Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Υπό κράτηση οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία Εκτύπωση E-mail
02.03.18

Στρατός Δύο μόνιμα στελέχη του ελληνικού στρατού συνελήφθησαν την Πέμπτη από Τούρκους σε οριογραμμή στις Καστανιές του Έβρου, χωρίς να υπάρξει συμπλοκή, και κρατούνται από τις αρχές της γειτονικής χώρας στην Αδριανούπολη.

Μετά από την ανάκρισή τους, παραπέμφθηκαν σε δικαστή ο οποίος (στο πλαίσιο του αυτοφώρου) αποφάσισε την κράτησή τους, στην Ανδριανούπολη. Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο Έλληνες (ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετόδης, και λοχίας, Δημήτρης Κουκλατζής) κρατούνται καθώς δεν έχουν κατοικία στην Τουρκία και «υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν».

Σύμφωνα με το Associated Press, οι δύο Έλληνες είπαν στον Τούρκο δικαστή πως «ακολούθησαν βήματα στο χιόνι τα οποία κατά λάθος τους οδήγησαν στο έδαφος της γείτονος».

Το Anadolu μετέδωσε πως οι δύο στρατιωτικοί φέρεται να τράβηξαν φωτογραφίες για να τις στείλουν στους ανωτέρους τους, όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μοναδική κατηγορία που βαρύνει τους δύο στρατιωτικούς είναι η παράνομη διείσδυση σε απαγορευμένη περιοχή και την Δευτέρα θα οδηγηθούν στην τουρκική δικαιοσύνη.

Εκτιμάται ότι οι δύο άνδρες έχασαν τον προσανατολισμό τους και φέρονται να πέρασαν σε τουρκικό έδαφος σε δασώδη περιοχή, όπου γίνονται εισαγωγικά δρομολόγια από ελληνικά και τουρκικά περίπολα, την ώρα που επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, καθώς χιόνιζε και είχε ομίχλη.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού σημειώνει πως «στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος. Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές».

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ αναφέρει ότι οι άνδρες είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, ενώ οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τους τουρκικές για τις διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Αντίδραση Πάιατ

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, είπε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ερώτηση αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο πρέσβης απάντησε ότι ανησυχεί για κάποιο επεισόδιο «αθέλητης» σύγκρουσης.

Γενικά για την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο ο πρέσβης επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ελληνική πλευρά και σε ότι αφορά στην παρεμπόδιση από την Τουρκία τις εργασίες εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ παρατήρησε: «Η θέση των ΗΠΑ ήταν σαφής. Είναι θέμα αρχής ο λαός της Κύπρου να μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της. Δεν είναι θέμα εταιρίας».

Στην Τουρκία η δίκη

Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ρωτήθηκε για το περιστατικό κατά τη σημερινή ενημέρωση τον πολιτικών συντακτών απάντησε ότι η Αθήνα βρίσκεται «σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος».

«Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας» πρόσθεσε.

Ακόμη, ο υπουργός σημείωσε ότι θα γίνει δίκη των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία για παράνομη είσοδο στη χώρα και απέδωσε το περιστατικό σε λάθος.

Από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι η Ν.Δ. περιμένει «την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως, άλλωστε, επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα» είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τις εξελίξεις

Κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις εξελίξεις με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς τόνισε πως «ο πρωθυπουργός παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά».

►Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενημέρωσε το απόγευμα της Παρασκευής τον τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια.

 

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12050&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 03.03.18 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote