Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow Ο Πικάσο στον αστερισμό του έρωτα
Ο Πικάσο στον αστερισμό του έρωτα Εκτύπωση E-mail
25.02.18

Με το έργο του «Nude, Green Leaves and Bust», στο Παρίσι το 1933 Πολλές φορές η ζωγραφική είναι μια άλλη μορφή ημερολογίου στη ζωή του δημιουργού. Μέσα από τα έργα ο θεατής οσμίζεται αλλά και κατανοεί τις ιδιαίτερες στιγμές και τα συναισθήματα που τον κατακλύζουν και τον οδηγούν να παράξει τέχνη.

Τα δημιουργήματα αποτελούν τη βαλβίδα εκτόνωσης όλων των συναισθημάτων που επιδιώκει να μοιραστεί μαζί μας, αλλά και μια λεπτομερή καταγραφή όλων εκείνων των πραγμάτων που κάνουν την καθημερινότητα μοναδική.

«Nude in a Black Armchair», 1932
«Nude in a Black Armchair», 1932 | © Succession Picasso DACS 2017


Η Tate Modern του Λονδίνου αποκαλύπτει στο κοινό το «έτος των θαυμάτων» του Πικάσο. Ενα ταξίδι στο 1932 που ήταν μια έντονα δημιουργική περίοδος στη ζωή του σημαντικότερου καλλιτέχνη του 20ού αιώνα με τίτλο «Picasso 1932 – Love, Fame, Tragedy» (Πικάσο 1932 - Ερωτας, Φήμη, Τραγωδία). Μια πολύχρωμη ιστορία σε βηματισμό μήνα μήνα ξετυλίγει ένα ζωτικής σημασίας έτος για τον καλλιτέχνη. Ξεκινά στις 8 Μαρτίου, θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου και συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Πικάσο του Παρισιού.

Θα παρουσιαστούν περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτά και σχέδια που αναμιγνύονται με οικογενειακές φωτογραφίες για να μας επιτρέψουν να ρίξουμε τη φευγαλέα ματιά μας πάνω στις πολύτιμες προσωπικές στιγμές του καλλιτέχνη. Οι μύθοι γύρω από τον Πικάσο θα αφαιρεθούν για να αποκαλύψουν τον άνθρωπο και τον δημιουργό με την πλήρη πολυπλοκότητα και τον πλούτο του. Θα τον δούμε όπως ποτέ άλλοτε στην πρώτη ατομική παρουσίαση στην Tate Modern.

Στο κέντρο της έκθεσης θα βρίσκονται τα τρία ανακλινόμενα γυμνά, τρεις εξαιρετικές ζωγραφιές της ερωμένης του Μαρί-Τερέζ Γουόλτερ τα οποία εμφανίζονται για πρώτη φορά μαζί από τότε που δημιουργήθηκαν - σε διάστημα μάλιστα μόλις πέντε ημερών τον Μάρτιο του 1932.

«The Mirror», 1932 Private collection
«The Mirror», 1932 Private collection | © Succession PicassoDACS 2017


Αισθησιακά, σαγηνευτικά και όμορφα τα «Nude, Green Leaves and Bust», «Nude in a Black Armchair» και «The Mirror» επανασυνδέονται 85 χρόνια μετά για να καταδείξουν, μαζί με τα υπόλοιπα, το καθοριστικό έτος στη ζωή του Πικάσο.

Το 1932, ο Πικάσο μόλις είχε περάσει στην ηλικία των 50 και διοργάνωσε την πρώτη μεγάλη αναδρομική του έκθεση σε Παρίσι και Ζυρίχη. Εκείνη την εποχή μεσουρανούσε, και η έκθεση ήρθε να τον επιβεβαιώσει ως ηγέτη της avant-garde. Σ’ αυτήν ακριβώς την αναδρομική έφερε και τη Μαρί-Τερέζ μπροστά στο κοινό, αποκαλύπτοντας τη μούσα του μέσα από τα πολλά έργα του. Το πάθος για την κατά 28 χρόνια μικρότερη ερωμένη του έβραζε μέσα του ακόμη.

Ο Πικάσο ήταν 45 χρόνων το 1927, όταν είδε τη 17χρονη Μαρί-Τερέζ καθώς έφευγε από έναν σταθμό Μετρό του Παρισιού. Την πλησίασε, άρπαξε το χέρι της και της δήλωσε: «Είμαι ο Πικάσο! Εσείς και εγώ θα κάνουμε μεγάλα πράγματα μαζί».

Ηταν παντρεμένος -από το 1918- με την πρώτη σύζυγό του Ολγκα Κοκλόβα, Ρωσίδα μπαλαρίνα, και είχαν αποκτήσει τον γιο τους Πολ τo 1921. Το σπίτι τους στο Παρίσι υπήρξε επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης και οι δυο τους αναμιγνύονται με το διεθνές τζετ σετ. Η σχέση του όμως με τη Μαρί-Τερέζ μένει πάντα κρυφή.

«The Dream», 1932 Private Collection
«The Dream», 1932 Private Collection | © Succession PicassoDACS, London 2018 Εκτύπωση


Οι δυο τους συναντιούνται μυστικά στο διαμέρισμα που της έχει νοικιάσει - μάλιστα από το 1930 έμενε ακριβώς απέναντι από το σπίτι του. Γίνεται η μούσα και αόρατη σκιά του αφού τον συνοδεύει και αποτελεί το μοντέλο του για πολλά χρόνια, ακόμα και στα δημιουργικά ταξίδια της απομόνωσης στο κάστρο του στη Νορμανδία.

Η Ολγκα δεν αντιλαμβάνεται την ερωτική σχέση τους μέχρι το 1935 που η Μαρί-Τερέζ φέρνει στον κόσμο την κόρη του Πικάσο, Μάγια. Ο καλλιτέχνης προσπαθούσε να κρατήσει πάντα μια «λεπτή ισορροπία» ανάμεσα στην ταραγμένη σχέση με τη σύζυγό του και τον 11χρονο γιο τους και το πάθος για την ερωμένη του.

Στους πίνακές του η Μαρί-Τερέζ πάντα εμφανίζεται, ξανθιά, ηλιόλουστη, λαμπερή, ερωτική, ακριβώς όπως στο υπέροχο «The Dream» όπου, όπως επισημαίνουν οι επικριτές του, ο Πικάσο ζωγράφισε ένα πέος σε στύση -πιθανώς συμβολίζοντας το δικό του- στο πλαγιασμένο πρόσωπο του μοντέλου του.

Η έκθεση επίσης περιλαμβάνει ρεαλιστικά πορτρέτα της συζύγου του, ατμοσφαιρικά σουρεαλιστικά έργα, σχέδια της Σταύρωσης και επιβλητικά γλυπτά.

Φωτεινά πορτρέτα με έντονα χρώματα και υπερρεαλιστικά σχέδια θα συναντηθούν μαζί μας λοιπόν για να διεισδύσουμε στο πάθος και την οπτική του καλλιτέχνη. Αυτή η έκθεση θα μας επιτρέψει να ανακαλύψουμε την εκρηκτική ενέργεια του Πικάσο καθώς το 1932 ήταν ένας χρόνος που τον απογείωσε κάνοντάς τον σούπερ σταρ, ενώ θα εκπλήξει ακόμα κι αυτούς που πιστεύουν πως ήδη τον γνωρίζουν.

 

«Picasso 1932 – Love, Fame, Tragedy», Tate Modern, Λονδίνο. Από 8 Μαρτίου μέχρι 9 Σεπτεμβρίου (http://www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern/exhibition/ey-exhibition-pic...


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12040&Itemid=30

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote