Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αντιδράσεις και κόντρες για τα παζάρια Ερντογάν Εκτύπωση E-mail
22.04.18

Πάνος Καμμένος Μία μέρα μετά τις δηλώσεις Τούρκου προέδρου, που έκανε μεν επίθεση... φιλίας στην Ελλάδα αλλά έθεσε θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, ο υπουργός Άμυνας σχολίασε ότι «δυστυχώς επιβεβαιώνομαι με την πρόταση ανταλλαγής» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των «ομήρων».

Συγκεκριμένα, ο Πάνος Καμμένος έγραψε στο twitter:

«Όταν μίλησα για ομηρία των Ελλήνων στρατιωτικών δέχτηκα ακόμη μια φορά επίθεση, χλευασμό, δυστυχώς επιβεβαιώνομαι με την “πρόταση ανταλλαγής”. Η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική συμβίωση που είναι προς όφελος των λαών μας, η άμεση απελευθέρωση των ομήρων η λύση».

Θυμίζουμε ότι χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξης που μεταδόθηκε απευθείας από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας, εν όψει των πρόωρων εκλογών, σε ερώτηση για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη έθεσε για πρώτη φορά ευθέως θέμα ανταλλαγής λέγοντας:

«Από εμάς ζήτησαν να δώσουμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Κι εμείς τους είπαμε πως υπάρχουν οκτώ στρατιωτικοί που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε. Αν μας δώσετε αυτούς τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους άλλους. Διότι αυτοί έκαναν παραβίαση συνόρων».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη κρίση με τις σημαίες σε βραχονησίδες, είπε:

«Εμείς δεν επιθυμούμε να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο (...) Βλέπουμε την Ελλάδα ως γείτονά μας. Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε. Να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα αφήσουμε πίσω. Πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα (...). Αεροπλάνα και πλοία να περνάνε ελεύθερα (...). Γιατί να επισκιάζουμε και να κηλιδώνουμε την ειρήνη; Χρειαζόμαστε ειρήνη στον κόσμο. Πόσο μάλλον που η ειρήνη μας με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη».

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό: «Ο Τσίπρας είναι ένας νέος και δυναμικός πρωθυπουργός, επιθυμεί νέα βήματα. Στην τελευταία μου επίσκεψη είδα ότι και ο πρόεδρος κινείται στο ίδιο κλίμα. Να αφήσουμε τις διαμάχες (σ.σ. του τύπου) "Εσύ πήρες περισσότερα, εμείς δώσαμε λιγότερα". Τελικά πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα. Να περνάνε ελεύθερα τα πλοία, τα αεροσκάφη να πετούν ανενόχλητα. Όμως το να μην πράττουμε αυτά, μας δημιουργεί άλλα προβλήματα. Κι όταν δημιουργούνται, το τίμημα γίνεται βαρύ. Εμείς θέλουμε να τελειώσουν αυτά, να βάλουμε μια τελεία».

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν επιθυμεί να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα: «Αν εκείνοι θεωρούν την Τουρκία απειλή, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε. Αλλά εμείς δεν έχουμε την λόξα να απειλούμε κανέναν».

Πρ. Παυλόπουλος: Τα έργα αποτελούν βάση φιλίας


Από το Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «δηλώσεις για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας έχουν σημασία και αξία όταν συνοδεύονται από έργα» και ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους».

«Δεν ξέρω αν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του (σ.σ. Ερντογάν), αλλά κρατάω αυτό που είπε για την ειρηνική συνύπαρξη», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Ευπρόσδεκτη η δήλωσή του, μόνο που ξεκαθαρίζουμε ότι οι προθέσεις δεν αρκούν. Οι καλές προθέσεις δεν αποτελούν βάση φιλίας, τα έργα αποτελούν βάση φιλίας. Και τα έργα δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις προθέσεις. Ευχόμαστε να συμβαδίσουν»

«Το λέω αυτό, γιατί αν αποδόθηκαν σωστά αυτά τα οποία είπε, υπήρξε μία απαράδεκτη σύνδεση ανάμεσα στους Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται επί μακρόν, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας, με Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι ήλθαν στην Ελλάδα ζήτησαν άσυλο και με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, τους εδόθη άσυλο», συνέχισε.

Καθησυχαστικός ο Φ. Κουβέλης

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την όξυνση με τη γείτονα τοποθετήθηκε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή», ο αναπλ. υπουργός Άμυνας τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι χώρα ειρήνης και θέλει η ειρήνη να προάγεται στην περιοχή.

Η χώρα μας «ταυτόχρονα ξέρει και μπορεί με επάρκεια και με ικανή αποτρεπτική δύναμη να προστατεύσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της», συμπλήρωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Εκτίμησε, πάντως, πως η Άγκυρα με τα σημερινά δεδομένα δεν δείχνει να επιλέγει τη δημιουργία «θερμού επεισοδίου».

Δ. Βίτσας: Δεν συμφέρει την Τουρκία να ανοίξει μέτωπο και στα δυτικά

«Ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει να υπάρχουν εθνικά όρια. Μπορούμε δηλαδή πολιτικά να τσακωνόμαστε, αλλά σε ορισμένα ζητήματα επιβάλλεται να συνεννοούμαστε», υπογραμμίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (« Documento»).

Ο Δημήτρης Βίτσας εκτιμά ότι την Τουρκία, η οποία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της, δεν την συμφέρει να ανοίξει μέτωπο και στα δυτικά της, δηλαδή με την Ελλάδα και την Ε.Ε.

Δηλώνει ότι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα έχει επηρεάσει αρνητικά τις προσφυγικές ροές και συνιστά να αποφεύγεται η ρητορική έντασης διότι «κάνει κάποιους στην Τουρκία να είναι πιο ελαστικοί στην καταπολέμηση των διακινητών».

Σημειώνει, τέλος, ότι υπάρχει στοχοποίηση του Πάνου Καμμένου από την τουρκική πλευρά «για να ανεβάζουν την ρητορική έντασης», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να τσιμπάει η ελληνική πολιτική σκηνή και να υποστηρίζει αυτά που λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσει κάποιους πολιτικούς πόντους».

Μήνυμα Ν.Δ. σε Ερντογάν και Τσίπρα

«Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε ένα κράτος Δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση και συνεχίζει λέγοντας ότι «και ο πρωθυπουργός με την κυβέρνησή του να αναλογιστούν τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η ασυγχώρητη προχειρότητα και επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα».

Φώφη Γεννηματά: Να απελευθερωθούν οι Έλληνες αξιωματικοί

Τις δηλώσεις Ερντογάν σχολίασε και η η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι σαφές το μήνυμα της Ελλάδας απέναντι στην κλιμακούμενη από την Τουρκία ένταση.

«Η πατρίδα μας οφείλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι συνεχίζει -όπως πράττει διαχρονικά- να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει η κ. Γεννηματά.

Επισημαίνει, δε, ότι είναι βασική και πάγια επιλογή της προοδευτικής παράταξης η επιδίωξη της εθνικής συνεννόησης ιδιαίτερα για τα ευαίσθητα εθνικά θέματα.

Τα tweets του Σταύρου Θεοδωράκη

«Τα ανατολίτικα παζάρια που προτείνει ο Ερντογάν δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι στην Ευρώπη δεν παζαρεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ κυριαρχεί το δίκαιο και όχι η αυθαιρεσία».

Σ' αυτό το σχόλιο προέβη ο επικεφαλής του Ποταμιού στο twitter για τα όσα δήλωσε ο Ερντογάν.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12166&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote