Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κέρδη για τη Novartis, έξοδα για τους ασθενείς επί Άδωνι
Κέρδη για τη Novartis, έξοδα για τους ασθενείς επί Άδωνι Εκτύπωση E-mail
21.02.18

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, αυξήθηκε η τιμή σε τρία νοσοκομειακά φάρμακα της Novartis, ενώ από το πρώτο Μνημόνιο απαγορευόταν ρητά κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», εκτός από το παραπάνω, η δήθεν μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που συχνά επικαλείται ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ, οδήγησε απλά σε επιβάρυνση των ασθενών

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Εφ.Συν», επί υπουργίας του Άδωνη Γεωργιάδη κι ενώ από το πρώτο Μνημόνιο απαγορεύονταν ρητά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, σε τρία νοσοκομειακά φάρμακα της Novartis δόθηκε αύξηση. Τα φάρμακα αυτά είναι το Copalia (αντι-υπερτασικό), το Sandostatin (ορμονικό) και το Cubicin (αντιβιοτικό). Αναλυτικότερα, η χονδρική τιμή του Copalia (5 mg/80), από 14,93 ευρώ τον Μάιο 2013, έφτασε να κοστίζει 16,06 ευρώ τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. Αυξήθηκε δηλαδή η τιμή του κατά 7,57%. Ακόμα, η τιμή του Sandostatin, που το Μάιο 2013 ήταν 483,67 ευρώ, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου έφτασε τα 493,76 ευρώ. Αυξήθηκε δηλαδή η τιμή του κατά 2,09%. Και, τέλος, το Cubicin (500 mg), από 100,58 ευρώ τον Μάιο 2013, αυξήθηκε σε 103,10 ευρώ τον Αύγουστο 2013 -αύξηση 2,51%.

Συν τοις άλλοις, όπως προσθέτει το δημοσίευμα, ακόμα ένα στοιχείο που αφορά την εποχή του Άδωνη, αλλά και του Σαλμά και του Λοβέρδου και την ειδική μεταχείριση της Novartis είναι ότι η εταιρεία πληρωνόταν μέσα σε 60-90 μέρες, ενώ όλες οι υπόλοιπες σε διάστημα 4,5 μηνών.

Όσον αφορά τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, επιχείρημα που επικαλούνται όλα τα στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά που εμπλέκονται στην υπόθεση, το δημοσίευμα σημειώνει ότι το 1,1 δισ. ευρώ της δήθεν εξοικονόμησης επιβάρυνε αποκλειστικά τις τσέπες των ασθενών, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Μέσω των «μεταρρυθμίσεων», οι ασθενείς βρέθηκαν να πληρώνουν ακόμα και το 40% των συνολικών δαπανών της περίθαλψης. Η μεσοσταθμική συμμετοχή του στο φάρμακο, από 9% το 2009, είχε ξεπεράσει το 25% το 2015.


www.thepressproject.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12030&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 21.02.18 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote