Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών δίνουν η Χ. Κλίντον και ο Μπ. Ομπάμα
Μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών δίνουν η Χ. Κλίντον και ο Μπ. Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
05.02.08

 Κρίσιμη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών δίνουν σήμερα -"Σούπερ Τρίτη"-η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπάρακ Ομπάμα σε 24 πολιτείες, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη,ενώ στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο ο βετεράνος γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν έχει στόχο να βγάλει νόκ άουτ τον βασικό του αντίπαλο Μιτ Ρόμνεϊ.

Στην μεγαλύτερη μέρα των αμερικανικών προκριματικών εκλογών θα κριθούν σήμερα το 50% των Δημοκρατικών αντιπροσώπων και το 40% των Ρεπουμπλικάνων.Για να κερδίσει κάποιος το χρίσμα των Δημοκρατικών θα πρέπει να αποσπάσει τουλάχιστον 2.025 από τους 4.049 εκλέκτορες. Περίπου οι μισοί από αυτούς-οι 2.084- θα εκλεγούν σήμερα.

Στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, από τους 2.380 εκλέκτορες, θα αναδειχτούν σήμερα οι 1.081.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών οι δύο διεκδικητές δίνουν μάχη στήθος με στήθος,αν και στην πολιτεία της Καλιφόρνιας που εκλέγει 441 αντιπροσώπους,ο Ομπάμα φαίνεται να προηγείται με 13 ποσοστιαίες μονάδες της Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ σε συνεργασία με το C-SPAN/Zogby.

Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα πραγματοποίησαν τις τελευταίες τους συγκεντρώσεις στις βορειοανατολικές πολιτείες που εκλέγουν και τους περισσότερους αντιπροσώπους για το συνέδριο του κόμματος. Με δεδομένο πάντως ότι οι αντιπρόσωποι των Δημοκρατικών μοιράζονται αναλογικά,οι δύο υποψήφιοι θα αποσπάσουν αρκετές εκλεκτορικές ψήφους ακόμη κι αν χάσουν. Πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν μάλισταακόμη και μετά την Σούπερ Τρίτη να μην υπάρξει φοβαρί για το χρίσμα των Δημοκρατικών και όλα να κριθούν στις προκριματικές εκλογές στο Οχάιο και το Τέξας τον Μάρτιο αλλά και στην Πενσυλβάνια τον Απρίλιο.

«Οι εκλογικοί κανόνες στο κόμμα μας είναι σχεδιασμένοι να παρατείνουν την αναμέτρηση μεταξύ δύο ισχυρών υποψηφίων» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κλίνον, Χάουαρντ Γούλφσον.

Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο τα πράγματα είναι διαφορετικά με δεδομένο ότι ο νικητής σε κάθε πολιτεία παίρνει και το σύνολο των εκλεκτόρων για το συνέδριο του κόμματος.Ο Τζον Μακ Κέην διατηρεί σταθερό προβάδισμα στις περισσότερες πολιτείες και δεν αποκλείεται να αποσπάσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ακόμη και από σλημερα. Ο Μακ Κέην προηγείται με διψήφιο ποσοστό στην Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσι,αλλά στην Καλιφόρνια η δημοσκόπηση του Ρόιτερ έδειξε ότι ο Ρόμνεϊ έχει αυξημένα ποσοστά.

«Ελπίζουμε να τα πάμε αρκετά καλά και να τελειώσουμε την εκστρατεία,αλλά ακόμη κι αν δεν γίνει αυτό είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την κούρσα» τόνισε ο Μακ Κέην μιλώντας σε οπαδούς του στη Βοστώνη.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1217&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote