Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κακούργημα η δωροδοκία
Κακούργημα η δωροδοκία Εκτύπωση E-mail
06.02.08
Σε κακουργήματα μετατρέπονται τα αδικήματα ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας όλων των δημόσιων λειτουργών, των βουλευτών, καθώς και των αιρετών εκπροσώπων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Νομαρχιακής και Δημοτικής),σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) το υπουργείο Δικαιοσύνης την Τρίτη.  

 Συγκεκριμένα, εάν το όποιο ποσό των δώρων και ωφελημάτων ξεπερνά το ποσό των 73.000 ευρώ (περίπου 25 εκ. δρχ.) -πλαφόν που ορίζεται και για άλλα αδικήματα στον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 159, 235, 236), τα αδικήματα αυτά μετατρέπονται από πλημμελήματα σε κακουργήματα και επιφέρουν τις ανάλογες συνέπειες. 

 Η ίδια ποινική μεταχείριση επεκτείνεται και στις πράξεις της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, βιομηχανίες, Τράπεζες, εμπορικές αντιπροσωπείες, ελεύθερους επαγγελματίες, στελέχη και υπάλληλοι των ΔΕΚΟ κλπ.). 

 Οι αυστηρότερες αυτές διατάξεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς» που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διασφάλισης της διαφάνειας, καθώς και την καταπολέμηση των νέων μορφών εγκληματικής συμπεριφοράς, θύματα της οποίας είναι κυρίως ανήλικοι και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, και το οποίο απεστάλη σήμερα (05/02) στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) για επεξεργασία και παρατηρήσεις. 

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού, κυρώνεται η παραπάνω σύμβαση, με την οποία αντιμετωπίζονται σε διεθνικό επίπεδο τα αδικήματα της διαφθοράς, η οποία απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια των κοινωνιών, υπονομεύει τους θεσμούς και τις αξίες της δημοκρατίας, τις ηθικές αξίες και τη Δικαιοσύνη και διακυβεύει τη διαρκή ανάπτυξη και την επικράτηση του δικαίου και απαιτεί τη διεθνή συνεργασία για την πρόληψη και τον έλεγχό της.

Παράλληλα, αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών προς διακρίβωση τέλεσης των σοβαρών αδικημάτων τόσο της δωροδοκίας και του ξεπλύματος χρήματος, όσο και της πορνογραφίας ανηλίκων και της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια.

 Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τις βασικές ρυθμίσεις που εισάγονται με το σχέδιο νόμου για την προσαρμογή της νομοθεσίας μας προς τις απαιτήσεις της Σύμβασης:

 α) Αναβαθμίζονται σε κακουργήματα τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας όλων των δημόσιων λειτουργών, των υπαλλήλων, καθώς και των μελών του κοινοβουλίου και των συμβουλίων των ΟΤΑ (Εθνικών, αλλοδαπών και διεθνών), όταν η αξία των δώρων ή εν γένει ωφελημάτων που τους προσφέρονται ή λαμβάνουν ξεπερνά το ποσό των 73.000 ευρώ. Η ίδια ποινική μεταχείριση επεκτείνεται και στις πράξεις της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα. 

 β) Προβλέπεται η κατάσχεση, το πάγωμα, η δήμευση κλπ. των προϊόντων των πράξεων που σχετίζονται με τα ζητήματα της διαφθοράς. Κινητών και ακινήτων.

 γ) Προβλέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για τις κακουργηματικής μορφής πράξεις της δωροδοκίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα), της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια και της πορνογραφίας ανηλίκων.

Ειδικά για τις πράξεις αυτές που αφορούν στην προστασία των ανηλίκων προβλέπεται η άρση του απορρήτου ακόμα και για τις πλημμεληματικής μορφής πράξεις, πράγμα που θα συμβάλει καταλυτικά στον εντοπισμό ημεδαπών και διεθνών κυκλωμάτων παιδεραστίας και παιδικής πορνείας, που αναπτύχθηκαν και δρουν, κατά τα τελευταία χρόνια, κυρίως στο χώρο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. 

 δ) Λαμβάνεται πρόνοια για την προστασία των μαρτύρων, των θυμάτων, των πραγματογνώμων κλπ., από εκφοβισμό ή πιθανή εκδίκηση εκ μέρους των εμπλεκομένων σε πράξεις διαφθοράς προσώπων και συγκεκριμένα επεκτείνεται σ’ αυτούς η προστασία που προβλέπεται στα αδικήματα του οργανωμένου εγκλήματος. 

ε) Καθιδρύεται η ευθύνη και των νομικών προσώπων (ΔΕΚΟ, Εταιρείες κάθε είδους κλπ.) για τα αδικήματα διαφθοράς που τελέσθηκαν προς όφελός τους και τίθενται οι βάσεις ώστε σε εύθετο χρόνο να εισαχθεί, πέραν της ποινικής ευθύνης των φυσικών προσώπων που τα εκπροσωπούν, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων σε περίπτωση που τα αδικήματα τελέσθηκαν σε όφελος του νομικού προσώπου.

ΕΘΝΟΣ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1220&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 06.02.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote