Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ωρα ευθύνης για τον Γιώργο Παπανδρέου
Ωρα ευθύνης για τον Γιώργο Παπανδρέου Εκτύπωση E-mail
03.02.08

 Τις κινήσεις του Γ. Παπανδρέου μετά την απόφαση Βενιζέλου για μη ίδρυση Ομίλου, ώστε να κλείσουν οι πληγές και η ενότητα από... φαντασίωση να μετατραπεί σε... πραγματικότητα, αναμένουν όλοι στο ΠΑΣΟΚ.Τα... μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μάλιστα, είναι σαφές πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να μη χαθεί το μομέντουμ, πολύ περισσότερο που η Χαριλάου Τρικούπη καταδεικνύει επί τέσσερα χρόνια ότι δεν έχει και την καλύτερη των σχέσεων με την έννοια του πολιτικού χρόνου.

 Η κίνηση του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου μπορεί να απομάκρυνε το ΠΑΣΟΚ από το χείλος της διάσπασης, εντούτοις σε καμία περίπτωση δεν του χαρίζει την πραγματική ψυχική ενότητα και, κυρίως, την ενότητα δράσης.

«Τώρα είναι η ώρα των κινήσεων του Γ. Παπανδρέου» είναι η κοινή συνιστώσα των τοποθετήσεων όλων σχεδόν των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, εκτός ίσως των λεγόμενων ακραίων και των δύο πλευρών, που ήθελαν ξεκαθάρισμα λογαριασμών «εδώ και τώρα».

Η πρώτη αντίδραση του κ. Παπανδρέου να τηλεφωνήσει στον κ. Βενιζέλο αμέσως μετά τη δήλωσή του ότι δεν θα προχωρήσει στην ίδρυση Ομίλου και να χαρακτηρίσει την κίνησή του αυτή «θετική» εκφράζοντας την ικανοποίησή του, κρίθηκε ως ενδεικτική, είναι όμως σαφές ότι από μόνη της δεν σημαίνει το παραμικρό.

Εξαίρεση
Η ρητή κατεύθυνση που έδωσε αμέσως μετά να μην επιχειρήσει κανένα στέλεχος να εμφανίσει τον κ. Βενιζέλο ως ηττημένο -έστω και αν δεν τηρήθηκε κατά κοινή εκτίμηση από τον νέο πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ κ. Ν. Κοτζιά, με τις δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ότι επί δύο μήνες ο κ. Βενιζέλος «έπρεπε να λαλά για τα όσα συμβαίνουν στο υπουργείο Πολιτισμού»- δείχνει επίσης ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κινείται προς την κατεύθυνση της ενότητας.

Αυτή τη φορά η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει αποφασισμένη να πραγματοποιήσει κινήσεις που δεν θα δείχνουν μεν «συνδιαλλαγή» με τον κ. Βενιζέλο, δεν θα παραπέμπουν σε «κόμμα - συνομοσπονδία -όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- όμως θα ανταποκρίνονται στο νόημα της κίνησης Βενιζέλου για πραγματική πολιτική και οργανωτική ενότητα, σε ένα πλαίσιο αντιπολίτευσης της κυβέρνησης της Ν.Δ. Μιας κυβέρνησης που είναι πλέον σε όλους απολύτως βέβαιον ότι δεν βγάζει την τετραετία και πολύ πιθανόν να μην κατορθώσει να φτάσει έως και τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2009!

Οι πληροφορίες επιμένουν μάλιστα πως ο κ. Παπανδρέου θα απαντήσει με «ενωτικές κινήσεις» στον κ. Βενιζέλο πολύ πριν από το Συνέδριο, ώστε να μη χαθεί το μομέντουμ και η δυναμική της ενότητας, ίσως και εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, δεν έχει εκμυστηρευτεί τις ακριβείς σκέψεις του ούτε στους στενότερους συνεργάτες του, ωστόσο είναι σαφές πως δεν θα περιοριστεί στο να... λειτουργήσει τις Επιτροπές που είχε συγκροτήσει και ανακοινώσει στις ΚΟΕΣ. Ούτε οι κινήσεις του θα περιοριστούν στον κ. Βενιζέλο, αλλά θα γίνουν ανοίγματα και προς άλλα στελέχη του «Ρεύματος», χωρίς να δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για συνδιαλλαγή ή διεμβολισμό, αλλά ότι πρόκειται για κινήσεις πραγματικής ενότητας που εν συνεχεία ή ταυτόχρονα θα συνοδεύονται και από αντίστοιχα νέα βήματα της πλευράς Βενιζέλου.

Το εγχείρημα δεν θεωρείται καθόλου εύκολο, καθώς και από τις δύο πλευρές γίνεται τώρα ό,τι έπρεπε να είχε γίνει από το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου, ενώ η ψυχική διάσπαση θέλει χρόνο (που δεν έχει το ΠΑΣΟΚ) προκειμένου να αποκατασταθεί και επιπλέον -και το κυριότερο- έχει αγγίξει τη βάση, όπου η ανατροπή το κλίματος είναι πολύ πιο δύσκολη. Ο κ. Παπανδρέου έχει πολλαπλές εισηγήσεις για τις κινήσεις με τις οποίες θα «υποδεχθεί» την κίνηση για τη μη λειτουργία Ομίλου από τον κ. Βενιζέλο, τόσο από συνεργάτες του όσο και από κορυφαία στελέχη.

Συνομιλία
Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, για παράδειγμα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, φέρεται να του πρότεινε να προχωρήσει σε κοινή πρόσκληση για συνάντηση με τους δύο συνυποψηφίους του για την προεδρία στις 11 Νοεμβρίου, ώστε να σηματοδοτηθεί η ενότητα προς κάθε κατεύθυνση, πρόταση όμως που δεν φαίνεται να κάνει αποδεκτή ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος προβληματίζεται και μάλιστα προς το αρνητικό και για μια κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί οριστική απόφαση επί του θέματος.

Ο κ. Σκανδαλίδης, μάλιστα, φέρεται να πρότεινε στον κ. Παπανδρέου και «απεμπλοκή» από κάθε προσπάθεια για «μονοτασική ηγεσία» στο Συνέδριο, ώστε όλες οι απόψεις να παρέχουν στα όργανα, επαναλαμβάνοντας στον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την εκτίμηση πως «ή θα πάμε σε μια δημοκρατία της σύνθεσης ή σε ένα δημοκρατισμό της διάλυσης».

Στελέχη της πλευράς Βενιζέλου, πάντως, επιμένουν πως το ενδεχόμενο πραγματικής ενότητας είναι ανοιχτό και πως όλα πλέον εξαρτώνται αποκλειστικά από τον κ. Παπανδρέου. «Το παράδειγμα Μπλερ - Μπράουν είναι σημαντικό για το πώς μπορεί να δουλέψουν από κοινού Παπανδρέου - Βενιζέλος» αναφέρουν χαρακτηριστικά, δηλώνοντας έτοιμα να συνεισφέρουν στη δράση του ΠΑΣΟΚ από όποια θέση τους ζητηθεί, αρκεί η θέση αυτή να μην είναι υποτιμητική για τα πρόσωπά τους.

Βιβλίο Βενιζέλου
Ισως παρευρεθεί ο πρόεδρος

Σε ενωτική εκδήλωση αναμένεται να μετατραπεί η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Βενιζέλου την ερχόμενη Πέμπτη, αφού εισηγήσεις να παρευρεθεί στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής δέχεται και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα δεν τις έχει απορρίψει!

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πάντως, θεωρείται απολύτως βέβαιον ότι στην παρουσίαση του βιβλίου («Προς μια μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Οι θεσμικές προϋποθέσεις μιας άλλης πολιτικής», εκδόσεις «ΠΟΛΙΣ»), θα παρευρεθούν αρκετοί βουλευτές και κορυφαία στελέχη όλων των τάσεων, γεγονός που καθιστά την εκδήλωση κορυφαίο γεγονός.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, πάντως, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στην ομιλία του θα δώσει θεωρητικό περιεχόμενο και σε καμία περίπτωση δεν θα ρίξει «λάδι στη φωτιά» στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.

Το παρασκήνιο πριν το μεγάλο βήμα

Μακρύ παρασκήνιο και έντονες διαβουλεύσεις για την απόφαση του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου να μην προχωρήσει στην ίδρυση Ομίλου Προβληματισμού «χάριν της ενότητας και της ομοψυχίας της παράταξης».

Η απόφαση, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, είχε ληφθεί από τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο, από την περασμένη Παρασκευή, την επομένη δηλαδή της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου, ενώ οριστικοποιήθηκε μετά το «δύσκολο κλίμα» που συνάντησαν τα στελέχη του «Ρεύματος» κατά την εξόρμησή τους στην επαρχία το Σαββατοκύριακο για τις συνεδριάσεις της ΝΟΕΣ.

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησε την περασμένη Παρασκευή το ενδεχόμενο αναστολής της ίδρυσης του Ομίλου με κάποιους εκ των στενών του συνεργατών, όπως τον κ. Α. Λοβέρδο που βρισκόταν στην Καβάλα, τον κ. Γ. Φλωρίδη, τον κ. Π. Κουκουλόπουλο και μάλλον ενθαρρύνθηκε από τους τρεις στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ηδη, άλλωστε, από τη συνάντηση που είχε γίνει με τον κ. Παπανδρέου είχε καταστεί σαφές πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους σπρώχνει με κάθε τρόπο προς την έξοδο, ενώ από τους 21 βουλευτές που είχαν συμμετάσχει στα γεύματα μαζί του κάποιοι έκαναν πίσω στο να συνοδεύσουν τον κ. Βενιζέλο σε μια πιθανή ρήξη. «Ας πετάξουμε το μπαλάκι πάλι σ' αυτόν» ήταν το κλίμα που υπήρχε, παρότι υπήρξαν και στελέχη, μεταξύ των οποίων και -ελάχιστοι- βουλευτές, που δεν συμφωνούσαν με την εξέλιξη. Η οριστική συλλογική απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που είχε ο κ. Βενιζέλος την Τρίτη στο γραφείο του με στελέχη του στενού του επιτελείου, ενώ υπήρξε και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με όσα εξ αυτών δεν μπόρεσαν να παραστούν.

Μεσολαβητές
Νωρίτερα, υπήρξαν διαμεσολαβητικές προσπάθειες από τους «νέστορες» του κόμματος, με πρωταγωνιστή τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και στελέχη όπως οι κ. Κ. Λαλιώτης, Π. Ευθυμίου, Κ. Σκανδαλίδης κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Κακλαμάνης τηλεφώνησε τόσο στον κ. Παπανδρέου όσο και στον κ. Βενιζέλο μετά την κατ ιδίαν τους συνάντηση, ενώ συναντήθηκε με τον κ. Βενιζέλο στο γραφείο του την περασμένη Παρασκευή και είχε εκ νέου τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους δύο άνδρες, όπως και πολλά άλλα στελέχη.


imerisia
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1207&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote