Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ζάεφ: Αλλάζουμε το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος» σε αεροδρόμιο και λεωφόρους
Ζάεφ: Αλλάζουμε το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος» σε αεροδρόμιο και λεωφόρους Εκτύπωση E-mail
25.01.18

Σαφές μήνυμα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα του «μακεδονικού» κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνάντησής τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. Από τη μεριά του, ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε πως θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο της γειτονικής χώρας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί μόνο λύση στο θέμα του ονόματος αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα ο αλυτρωτισμός.

Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε πως χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιωνα. Διαμήνυσε δε πως πρέπει «να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια».

Όπως πρόσθεσε: «Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επίσης το μήνυμα ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων. Κατέστησε σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ.

 

Ζάεφ: Η ΠΓΔΜ θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο

 

Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στις δηλώσεις του ενώ επεσήμανε πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.

Διαμήνυσε επίσης πως η στιγμή έφτασε «για να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

 

Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδας

 

«Οι δράσεις μας δείχνει την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονα μας», κατέστησε σαφές ταυτόχρονα ο Ζάεφ.

«Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι υπό τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς» προσέθεσε και σημείωσε πως «οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και για όλες τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική μας επίβλεψη».

 

Πολύωρο το «τετ α τετ» Τσίπρα - Ζάεφ

 

Η συνάντηση των δυο πρωθυπουργών ήταν πολύωρη. Ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα και μετά από περίπου δυο ώρες που κράτησε στη συνάντηση μπήκαν και συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Συνολικά οι συνομιλίες μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ διήρκεσαν τρεις ώρες ενώ συνεχίστηκαν μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, μετά την αποχώρηση των δύο πρωθυπουργών.

«Συζητάμε ανοιχτά και οικοδομούμε αμοιβαία εμπιστοσύνη προς όφελος των πολιτών», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Ζάεφ, επισυνάπτοντας φωτογραφία από τη συνάντηση.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μέσω twitter έγραψε:Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ», ποστάροντας σχετική φωτογραφία.

www.koutipandoras.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11962&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 25.01.18 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote