Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πρώτα το "όνομα" μετά η ένταξη
Πρώτα το "όνομα" μετά η ένταξη Εκτύπωση E-mail
06.02.08
Η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι προϋπόθεση για να συνεχίσει η πορεία της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του κ. Γιάνες Γιάνσα στη Λιουμπλιάνα. 

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα ζητά μία αμοιβαία αποδεκτή λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους. Η χώρα μας, πρόσθεσε, έχει κάνει μεγάλα βήματα και η ΠΓΔΜ πρέπει τώρα να καλύψει την απόσταση που της αναλογεί.

Η αδιαλλαξία και οι προκλητικές συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην ευρωπαϊκή λογική. Είναι αδιανόητο, είπε ακόμα ο κ. Καραμανλής, για χώρες που θέλουν να συνυπάρξουν στις ίδιες συμμαχίες να μην μπορούν να βρουν συμβιβαστική λύση. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, χώρα που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, ανέφερε ότι η Σλοβενία επιθυμεί να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι ο δρόμος για την λύση είναι ένας συμβιβασμός. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει το συμβιβασμό και η ΠΓΔΜ θα έπρεπε και εκείνη να κάνει σημαντικά βήματα για το θέμα της ονομασίας.

 Είπε, ακόμη ότι το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί μετά από συνομιλίες, μέσα από έναν συμβιβασμό. Και ότι αυτό θα συνιστά ιστορική απόφαση. Ανέφερε, τέλος, ότι η ΠΓΔΜ έχασε ευκαιρίες προς αυτή την κατεύθυνση γιατί δεν είχε αρκετή ευελιξία.

Στο ίδιο θέμα ο κ. Γιάνσα ανέφερε ότι ο χρόνος για την επίλυση πλησιάζει, ενώ ο χρόνος για το θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, έπεται. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελεί και προτεραιότητα της σλοβενικής προεδρίας. 

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σερβία, σημείωσε, όμως, ότι μετά από συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας κ. Τάντιτς, ενδεχομένως να μην επιτευχθεί η υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση την προσεχή Πέμπτη.

Εκτίμησε, όμως, ότι αυτό θα γίνει σύντομα και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να μείνει ανοιχτή για τη Σερβία η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Ντίμιτρι Ρούπελ σε προ ημερών τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, απαντώντας σε ερώτηση αν η εκκρεμότητα της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, είχε δηλώσει: «Δεν είδα σε κάποιο επίσημο ντοκουμέντο να αναφέρεται ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση.

 Όμως παρακολουθώντας τις συζητήσεις, όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στο ΝΑΤΟ, υποθέτω ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, κυρίως για μία χώρα, ίσως και για δύο, οι οποίες ως μέλη έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα και η στάση τους είναι αποφασιστικής σημασίας κατά τη λήψη των αποφάσεων.

Όμως, για να μην υπάρξει παρεξήγηση, σας λέω ότι η Σλοβενία πιέζει και προσπαθεί να πείσει όσο μπορεί, όμως εμείς δεν είμαστε κάποια υπερδύναμη και δεν μπορούμε να επιβάλουμε στους άλλους να σιωπήσουν.

 Η Σλοβενία δεν είναι αυτή που θα επιβάλει μία λύση. Βρισκόμαστε σε μία ιδιάζουσα κατάσταση. Για να μην με παρεξηγήσετε, σας λέω ότι η χώρα μου είναι με το μέρος σας».

 Ε-τυπος 

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1219&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 06.02.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote