Σύνδεση


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Διχογνωμία Κογκρέσου–Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κυρώσεις στην Τουρκία Εκτύπωση E-mail
13.03.18

Oυάσιγκτον, του Θανάση Κ.Τσίτσα

Εν μέσω πυκνών προτροπών πρώην αξιωματούχων, παραγόντων και αναλυτών για επανακαθορισμό της σχέσης μεταξύ Ουάσιγκτον-Αγκυρας γερουσιαστές συζητούν στα ενδότερα του Κογκρέσου το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζεται να κράτα άλλη στάση και να είναι επιφυλακτικό σταθμίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης.

Στις 25 Οκτωβρίου 2017, με πρωτοβουλία των γερουσιαστών Τζον ΜαΚέιν και Μπόμπ Μενέντεζ, μια διακομματική ομάδα αποτελούμενη από επιφανείς συναδέλφους τους στο Κογκρέσο έστειλαν επιστολή στον πρόέδρο Τράμπ μέσα από την οποία καλούσαν τον Λευκό Οίκο να μη να ανεχθεί άλλο την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η αντι-αμερικανική ρητορική από την τουρκική ηγεσία, η συμφωνία της Άγκυρας για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, η παράνομη κράτηση 12 Αμερικανών τουρκικής καταγωγής -ιδίως εκείνου του πάστορα της Βόρειας Καρολίνας Aντριου Μπράνσον που εξόργισε τους Ευαγγελιστές ψηφοφόρους του Τραμπ- με αβάσιμες κατηγορίες αλλά συμπεριλαμβανομένων και των απειλών για επιθέσεις σε περιοχές της βόρειας Συρίας όπου αναπτύσσονται ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, έχει ανοίξει την όρεξη του Κογκρέσου για να «συμμορφώσει» την Τουρκία.

«Η συζήτηση που διεξάγεται στα ενδότερα του Κογκρέσου δεν είναι πλέον αν θα επιβληθούν κυρώσεις, αλλά τις είδους κυρώσεις θα είναι αυτές», τονίζει στο Real.gr o Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council (HALC) .

«Η διάθεση του Κογκρέσου για την Τουρκία έχει αλλάξει. Γερουσιαστές την αποκαλούν χαρακτηριστικά “Friedenemy”(φιλο-εχθρό).Θέλουν να αποφασίσουν κάτι για να συνετιστεί, αλλά δεν θέλουν να φτάσουν σε ένα διαζύγιο για να ζημιωθεί η Ατλαντική Συμμαχία», αναφέρει.

Εκτιμάται εγκύρως ότι η παραλαβή των S-400 θα αποτελέσει κόκκινο πανί για το Πεντάγωνο και ενισχύονται οι απόψεις οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποκλείσουν την Τουρκία από την κοινοπραξία των εννέα χωρών για την συμπαραγωγή του F-35, αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

Ο κίνδυνος ότι τα τεχνολογικά μυστικά του αεροσκάφους θα περάσουν από την Τουρκία προς τη Ρωσία ή το Ιράν είναι υπερβολικά μεγάλη.

Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν κυρώσεις για την Τουρκία-Στην Αθήνα εκτάκτως ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών

Η διάθεση μέσα στο Κογκρέσο για κυρώσεις στην Άγκυρα βρίσκει το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, πιέζοντας την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να δοθεί χρόνος για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, οποίος συναντήθηκε για περισσότερες από τρεις ώρες τον περασμένο μήνα με τον Ερντογάν στην Άγκυρα, τάσσεται ακόμη υπέρ της συνεργασίας, κάτι που φάνηκε και από την πάγια και επαναλαμβανόμενη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην Ουάσιγκτον, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία είναι από την επίσκεψη Τίλερσον είναι πιο προσεκτική και έχει μετριάσει τον τόνο της αντιπαράθεσης.

Εκείνοι που τάσσονται υπέρ μιας αυστηρότερης προσέγγισης θεωρούν ότι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρωσίας που χρησιμοποίησε τον φόβο των κυρώσεων για να ωθήσει την Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους το 2015 στην Συρία.

Πιο πρόσφατα, οι απειλές της Γερμανίας για περικοπή της χρηματοδότησης στην Τουρκία από ευρωπαϊκές τράπεζες, φαίνεται να εξασφάλισαν την απελευθέρωση του Τούρκου-Γερμανού δημοσιογράφου Deniz Yucel.

Όμως, η γραμμή που υπάρχει μέσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την παρούσα χρονική συγκυρία είναι ότι τυχόν κυρώσεις θα έκαναν τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Ο Nίκολας Ντάνφορθ, αναλυτής για ζητήματα πολιτικής εθνικής ασφάλειας του Bipartisan Policy Center, μιλώντας στην έγκυρη ιστοσελίδα Αl-monitor.com, που εξειδικεύεται σε θέματα της περιοχής, προειδοποίησε:

«Σε αντίθεση με τη Ρωσία... οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να επωφελούνται από το καθεστώς στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις επί τουρκικού εδάφους για επιχειρήσεις τους σε Αφγανιστάν Ιράκ και Συρία. Νομίζω ότι η λογική ότι επειδή η απειλή κυρώσεων λειτούργησε για τη Ρωσία, θα λειτουργήσει εξίσου καλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι προβληματική. Κανείς δεν έπαιξε σκληρότερο παιγνίδι από τον Στάλιν, όταν χρησιμοποίησε αυτή την προσέγγιση μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η τακτική οδήγησε τελικά στην ένταξη της Τουρκίας σε μια αντι-ρωσική στρατιωτική συμμαχία και στις αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ κοντά στα σύνορά της ».

Ο Χάουαρντ Αίνζενστατ, αναλυτής του Project on Middle East Democracy, συμφωνεί ότι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα πρέπει να αντιμετωπιστούν προσεκτικά.

«Ο Ερντογάν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να τον ανατρέψουν, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να δει τις κυρώσεις υπό αυτό το πρίσμα. Επιπλέον, η Τουρκία εξαρτάται πολύ λιγότερο από τις ΗΠΑ από ό,τι στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Xρειάζεται μια εκ των υστέρων επαναξιολόγηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Τουρκία. Η σχέση είναι αδύναμη επειδή οι δύο χώρες δεν έχουν στην πραγματικότητα πολλά κοινά συμφέροντα».

Aμερικανοί διπλωμάτες στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύουν ότι η σχέση Ουάσιγκτον - Άγκυρας είναι τόσο κακή που δεν θέλουν να αγγίξουν κανένα από τα διμερή τους θέματα.

Όμως πυκνώνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψει τις φανταστικές προσδοκίες της και να δημιουργήσει μια πιο ρεαλιστική σχέση με τον Ερντογάν.

«Η Τουρκία δεν είναι πλέον σύμμαχος», σημειώνει ο Ντάγκ Μπάντοου του Cato Instute.

«Η διμερής σχέση δεν ήταν ποτέ ζωτικής σημασίας. Σήμερα διασώζεται ελάχιστα. Δεν είναι απαραίτητο η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον να είναι αντίπαλοι. Αλλά οι δύο πλευρές θα ωφεληθούν αν οι δύο κυβερνήσεις έπαυαν να υποδύονται τους υποτιθέμενους φίλους που καμουφλάρει τις τεράστιες διαφορές τους».


www.real.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12074&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων