας καρκινικών όγκων που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου CERN. Καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
    Το κόστος της επένδυσης είναι 100 εκ. ευρώ και παραχωρείται κατ’ αποκλειστικότητα στη χώρα που θα αναλάβει την επένδυση. Θα της παραχωρηθεί κατ’ αποκλειστικότητα η χρήση της εφαρμογής.

    Γιατί η Κυβέρνηση είπε όχι στη συγκεκριμένη επένδυση που θα έσωζε ζωές ασθενών με καρκίνο και θα περιόριζε την οικονομική αιμορραγία των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων; Γιατί είπαν ΟΧΙ στην εγκατάσταση Μονάδας Ακτινοβολίας καρκινικών όγκων την οποία όμως διεκδικούν χώρες όπως η Αλβανία ή η Βουλγαρία;;;
    Μια επένδυση ζωής που Πανεπιστήμια της χώρας (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ΕΜΠ, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) πήραν θέση υπέρ της εγκατάστασης και μάλιστα εκπόνησαν και σχετικές μελέτες.

    Γιατί δεν επενδύουν στη σύγχρονη Ιατρική τεχνολογία;
    Τα Πρωτογενή Πλεονάσματα πάνω από τις ζωές των καρκινοπαθών;
    Η ζωή τους κοστολογείται κάτω των 100εκ. ευρώ;
    Ντροπή!!!

    ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


Απάντηση προς τον Ευ. Γαζή εξέδωσε ο Καθηγητής Φυσικής του Παν/μιου Ιωαννίνων και Ερευνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN Κωνσταντίνος Φουντάς, επισημαίνοντας πως τέθηκε «οικονομικό θέμα βιωσιμότητας».
 
«Είναι αφάνταστα καταστρεπτικό για την Ελλάδα όταν η ερευνητική πολιτική της χώρας αποφασίζεται στα κανάλια και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης όπως φαίνεται να επιχειρείται στην συγκεκριμένη περίπτωση» πρόσθεσε.

Η απάντηση του Κ. Φουντά

    Πιστεύω ότι τα λεγόμενα του Καθ. Ε. Γαζή σε πολλά σημεία δεν συνάδουν με την  πραγματικότητα. Θα ήθελα λοιπόν να διευκρινίσω τα έξης σχετικά με την πρόταση της δημοκρατίας του Μαυροβουνίου για την ίδρυση κέντρου θεραπείας καρκίνου με δέσμες σωματιδίων.

    1. Ερευνήθηκε η βιωσιμότητα των υπαρχόντων κέντρων στην Ευρώπη και διαπιστώσαμε ότι κανένα από αυτά τα κέντρα δεν κατάφερε να επιβιώσει αυτόνομα μετά την αρχική επένδυση, η οποία δεν ήταν 100 εκατομμύρια ευρώ όπως αναφέρει ο Καθ. Ε. Γαζής αλλά ήταν στην περιοχή των 140-170 εκατομμυρίων ευρώ. Με λίγα λόγια, τα έσοδα από τους ασθενείς όχι μόνον δεν ήταν αρκετά για να αποσβέσουν την αρχική επένδυση όπως ισχυρίζεται ο Καθ. Ε. Γαζής, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών τους χρειάζεται συνεχώς να τα ενισχύουν με χρηματικά ποσά για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτό το αναγνωρίζουν τώρα οι περισσότερες χώρες οι οποίες με αρκετό αρχικό ενθουσιασμό έλαβαν αποφάσεις για την κατασκευή τέτοιων κέντρων.

    2. Η τεχνολογία στην οποία αναφέρεται ο Καθ. Ε. Γαζής είναι τεχνολογία ευρέως διαδεδομένη (όπως παραδέχεται και ο ίδιος όταν αναφέρει το μεγάλο αριθμό χωρών οι οποίες έχουν κατασκευάσει τέτοιου είδους κέντρα), συνεπώς η Ελλάδα δεν αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών. Αντιθέτως, αν αυτό γινόταν δεκτό, θα κάναμε μία αφάνταστα ακριβή επένδυση σε ένα τομέα όπου υπάρχει ήδη ισχυρός ανταγωνισμός από μεγάλο αριθμό χωρών, χωρίς καμία ελπίδα απόσβεσης της αρχικής επένδυσης. Επί πλέον, να τέτοιο κέντρο θα αιμορραγούσε οικονομικά συνεχώς μετά την αρχική επένδυση.

    3. Η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύει σε ερευνητικούς τομείς στους οποίους είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς. Η Ελληνική κοινότητα Υψηλών Ενεργειών στα Ελληνικά παν/μια και ερευνητικά κέντρα, έχει αποδείξει πολλές φορές όχι μόνο ότι είναι απλά ανταγωνιστική αλλά έχει και ομάδες οι οποίες διαπρέπουν με την αριστεία της έρευνας τους στα πειράματα του CERN. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο για τον τομέα φυσικής επιταχυντών ο οποίος ούτε κρίσιμη μάζα έχει ούτε έχει να επιδείξει για την ώρα την αριστεία των πειραματικών ομάδων του CERN.

    Πέρα όμως από το καθαρά οικονομικό θέμα βιωσιμότητας υπάρχει και το καθαρά ακαδημαϊκό. Ο Καθ. Ε. Γαζής θα έπρεπε να γνωρίζει καλά ότι θέματα ερευνητικής πολιτικής και επενδύσεων θα πρέπει να εξετάζονται ψύχραιμα και με καθαρά επιστημονικά κριτήρια από επιτροπές ειδικών αφού ο ενδιαφερόμενος υποβάλει την σχετική έκθεση στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Η ΓΓΕΤ έχει αξιολογήσει μεγάλο αριθμό προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια βασισμένη σε επιτροπές ειδικών οι οποίοι αξιολογούν τις προτάσεις με κριτήρια την αριστεία της επιστημονικής ομάδας καθώς και το ανταγωνιστικό όφελος για την Ελλάδα. Αν όντως ο καθ. Ε. Γαζής πιστεύει ειλικρινά ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα/κέντρο θα μπορούσε κάλλιστα να υποβάλει ερευνητική πρόταση συμπεριλαμβανομένης και μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας στην Επιτροπή CERN της ΓΓΕΤ για να λάβει το θέμα την σωστή πορεία όπως και όλες οι άλλες προτάσεις. Τέτοια πρόταση όμως ποτέ δεν υποβλήθηκε από τον καθ. Ε. Γαζή μέχρι σήμερα.

    Κατά την γνώμη μου είναι αφάνταστα καταστρεπτικό για την Ελλάδα όταν η ερευνητική πολιτική της χώρας αποφασίζεται στα κανάλια και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης όπως φαίνεται να επιχειρείται στην συγκεκριμένη περίπτωση.

www.thepressproject.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12221&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote