Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Να διαφυλάξουμε την ενότητα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και τους δεσμούς της με τη γενέτειρα
Να διαφυλάξουμε την ενότητα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και τους δεσμούς της με τη γενέτειρα Εκτύπωση E-mail
01.03.18

Σχόλιο του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Εκδότη/Διευθυντή της Greek News

Τυγχάνει να είμαι απ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, έπρεπε να ξεκαθαρίσει στη γειτονική χώρα και όλους τους εμπλεκόμενους (Βαλκάνιους γείτονες, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ) ότι δεν πρόκειται ποτέ να το αναγνωρίσει με το όνομα Μακεδονία.

Κι ότι ποτέ όσο υπήρχαν αλυτρωτικές αναφορές στο σύνταγμα των Σκοπίων, στα σχολικά βιβλία κλπ δεν θα είχε σχέσεις καλής γειτονίες με την Ελλάδα.

Την ίδια θέση διατηρώ και σήμερα, παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1992 μέχρι σήμερα, έχουν απεμπολήσει την «εθνική γραμμή» του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με δημόσιες επίσημες τοποθετήσεις, όπως οι πλέον πρόσφατες του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος από του βήματος της ΓΣ του ΟΗΕ δήλωνε το 2013 και 2014 ότι η Ελλάδα στηρίζει συμφωνία με τα Σκόπια που θα περιέχει στο όνομά τους τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Αυτό όμως δεν με κάνει εμένα «πατριώτη» και τους άλλους «προδότες». Οι εθνικοί αγώνες γίνονται για να ενώνουν κι ο διάλογος που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας έχει στόχο και με τις αντίθετες ακόμη θέσεις, να εξυπηρετείται η εξασφάλιση του βέλτιστου αποτελέσματος για τα εθνικά συμφέροντα.



Με την ευκαιρία των συλλαλητηρίων στην Ελλάδα ακούστηκαν και γράφηκαν πολλές ακρότητες οι οποίες μόνο στην εθνική διαίρεση και το διχασμό συμβάλλουν. Γράψαμε εκτενώς επ’ αυτών. Τώρα διακρίνουμε μία τάση αυτά τα φαινόμενα διχασμού να μεταφερθούν και στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, με αφορμή το συλλαλητήριο της Νέας Υόρκης. Εμείς στηρίζουμε και υποστηρίζουμε το συλλαλητήριο. Δεν στηρίζουμε όμως ακρότητες και ενέργειες/δηλώσεις που μας διχάζουν ως Ομογένεια και δημιουργούν χάσμα στις σχέσεις με την Γενέτειρα.



Το συλλαλητήριο και τα συνθήματά του πρέπει να έχουν πρωτίστως αποδέκτες την αμερικανική κυβέρνηση (γι’ αυτό έχουν κληθεί και θα μιλήσουν βουλευτές) και τα Ηνωμένα Έθνη (καθώς έξω από το κτήριό του θα συγκεντρωθούμε στις 18 Μαρτίου). Σίγουρα, θα μήνυμα της κινητοποίησης θα αναγνωστεί και στην Ελλάδα, ιδίως όταν ζητείται από την πολιτική της ηγεσία να συνέλθει υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συζητήσει τις εξελίξεις και να επιστρέψει στη γραμμή του 1992.

Μέχρι εδώ όμως! Δεν είναι ούτε «ανθέλληνες» ούτε «προδότες» όσοι για δικούς τους λόγους δεν θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Ούτε εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους οι επιθέσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης και των διπλωματών της στην Αμερική. Αυτά μόνο διχασμό προκαλούν. Κι όταν κάτι φέρνει το διχασμό, η σκοπιμότητά του αυτομάτως τίθεται υπό αμφισβήτηση.



Οι οργανωτές έχουν πολλή δουλειά να κάνουν για την μεγαλύτερη επιτυχία του συλλαλητηρίου κι εκεί πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους, αντί των εσωτερικών μας διαφορών. Στο κάτω – κάτω, δεν υπάρχει ομογενειακή οργάνωση που διαφωνεί με την εθνική γραμμή στο μακεδονικό κι αν ακόμη διαφοροποιείται σε μια μορφή αγώνα, θα είναι σίγουρα στο πλευρό όλων – ίσως και στην πρωτοπορία – σε κάποια άλλου είδους προσπάθεια επηρεασμού της αμερικανικής εξωτερικής, όπως αρκετές φορές έχει συμβεί με πολλούς οργανισμούς της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.



ΥΓ

Ως δημοσιογράφος έχω «αλλεργία» στις υπερβολές. Η άδεια που έλαβαν οι οργανωτές για το συλλαλητήριο τη; 18ης Μαρτίου μιλά για 7.000. Ο χώρος – στον οποίο έγινε διαδήλωση και τις 16 Φεβρουαρίου 1993 – μπορεί να πάρει μάξιμουμ 10.000, αν καταληφθεί και το οδόστρωμα και το απέναντι πεζοδρόμιο της 47ης Οδού. Αυτό συνέβη το 1993, όμως οι δηλώσεις των οργανωτών – τότε – ανέφεραν τον υπερβολικό αριθμό των 50.000. Αυτή η τάση πάει να δημιουργηθεί και φέτος, όταν κάποιοι εκ των οργανωτών άρχισαν ήδη να μιλούν για 100.000. Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε τέτοιους αριθμούς, όμως αν αυτός είναι ο στόχος και τελικά έρθουν 10.000 (που για τη σημερινή δομή της Ομογένειας είναι εντυπωσιακός αριθμός), θα φανεί ως οικτρή αποτυχία.

www.greeknewsonline.com

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12047&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 01.03.18 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote