Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τζ. Πάιατ: Η Ελλάδα έχει επιστρέψει, η οικονομία ανακάμπτει!
Τζ. Πάιατ: Η Ελλάδα έχει επιστρέψει, η οικονομία ανακάμπτει! Εκτύπωση E-mail
28.04.18

Τζ. Πάιατ: Η Ελλάδα έχει επιστρέψει, η οικονομία ανακάμπτει! - Media Να μεταδώσουν το μήνυμα στο διεθνές κοινό "ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει", είναι ανοιχτή στο επιχειρείν και η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, αλλά και να προβάλλουν ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η αμερικανική τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη συμμετοχή τους ως τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπως τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση των αποφοίτων αμερικανικών πανεπιστημίων και του φορέα "Νέο Ρεύμα-Νέο Όραμα", σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

"Υπάρχει ένας στρατηγικός στόχος πίσω από τη συμμετοχή μας στη ΔΕΘ αυτή τη χρονιά. Πρώτα απ' όλα, φυσικά, να προβάλλουμε ό,τι καλύτερο από την αμερικανική τεχνολογία, την αμερικανική καινοτομία, την αμερικανική επιχειρηματικότητα, χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν τα ανταγωνιστικά και δυναμικά κομμάτια της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και να μεταδώσουμε το μήνυμα στο διεθνές κοινό ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο επιχειρείν, ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, ότι υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες εδώ σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές και διεθνείς επενδύσεις" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Υπογράμμισε ότι η αμερικανική συμμετοχή στη ΔΕΘ, φέτος, έρχεται σε μια στιγμή που οι αμερικανικές σχέσεις είναι πιο ισχυρές απ' ό,τι υπήρξαν εδώ και πολλά χρόνια και πρόθεση των ΗΠΑ είναι να λειτουργήσει η ΔΕΘ ως εφαλτήριο για την ανανέωση της αμερικανικής δέσμευσης σε αυτό το τμήμα της Ελλάδας.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε εκτενώς στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) σημειώνοντας πως "είναι μία από τις μεγάλες ανείπωτες ιστορίες επιτυχίας στην Ελλάδα" ενώ σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές ευκαιρίες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στην κορυφή της λίστας των αμερικανικών επιχειρήσεων, οι οποίες, όπως είπε, "φέρνουν διαφάνεια και υψηλά στάνταρτ εταιρικής διακυβέρνησης και αναζητούν ακριβώς το ίδιο από τους Έλληνες εταίρους τους".

Ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σημειώνοντας: "Έχω μιλήσει εμφατικά γι' αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα για τη διαφάνεια της συναλλαγής και την πηγή της χρηματοδότησης, που περιλαμβάνει μια εγγυητική επιστολή από ρωσική τράπεζα, η οποία βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις. Οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις άλλων λιμανιών της περιοχής -Αλεξανδρούπολη και Καβάλα- παρουσιάζουν νέες ευκαιρίες για επιχειρηματική και αγροτική ανάπτυξη. Είδα από πρώτο χέρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και γνωρίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικό σημείο διαμετακόμισης".

Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των αμερικανικών επιχειρήσεων και πολλές ευκαιρίες γι' αυτές στη βόρεια Ελλάδα και πλέον εναπόκειται στην κυβέρνηση να επιβεβαιώσει το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη. "Οι ξένοι επενδυτές, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιζητούν σιγουριά, και το να προχωρήσει η πρόοδος που έχουμε δει ήδη να συντελείται σε πρότζεκτ-κλειδιά σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα και στο κανονιστικό καθεστώς, όλα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσέλκυση νέου ξένου κεφαλαίου σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει μπροστά" τόνισε.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στα διάφορα ενεργειακά έργα, τον Διαδριατικό Αγωγό που "εξελίσσεται ωραία" και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που αποτελεί πρόσθετο έργο υποδομής και θα φέρει νέες (μη ρωσικές) πηγές φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Για το Nordstream II είπε πως είναι ένα έργο που "θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και κατ' επέκταση την αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια".

Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τη χώρα μας ως "κόμβο οικονομικής ανάπτυξης και ηγέτιδα σε ζητήματα πολιτικής", και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται την κοινή δέσμευση για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί»

Την ελπίδα ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία θα επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους, εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

"Η Ουάσιγκτον είναι πλήρως προσηλωμένη (στην υπόθεση) και ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουν σπίτι τους" είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είχε θέσει νωρίτερα κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ζητώντας τη συνδρομή των ΗΠΑ για την επίλυσή του. "Παραμένουν στις φυλακές της γειτονικής χώρας, χωρίς ακόμη να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι ταυτόχρονα και στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ και φύλακες των εξωτερικών συνόρων της Ενωμένης Ευρώπης. Είναι ευθύνη, λοιπόν, όλων μας η προάσπιση των, ελαχίστων έστω, όρων διεθνούς νομιμότητας για την άμεση απελευθέρωση τους. Σας ζητώ κ. πρέσβη και από σας προσωπικά και από τις ΗΠΑ να εξαντλήσετε τις δυνατότητες που έχετε προς την κατεύθυνση αυτή" ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

Σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις προοπτικές επίλυσής του, ο κ. Πάιατ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση υπό την αιγίδα του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς καθώς και τις προσπάθειες που κάνουν τώρα οι πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

"Πιστεύουμε σθεναρά ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών η επίλυση του ζητήματος μετά τόσο πολύ καιρό και αναγνωρίζουμε επίσης ότι η μόνη βιώσιμη λύση θα είναι αυτή που θα υποστηρίξουν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις των δύο χωρών" σημείωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής και πρόσθεσε: "στην αμερικανική πλευρά έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο πνεύμα που έχουν δώσει σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και πιστεύουμε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και ελπίζουμε ότι αυτή η πρόοδος θα μπορέσει να διατηρηθεί. Αλλά θα δείξει ο χρόνος".

Σε γραπτό μήνυμά του για την εκδήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "πρωτοβουλίες σαν και αυτές έχουν προστιθέμενη αξία για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας". Γραπτό μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο εκπροσώπησε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.

 Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Δημήτρης Παπανδρέου, καθώς και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την μακρόχρονη οικονομική κρίση, παραμένοντας ταυτόχρονα παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και κάλεσε τις ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της σε αυτή την προσπάθεια.

"Βγαίνουμε, έχοντας ψηλά το κεφάλι, έχοντας τηρήσει κάθε συμφωνία με τους διεθνείς μας εταίρους και τιμώντας το διεθνές δίκαιο, με τις σοβαρές και αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Πέραν των οικονομικών επιτευγμάτων του λαού μας, κατορθώσαμε ταυτόχρονα να παραμείνουμε νησίδα δημοκρατίας και αποφασιστικός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή" σημείωσε.

www.topontiki.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12177&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote