Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κραυγή από τον εργασιακό μεσαίωνα της ανακύκλωσης
Κραυγή από τον εργασιακό μεσαίωνα της ανακύκλωσης Εκτύπωση E-mail
14.04.18

Σκουπίδια Ο Κ.Χ. στέκεται καθημερινά στην κορυφή του πολιτισμού μας. Ακροπατάει την κορυφή του Καυκάσου μας: των σκουπιδιών μας.Των ανακυκλώσιμων υλικών, όπως καλούνται τα περιτυλίγματα των αναγκών και κυρίως των επιθυμιών μας.

Ο Κ.Χ. πενηντάρισε κι αγανάκτησε να είναι ένας Σιωπηλός Σκλάβος Προμηθέας. Εστειλε στην εφημερίδα μας ένα μήνυμα, από την εκείθεν της εικονικής πραγματικότητας πλευρά, στην οποία αυτός και οι πολλοί όμοιοί του κατοικοεδρεύουν.

Ο Κ.Χ., ως οριοθέτης, μοχλευτής και ταξινομητής των σκουπιδιών που παράγει ένα μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, Σκλάβος δεμένος στον Καύκασο, μας γνωρίζει από την καλή και την ανάποδη.

Ποιες περιοχές δείχνουν έφεση στις γκοφρέτες, πού πίνουν αποβουτυρωμένο γάλα μέχρι σημείου να είναι νερό και ασβέστης, ποιες μέρες οι εργένηδες προτιμούν πίτσα, ποιες προμαγειρεμένο φαγητό του σούπερ μάρκετ.

Ο Κ.Χ. μπορεί επίσης εύκολα να φτιάξει το ψυχολογικό πορτρέτο ολόκληρων περιοχών.

Ποιοι παίρνουν αντικαταθλιπτικά, ποιοι χρησιμοποιούν προφυλακτικά, ποιοι είναι τακτικοί και ευσυνείδητοι, βάζουν σε χωριστές σακούλες πλαστικά, χαρτιά, τενεκεδάκια.

Ποιοι είναι ντιπ αδιάφοροι, μαζί με τις συσκευασίες πετάνε αποφάγια ή μπερδεύουν την ανακύκλωση με το θάψιμο ζώων, σκυλιών και γατιών που μόλις έχουν γεννηθεί και τα ξεφορτώνονται από τη συνείδησή τους.
Τα αφεντικά τρέμουν...

Ο Κ.Χ., σαν Προμηθέας, δεν βλέπει να αλλάζουν γρήγορα τα πράγματα, αλλά σαν Σκλάβος εξεγείρεται, για να τρέξουν οι εξελίξεις.

Διότι, μεταξύ μας, ποιος θνητός πήρε ποτέ στα σοβαρά τις θεϊκές εκκλήσεις;

Αλλά όλα τα αφεντικά τρέμουν την εξέγερση των Σκλάβων.

Ο Κ.Χ. μάς γράφει πως «πρόσφατα είδα ένα ντοκιμαντέρ για την Αμερική στις αρχές του αιώνα, όπου ένας εφοπλιστής χαλυβουργίας κρέμασε 7 εργάτες επειδή ήθελαν να οργανώσουν σωματείο. Και σε εμάς δήλωσε το αφεντικό ότι δεν θέλει σωματεία στον χώρο του, απαγορεύει να μιλάμε μεταξύ μας αλλά και με το ΠΑΜΕ όταν έρχονται».

Μας γράφει ακόμη πως τους είχαν ταράξει στις υπερωρίες, μέχρι που «ήρθε η επιθεώρηση εργασίας, οι υπερωρίες σταμάτησαν και τα Σάββατα περιορίστηκαν, αλλά αυξήθηκε ο όγκος και η ταχύτητα των σκουπιδιών τα οποία περιέχουν τα πάντα, από ψόφια ζώα μέχρι χημικά. Μας μίλησε πρόσφατα και λίγο-πολύ ζήτησε από εμάς τους εργάτες να καταδώσουμε αυτόν που φέρνει την επιθεώρηση, εκστομίζοντας απειλές. Παλιά, κάποιος χρησιμοποίησε οξύ, αυτός θα μας δείρει;».

Είναι δηλαδή κανονικός κουτσαβάκης το αφεντικό του Κ.Χ., «ζητάει απόδοση, αλλά δίνει λίγα».
Αλλεργία στα σωματεία

Από αυτά που μας γράφει ο Σκλάβος Προμηθέας, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου εργοστασίου ανακύκλωσης έχει κάποιου είδους αλλεργία στην Επιθεώρηση Εργασίας και το ΠΑΜΕ.

Αυτό είναι καλό και για την Επιθεώρηση και για το ΠΑΜΕ, οι οποίοι δεν έχουν παρά να πυκνώσουν τις εμφανίσεις τους στη συγκεκριμένη επιχείρηση, προκειμένου να γιατρευτεί η ιδιοκτησία διά της μεθόδου της ομοιοπαθητικής...

Μας γράφει, όμως, ακόμη ο Κ.Χ. πως «αισθάνομαι σαν σκλάβος και νομίζω ότι ζω στο μεσαίωνα. Εχω τρυπηθεί 3 φορές από βελόνες νοσοκομείου. Φέρνει τα πάντα από σκουπίδια. Μου έχει κοπεί η αναπνοή μου και ενός συναδέλφου απέναντί μου, στην ταινία, από κάποιο χημικό. Δεν σέβονται καθόλου την ακεραιότητά μας. Προχθές, μπήκε θυμωμένος για κάποιον λόγο και, για να μας τιμωρήσει, μας έβγαλε όλους επί 40 λεπτά κάτω από δυνατή βροχή. Αυτό, να μας εκδικείται, έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο, όποτε νευριάζει. Βλέπω ότι αυτά συμβαίνουν σε όλα σχεδόν τα ιδιωτικά εργοστάσια ανακύκλωσης. Μου δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει ένας πόλεμος των αφεντικών ενάντια στους εργάτες. Δουλεύουμε για τις οικογένειές μας. Τέτοιο πράγμα, να με βγάζουν στη βροχή και δίχως αδιάβροχο, δεν το πέρασα ποτέ. Παρακαλώ να ενημερώσετε το υπουργείο Εργασίας για όλα αυτά, οι συνθήκες δεν είναι καλές για τα 540 ευρώ που δίνουν».

Δημοσιεύουμε αυτούσιο το σημείωμα, διότι από αρχαιοτάτων χρόνων ξέρουμε πως είναι βολικό να περιμένεις από τον Προμηθέα τη φωτιά, αλλά αποτελεσματικότερο να μην κόβεις ούτε λέξη από την κραυγή των σκλάβων.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12146&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote