Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αλλαγή γραμμής από τον Σημίτη
Αλλαγή γραμμής από τον Σημίτη Εκτύπωση E-mail
02.02.08
Υπέρ μιας ειδικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας τάχθηκε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στο Διεθνές Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, προκαλώντας σχετική έκπληξη για αυτήν του την επισήμανση, καθώς στη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του είχε ακολουθήσει σε γενικές γραμμές την πολιτική για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επί της ουσίας, ο κ. Σημίτης είναι ο πρώτος Ελληνας πολιτικός που ανοίγει το θέμα για ειδική σχέση Τουρκίας - ΕΕ, επικαλούμενος μάλιστα επιχειρήματα προς τούτο, που διατυπώνουν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία.  

Το θέμα της ομιλίας του τέως πρωθυπουργού στο Κέιμπριτζ ήταν: «Ευρωπαϊκές προκλήσεις, η νέα ευρωπαϊκή συνθήκη» και την παρακολούθησαν ακαδημαϊκοί, φοιτητές και επιχειρηματίες.

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο κ. Σημίτης, ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επισήμανε ότι «η άποψή μου είναι ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί εάν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ.

Θα υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα, καλύτερη συνεργασία, θα αναπτυχθούν περισσότερο οι οικονομικές μας σχέσεις και οι αγορές μας, οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι θετικές».  Ελληνοτουρκικά  

Πρόσθεσε πως «αυτήν τη στιγμή οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία τυπικά είναι καλές, στην πραγματικότητα υπάρχει πάντα ένταση. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες εάν η Τουρκία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Μπορούμε να τις ξεπεράσουμε, αν προσπαθήσουμε να τις λύσουμε».  

Ωστόσο, ο τέως πρωθυπουργός έσπευσε να υπενθυμίσει ότι για πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την Τουρκία. «Η Τουρκία σε λίγα χρόνια θα έχει πληθυσμό 100 εκατομμύρια, θα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της ΕΕ και θα έχει φυσικά τις περισσότερες ψήφους στο Συμβούλιο. Θα είναι μια ιδιόρρυθμη κατάσταση, την οποία δε βλέπω να αποδέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες». 

 Δύο ή τρεις ταχύτητες  

O ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο ειδικών σχέσεων, άποψη με την οποία συμφωνούν και οι πολιτικοί ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας.

«Εάν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ, θα είναι δύσκολο να επιλυθούν τα προβλήματα και θα ενισχυθεί η πιθανότητα να αναπτυχθούν δύο και τρεις ταχύτητες μέσα στην Ενωση. Επαναλαμβάνω ότι η καλύτερη λύση κατά την άποψή μου είναι το πλαίσιο των ειδικών σχέσεων με την Τουρκία, και μέσα από τις ειδικές σχέσεις και η Ελλάδα μπορεί να λύσει μερικά από τα προβλήματά της στη νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

αγγελιοφόρος
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1197&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 02.02.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων