Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Στα Σκόπια για το όνομα ο Κοτζιάς Εκτύπωση E-mail
22.03.18

Άφιξη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια Στο αεροδρόμιο των Σκοπίων προσγειώθηκε το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, όπου θα έχει επαφές για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ. Πρόκειται για ιστορικό ταξίδι, το πρώτο επίσημο Έλληνα αξιωματούχου από το 2006.

Θεωρείται δεδομένη η βούληση και των δύο πλευρών για την πρόοδο στις κρίσιμες διμερείς διαπραγματεύσεις, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά θέματα προς επίλυση, εκτός από την ονομασία της γειτονικής χώρας, με μεγαλύτερο αγκάθι το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε στα Σκόπια γνωρίζοντας την απάντηση των Σκοπίων στις ελληνικές προτάσεις επί επτά ανοιχτών θεμάτων, όπως η ονομασία, το εύρος χρήσης της, η γλώσσα, η ταυτότητα, τα ακρωνύμια, οι συντμήσεις και οι εμπορικές χρήσεις.

Μεταξύ των ανοιχτών θεμάτων είναι και αυτό του αλυτρωτισμού, ενώ μεταξύ των προτάσεων Νίμιτς για το όνομα φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση στο Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας).

Η ΠΓΔΜ δεν συζητά το θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας, ενώ δεν επιθυμεί την αλλαγή του προοιμίου του Συντάγματος και ορισμένων άρθρων του.

Η Αθήνα θέλει μια λύση erga omnes, ένα όνομα έναντι όλων, για εσωτερική και διεθνή χρήση, και απόρριψη του αλυτρωτισμού που θα κατοχυρώνεται από συνταγματική αλλαγή.

Όπως μεταδίδει από τα Σκόπια ο απεσταλμένος της «Εφημερίδας των Συντακτών», Νικόλας Ζηργάνος, στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ, όπου χιονίζει και έχει θερμοκρασία 0 βαθμών Κελσίου, η πινακίδα «Μέγας Αλέξανδρος» έχει αποκαθηλωθεί.

Το πρόγραμμα του Νίκου Κοτζιά

Απόψε, Πέμπτη, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Νίκου Κοτζιά και της διευρυμένης διπλωματικής αντιπροσωπείας, θα πραγματοποιηθεί δείπνο εργασίας του υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Αύριο Παρασκευή, το πρωί θα γίνουν διμερείς διευρυμένες συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Στη συνέχεια ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, αλβανικής καταγωγής Χαγιάτ Οσμάνι, ενώ το μεσημέρι θα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ θα παραθέσει γεύμα στον Νίκο Κοτζιά.

Ο Νίκος Κοτζιάς στο αεροδρόμιο των Σκοπίων

Το απόγευμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, όπου θα πραγματοποιηθεί μια τελετή για τον εορτασμό της εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου, στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν πολιτικοί παράγοντες της ΠΓΔΜ στο υψηλότερο δυνατό κυβερνητικό επίπεδο.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στη Βουλή της ΠΓΔΜ, όπου θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφάρι (η εκλογή στο προεδρείο της Βουλής είχε προκαλέσει την μήνιν των εθνικιστών και σοβαρή κυβερνητική κρίση).

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει προγραμματιστεί να συναντήσει τον ηγέτη του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, αλλά και του εθνικιστικού VMRO-DMPNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

 

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12096&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 23.03.18 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote