Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ενοχλημένη για το "χάος" η κυβέρνηση
Ενοχλημένη για το "χάος" η κυβέρνηση Εκτύπωση E-mail
04.02.08
Η κυβέρνηση, μετά το χάος του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας, εξακολουθεί να περιβάλει με εμπιστοσύνη τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται προβληματισμένη για την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας.

Σε ερώτηση αν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Α.Δημοσχάκης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης απάντησε "προφανώς", ενώ μετά από άλλη ερώτηση δήλωσε ότι ο ίδιος επικοινώνησε με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εσωτερικών και ότι διαδοχικά διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν μπει μεταξύ των ομάδων της "Χρυσής Αυγής" και των αριστεριστών, προκειμένου να αποφευχθεί ότι θα έρθουν σε επαφή και σε συγκρούσεις. "Στην προσπάθεια αυτή αναλώθηκε όλο το έργο της Αστυνομίας. Τίποτα περισσότερο", τόνισε και είπε ότι έγιναν 100 ή 101 προσαγωγές, σχηματίστηκε δικογραφία και αφέθησαν ελεύθεροι. Επίσης ανέφερε ότι είναι σημαντικό που έγινε ταυτοποίηση αυτών των ατόμων,ενώ σε ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας είπε πως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τα σενάρια περί συνεργασίας ΕΛΑΣ – «Χρυσής Αυγής» λέγοντας πως «ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει συνεργασία τέτοιου είδους» ενώ απαντώντας στα όσα λέει το ΠΑΣΟΚ για σχέδιο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, είπε ότι δεν γνωρίζει αν το ΠΑΣΟΚ έκανε τέτοια σχέδια όταν ήταν στην κυβέρνηση. Εμείς δεν τα κάνουμε, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους λόγους που έγιναν αυτά τα επεισόδια από τη στιγμή που είχαν προγραμματιστεί οι δύο συγκεντρώσεις και ήταν γνωστό, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως το Σάββατο έγιναν 5 συγκεντρώσεις και όχι δύο, εκ των οποίων μόνο το συνέδριο Βιοτεχνολογίας στο Ζάππειο ήταν γνωστό στην Αστυνομία.

"Ωστόσο η Αστυνομία είχε πάρει μέτρα με ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων", συμπλήρωσε και στη συνέχεια κληθείς να τοποθετηθεί αν στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση για την εικόνα που είχε το κέντρο της Αθήνας το Σάββατο απάντησε "όχι".

"Κανένας έλληνας πολίτης δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν λίγοι κλείνουν το κέντρο, σπάνε ή επιχειρούν να καταστρέψουν περιουσίες και βάζουν σε κίνδυνο ζωές πολιτών", επεσήμανε.

Ερωτηθείς πώς εξηγεί το γεγονός ότι δεν έγινε ούτε μία προσαγωγή μέλους της "Χρυσής Αυγής" είπε: "Δεν ξέρω αν γνωρίζετε την πολιτική ταυτότητα ή την ταυτότητα του καθένα εκ των συλληφθέντων. Προσήχθησαν 100-101 άτομα. Έχει σχηματιστεί δικογραφία. Γίνεται ό,τι προβλέπεται από το νόμο".

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τα επεισόδια από το ΕΒΕΑ
Μήνυση κατά παντός υπεύθύνου για τα επεισόδια του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας θα καταθέσει αύριο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κ. Μίχαλος.

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι", δήλωσε ο κ.Μίχαλος. "Η κατάσταση αναρχίας στο κέντρο της Αθήνας πρέπει να τελειώσει. Το ΕΒΕΑ καταφεύγει στην υποβολή μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου για τις καταστροφές που προκλήθηκαν το περασμένο Σάββατο, σε επιχειρήσεις μέλη του. Υπεύθυνοι υπάρχουν και πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν, σύμφωνα με το νόμο».

Στα 25.000 ευρώ το κόστος από τις ζημιές
Είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ στοίχισαν στο Δήμο Αθηναίων οι ζημίες που προκλήθηκαν κατά τα επεισόδια του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης.

Ειδικότερα, ο καθαρισμός της περιοχής , η απομάκρυνση των υλικών μετά τις διαδηλώσεις κόστισαν σε έκτακτη εργασία του προσωπικού του Δήμου 15.000 ευρώ , ενώ καταστράφηκαν κάδοι απορριμμάτων, ανακύκλωσης , φωτιστικά , παρτέρια και πεζοδρόμια , κόστους 10.000 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χάος εν κράτει
Ένορκη διοικητική εξέταση διετάχθη, με αφορμή τις καταγγελίες περί συνεργασίας αστυνομικών με μέλη της Χρυσής Αυγής. Στο επίκεντρο της έρευνας, η συμπεριφορά των αστυνομικών στη διάρκεια των επεισοδίων του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας, ενώ θα εξεταστεί και ο σχεδιασμός ολόκληρης της επιχείρησης.

Η Αστυνομία γνώριζε εδώ και μέρες ότι δύο εξαιρετικά επιθετικές και εχθρικές μεταξύ τους ομάδες διαδηλωτών θα συγκεντρώνονταν αμφότερες στην πλατεία Κολοκοτρώνη με μόλις 5 ώρες διαφορά η μία από την άλλη. Η ΕΛ.ΑΣ., με δύναμη 600 ανδρών, απέτυχε να περιφρουρήσει 80 χρυσαυγίτες, διακόσιους ακτιβιστές αντιρατσιστικών οργανώσεων και εκατό αναρχικούς, ενώ άνδρες της εμφανίστηκαν να έχουν επιλεκτικές προτιμήσεις στον τρόπο που εφαρμόζουν την καταστολή. Και σαν να μην έφθανε αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε 107 άσχετες με την υπόθεση -απ’ ό,τι απεδείχθη- προσαγωγές, αφού για κανέναν από τους προσαχθέντες και συλληφθέντες δεν προέκυψε κάτι επιβαρυντικό. Η μοναδική συλληφθείσα ήταν μια κοπέλα 24 ετών η οποία αφέθηκε ελεύθερη ύστερα από προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Την ίδια στιγμή, φορολογούμενοι πολίτες είδαν τις περιουσίες τους να υφίστανται ζημιές, επιχειρηματίες να αναγκάζονται σε μηδενικό τζίρο και, το σημαντικότερο, να χάνονται εκατομμύρια. Οι Αθηναίοι έχασαν για άλλη μία ημέρα το δικαίωμά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα και με ασφάλεια στο κέντρο της πόλης τους.

Η αρχή του κακού
Ολα ξεκίνησαν όταν οι αντιεξουσιαστές, αντιδρώντας στην προγραμματισμένη για τις 7 το βράδυ συγκέντρωση των χρυσαυγιτών στην πλατεία Κολοκοτρώνη για την επέτειο των Υμίων, ανακοίνωσαν (προ μίας εβδομάδας) αντισυγκέντρωση στις 2 το μεσημέρι.

Το Σάββατο, οι χρυσαυγίτες προκειμένου να κατοχυρώσουν το χώρο τους επέσπευσαν κατά 7 ώρες τη διαδήλωσή τους. Ετσι, οι δύο εχθρικές ομάδες βρέθηκαν να βολτάρουν στο κέντρο της Αθήνας ανενόχλητες. Η σπίθα δεν θα αργούσε να ανάψει. Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων; Αφενός, τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής, μιας οργάνωσης οι δραστηριότητες της οποίας έχουν ανασταλεί την τελευταία τριετία ύστερα από την εμπλοκή επιφανούς στελέχους της σε υπόθεση δολοφονικής επίθεσης. Και αφετέρου, κουκουλοφόροι του αντιεξουσιαστικού χώρου με νοοτροπία και πρακτικές που καταδικάζονται απερίφραστα από τις υγιείς αντιρατσιστικές οργανώσεις.
«Τα επεισόδια του Σαββάτου ήταν αποτέλεσμα μιας συντεταγμένης επίθεσης της Αστυνομίας και της Χρυσής Αυγής και της απάντησης μιας ομάδας αυτόκλητων αντιεξουσιαστών που προσπάθησαν να βάλουν την πολιτική σφραγίδα τους στα γεγονότα», δήλωσε στον ΕΤ η κυρία Χριστίνα Ζιάκα, μέλος της Νεολαίας ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη.

Πολιτικές αντιδράσεις
Οι οδομαχίες, οι 20 τραυματίες και τα καπνογόνα που μετέτρεψαν σε κόλαση την πόλη προκάλεσαν θύελλα πολιτικών αντιδράσεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ανοχή σε ακροδεξιά στοιχεία και απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος με την εικόνα που παρουσίασε ολόκληρο το Σάββατο η πρωτεύουσα και ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να διερευνηθούν άμεσα τα κενά στην οργάνωση των αστυνομικών μέτρων αλλά και οι πιθανές ευθύνες αστυνομικών για την παρείσφρηση στις τάξεις των ΜΑΤ μελών της Χρυσής Αυγής, τα οποία «με την κάλυψη των αστυνομικών ασπίδων» εξαπέλυσαν επίθεση εναντίων αριστεριστών και αναρχικών, τραυματίζοντας με πέτρες και μαχαίρια τέσσερις νεαρούς, εκ των οποίων τον έναν σοβαρά.

Την ίδια ώρα στη σχεδόν… πανηγυρική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι: «Οι αστυνομικές δυνάμεις σε ένα ιδιαίτερα βίαιο περιβάλλον επέδειξαν ψυχραιμία, επαγγελματισμό και υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας...».

Τα κρίσιμα λάθη της ΕΛ.ΑΣ.

1.Η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι το πρωί του Σαββάτου στην Αθήνα βρισκόταν δύναμη 600 περίπου ανδρών, αριθμός ικανός να περιφρουρήσει τις πολλές και ταυτόχρονες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματισθεί. Στην κρίσιμη στιγμή όμως της πρώτης αντιπαράθεσης των δύο ομάδων
(στην οδό Σταδίου), η δύναμη των ΜΑΤ ήταν μία διμοιρία 12 ανδρών.

2.Τη στιγμή εκείνη, οι δυνάμεις των ΜΑΤ, αντί να παραταχθούν σε διπλή διάταξη με πρόσωπο προς αμφότερες τις πλευρές των διαδηλωτών, έστρεψαν τα νώτα τους σε αυτή των χρυσαυγιτών, επιτέθηκαν εναντίον των αντιεξουσιαστών και άφησαν μέλη της Χρυσής Αυγής να «συμμετάσχουν» στην επίθεση. Φάνηκαν έτσι να παρέχουν «άσυλο» προς τα μέλη της Χρυσής Αυγής, δίνοντας την ευκαιρία στους ακροδεξιούς να δράσουν υπό αστυνομική ομπρέλα προστασίας. Ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας αναφέρουν πως αυτό δεν έγινε ηθελημένα, αλλά αναγνωρίζουν ως λάθος να μην υπάρχει δεύτερη διμοιρία των ΜΑΤ για να ανακόψει την πορεία των ακροδεξιών από την πλατεία Κολοκοτρώνη στην οδό Σταδίου.

3.Το τρίτο λάθος ήταν ότι η κυκλοφορία δεν διεκόπη εγκαίρως στην οδό Σταδίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανυποψίαστοι οδηγοί αυτοκινήτων που δέχτηκαν επιθέσεις από νεαρούς κουκουλοφόρους.

4.Το τέταρτο λάθος ήταν η επιλογή ενός βαν της Αστυνομίας να «σπάσει» το μπλόκο της Τροχαίας και με αναμμένα τη σειρήνα και το φάρο να προσπαθήσει να μεταφέρει 12 αστυνομικούς για προγραμματισμένη υπηρεσία στην Ομόνοια, «μέσα από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών! Ο οδηγός πρόλαβε και απομακρύνθηκε εγκαίρως, αλλά η κίνηση ήταν προκλητική και δυναμίτισε το κλίμα.

€14 δισ. το κόστος των διαδηλώσεων

Σε 45 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος από το κλείσιμο για μια ημέρα του κέντρου της Αθήνας λόγω διαδηλώσεων. Από τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών προκύπτει ότι ο τζίρος στο δευτερογενή τομέα της οικονομίας (εμπόριο) μόνο στην Αττική είναι περίπου 14 δισ. ευρώ το χρόνο ή 45 εκατ. ανά εργάσιμη ημέρα. Παράλληλα, από πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου προκύπτει ότι επτά στα δέκα εμπορικά καταστήματα της πρωτεύουσας επηρεάζονται αρνητικά από τις πορείες, ενώ στο κέντρο της Αθήνας, όπου γίνονται οι περισσότερες κινητοποιήσεις, το ποσοστό υπερβαίνει το 90%. Σε «πολλά εκατομμύρια ευρώ» εκτιμά εξάλλου το Εμποροβιομηχανικό Eπιμελητήριο της Αθήνας το κόστος που προκαλεί η διαδήλωση έστω και 100 ατόμων στο κέντρο. Στο ποσό αυτό συνεκτιμώνται ο χαμένος τζίρος, οι εργατοώρες, τα καύσιμα στο μποτιλιάρισμα που προκαλεί η πορεία, οι χαμένες θέσεις εργασίας από τις μικρές επιχειρήσεις που δεν αντέχουν την απώλεια τζίρου.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1213&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote