Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο πρόεδρος Νούντα υπέγραψε τον αμφιλεγόμενο νόμο για το Ολοκαύτωμα
Ο πρόεδρος Νούντα υπέγραψε τον αμφιλεγόμενο νόμο για το Ολοκαύτωμα Εκτύπωση E-mail
07.02.18

Αντρζέι Ντούντα Ούτε ένα βήμα πίσω δεν έκανε, παρά τις μεγάλες πιέσεις, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρζέι Ντούντα, που τελικά υπέγραψε τον νόμο σύμφωνα με τον οποίο κρίνεται παράνομη κάθε αναφορά στη συμμετοχή της Πολωνίας στα ναζιστικά εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Για να «χρυσώσει» το χάπι της απόφασής του, υποσχέθηκε ότι θα ζητήσει τη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Με τη δήλωση αυτή, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο νόμος να κριθεί μη σύμφωνος με το Σύνταγμα της χώρας και να ακυρωθεί.

Υπερασπιζόμενος τον νόμο, ο πρόεδρος Ντούντα είπε ότι δεν μπορεί ολόκληρος ο πολωνικός λαός και όσοι υπήρξαν θύματα του ναζισμού να συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες για εγκλήματα στα οποία μετείχαν μεμονονωμένα άτομα.

«Γιατί υπήρξαν Πολωνοί που εγκλημάτησαν, δεν το αρνούμαστε», είπε, «αλλά αυτό δεν έγινε συστηματικά».

Ο νόμος για το Ολοκαύτωμα αναφέρει ότι όποιος αποδώσει ψευδώς στην Πολωνία εγκλήματα που διέπραξαν οι Γερμανοί Ναζί, τότε θα δικάζεται και θα είναι αντιμέτωπος με φυλάκιση έως και τρία έτη.

Η πολωνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τον νόμο προσπαθεί να προστατέψει τη φήμη της χώρας, η οποία είχε πληγεί από το γεγονός ότι στρατόπεδα συγκέντρωσης -και το Άουσβιτς- βρίσκονται σε πολωνικό έδαφος. Επισημάνει δε ότι ο νόμος έχει βασιστεί σε νόμους άλλων χωρών για δυσφήμηση, μεταξύ των οποίων και των νόμων που χαρακτηρίζουν έγκλημα την άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Ο νόμος πυροδότησε διπλωματική κρίση με το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί ότι θα αποπροσανατολίσει τη συζήτηση για το Ολοκαύτωμα και θα επιτρέψει να «ξεπλυθούν» τα ονόματα Πολωνών που σκότωσαν ή δίωξαν Εβραίους στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Πολωνίας.

Το υπουργείο Εξωτερικων του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την αλλαγή του νόμου και εκτίμησε ότι η δήλωση Ντούντα ότι θα ζητήσει τη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου «θα οδηγήσει σε αλλαγές και διορθώσεις», που θα συμφωνηθούν από κοινού.

Ο Αντρζέι Ντούντα παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «αμφιβολίες» για τις προθέσεις του νόμου και γι' αυτό ζητά τη γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ωστόσο οι επικριτές του μιλούν για παρελκυστική τακτική, ώστε να εξευμενίσει όσους αντιδρούν, εντός και εκτός της χώρας.

Ισχυρή ήταν και η αντίδραση των ΗΠΑ, που υποστήριξαν ότι ο νόμος θα «πληγώσει» τη στατηγική σχέση της Πολωνίας με το Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον.

Κατά του νόμου έχουν ταχθεί οργανώσεις και ιδρύματα που μελετούν το Ολοκαύτωμα, υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας της ασάφειάς του αφήνει περιθώριο για κατάχρηση.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11996&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote