Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μπροστά ο Τάσσος
Μπροστά ο Τάσσος Εκτύπωση E-mail
03.02.08
Μάλλον ξεκαθαρίζει το τοπίο στην Κύπρο, μόλις δύο βδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των κρίσιμων προεδρικών εκλογών (17 Φλεβάρη).
Όλα παραπέμπουν, εκτός μεγάλου απροόπτου, σε δεύτερο γύρο με υποψηφίους τους Τ. Παπαδόπουλο και Δ. Χριστόφια. Από κει και πέρα ο νυν Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος διατηρεί ένα προβάδισμα, αλλά όχι και τη σιγουριά της βέβαιης επανεκλογής. Έχει μεν περισσότερες πιθανότητες σε σύγκριση με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, αλλά η μάχη του δεύτερου γύρου φαίνεται πως θα εξελιχθεί σε ντέρμπι.

Ας σημειωθεί, προς επίρρωσιν της παραπάνω εκτίμησης, ότι οι δημοσκοπήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στη μεγαλόνησο -και είναι αρκετές- δεν «μετράνε» τους εκτός Κύπρου ψηφοφόρους (κυρίως από Λονδίνο, Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες), που υπολογίζονται περί τους 20.000, ίσως και παραπάνω. Αλλά σε ποσοστό επί του εκλογικού σώματος είναι γύρω στο 5%, οπότε γίνεται κατανοητή η μεγάλη ρευστότητα…
Πάντως σε δημοσκόπηση της εταιρείας SYMMETRON, που παρουσιάζει σήμερα κατʼ αποκλειστικότητα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (πραγματοποιήθηκε από 22 έως 30 Γενάρη, με προσωπικές συνεντεύξεις σε δείγμα 1.200 ατόμων για λογαριασμό του εκλογικού επιτελείου του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου), οι τρεις βασικοί υποψήφιοι φαίνεται να συγκεντρώνουν στον πρώτο γύρο τα παρακάτω ποσοστά:

• Τ. Παπαδόπουλος
32,8%
• Δ. Χριστόφιας
30,8%
• Γ. Κασουλίδης
28,9%

Σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) ο Τ. Παπαδόπουλος εμφανίζεται σταθερός, ο Δ. Χριστόφιας έχει ανοδική τάση, ενώ ο Γ. Κασουλίδης πτωτική. Έχει επίσης σημασία η συσπείρωση κάθε κόμματος ενόψει των εκλογών. Όπως προκύπτει (ΠΙΝΑΚΑΣ 2):
• Ο Τ. Παπαδόπουλος παίρνει ένα 10% απʼ το ΑΚΕΛ και 11% απʼ το ΔΗΣΥ.
• Ο Χριστόφιας κερδίζει 8,6% απʼ το ΔΗΚΟ και 13,8% απʼ την ΕΔΕΚ.
• Τη μικρότερη συσπείρωση την εμφανίζει ο Κασουλίδης, ο οποίος ωστόσο κερδίζει 12% απʼ το ΕΥΡΩΚΟ και 8,6% απʼ την ΕΔΕΚ.
Και στην καταλληλότητα για την προεδρία (ΠΙΝΑΚΕΣ 3 και 4) ο Τ. Παπαδόπουλος προηγείται με 33,4%, ακολουθεί ο Δ. Χριστόφιας με 29,3% και έπεται ο Κασουλίδης με 25,9%.
Στην παράσταση νίκης (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) ο Τ. Παπαδόπουλος έχει σοβαρή υπεροχή και μάλιστα διευρυνόμενη. Προηγείται με 40,5%, έναντι 28,2% του Χριστόφια και μόλις 17,1% του Κασουλίδη.

Ο Τάσσος προηγείται και στον δεύτερο γύρο
Η υπεροχή του νυν Προέδρου Τ. Παπαδόπουλου καταγράφεται και για τον δεύτερο γύρο. Η SYMMETRON έκανε προβολή δεύτερου γύρου επί όλων των πιθανών σεναρίων.
Στην -πλέον πιθανή- περίπτωση μάχης μεταξύ Παπαδόπουλου-Χριστόφια (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) ο Τάσσος προηγείται με 41,7% έναντι 39,1% του Χριστόφια, ενώ και οι δύο εμφανίζουν ανοδική τάση. Πολύ εύκολη θα είναι η επικράτηση του Τ. Παπαδόπουλου (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) σε περίπτωση αναμέτρησης στον δεύτερο γύρο Τάσσου-Κασουλίδη. Ο νυν Πρόεδρος προηγείται με 47,4% έναντι 34,1%, εμφανίζοντας μάλιστα ανοδική τάση, σε αντίθεση με τον Κασουλίδη, που παραμένει «καθηλωμένος».
Τον Γ. Κασουλίδη φαίνεται να τον κερδίζει κι ο Χριστόφιας, αν και όχι με τόσο μεγάλη διαφορά. Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) σε περίπτωση αναμέτρησης Χριστόφια-Κασουλίδη στον δεύτερο γύρο, προηγείται ο Χριστόφιας με 41,3% έναντι 37,7%.

Καλύτερος ο Τάσσος
για το Κυπριακό
Έχει πάντως σημασία και είναι πιθανό να μετρήσει καθοριστικά στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα το γεγονός ότι ο Τάσσος προηγείται των άλλων υποψηφίων στον βαθμό εμπιστοσύνης του κυπριακού λαού για μια αξιοπρεπή λύση του Κυπριακού και όχι υποχωρήσεις στις τουρκικές απαιτήσεις.
Στο σχετικό ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 9), ο Τ. Παπαδόπουλος συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη των Κυπρίων με ποσοστό 34,1% έναντι 26,3% του Χριστόφια και μόλις 21,4% του Κασουλίδη.
Προηγείται ακόμα (ΠΙΝΑΚΑΣ 10) με 31,5% έναντι 26,5% του Χριστόφια και 23% του Κασουλίδη και στο ερώτημα ποιος εγγυάται τη σίγουρη πορεία της Κύπρου. Είναι λοιπόν σαφές ότι τον Τάσσο τον βοηθά πολύ η «κληρονομιά» της γενναίας στάσης του έναντι του Σχεδίου Ανάν.
Ο νυν Πρόεδρος έχει όμως υπεροχή (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) έναντι των αντιπάλων του και στο ερώτημα ποιος εγγυάται την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου. Προηγείται με 30,3%, έναντι 28,3% του Χριστόφια και 25,2% του Κασουλίδη.
Πάντως ο Δημ. Χριστόφιας προηγείται στο ερώτημα ποιος εγγυάται καλύτερη ποιότητα ζωής, με 30,3% έναντι 29,6% του
Τ. Παπαδόπουλου και 24,7% του Γ. Κασουλίδη (ΠΙΝΑΚΑΣ 12).

παρον
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1210&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote