Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ενέσεις αισιοδοξίας από Τσίπρα Εκτύπωση E-mail
10.01.18

09s12synedr Τον τελευταίο σκόπελο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, καλείται να υπερβεί η κυβέρνηση στη Βουλή και ο σκόπελος αυτός συμπυκνώνεται στο εκατοντάδων σελίδων πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο θα κληθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές να υπερασπισθούν στην εθνική αντιπροσωπεία και, κυρίως, να το υπερψηφίσουν.

Τελευταία ευκαιρία για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσουν παρατηρήσεις, ενστάσεις, προβληματισμούς, να ζητήσουν βελτιωτικές παρεμβάσεις αποτελεί η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα, και εκεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα επιδιώξουν να μαλακώσουν τις όποιες ενστάσεις και να εξηγήσουν για άλλη μία φορά γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να κινηθεί σε διαφορετικό μήκος κύματος. Οι πλειστηριασμοί και η διαδικασία κήρυξης απεργιών είναι τα ζητήματα που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη κριτική από την πλευρά των βουλευτών. Για τους πλειστηριασμούς, η κυβερνητική γραμμή είναι ότι αποτελούν μονόδρομο για να μην ανοίξει και πάλι ζήτημα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Παράλληλα, η κυβερνητική ηγεσία και το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι η «λαϊκή κατοικία» προστατεύεται επαρκώς.

Ο κ. Κοτζιάς

Ενδεικτική του κλίματος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ωστόσο η πρωτοβουλία της κίνησης «Πράττω», υπό τον κ. Ν. Κοτζιά, να ζητήσει από την κυβέρνηση να φέρει άμεσα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο δεν θα εκπλειστηριάζεται –για χρέη στις τράπεζες και στο Δημόσιο– η πρώτη κατοικία μέχρι συγκεκριμένου χρηματικού ποσού.

Οσον αφορά τις αλλαγές που θα έρθουν με το πολυνομοσχέδιο και αφορούν τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο, προς απάντησιν του προβληματισμού που ακούγεται από την πλευρά των βουλευτών κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα αλλαγής στη διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς το Δημόσιο δεσμεύει μεν περιουσιακά στοιχεία για να εξασφαλιστεί έναντι των αξιώσεών του, αλλά δεν κινείται με επιθετική λογική είσπραξης. Αναφορικά με την κήρυξη απεργιών, στην κυβέρνηση παραπέμπουν στην επιμονή των δανειστών, ενώ υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές που επέρχονται είναι οι λιγότερο επώδυνες. Σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο.

Αυτή η βεβαιότητα εκφράστηκε με έναν τρόπο και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο χθες, τόνισε ότι «στις 22 του Γενάρη ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της 3ης αξιολόγησης και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ο κ. Τσίπρας δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή. Ενσωμάτωσε, ωστόσο, στην ομιλία του δύο επιμέρους παρατηρήσεις: φρόντισε να υπογραμμίσει ότι «η 3η αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα» και, σε μια αναφορά που παραπέμπει στους πλειστηριασμούς, σημείωσε: «Να μην επιτρέπουμε να γίνονται στόχος του κράτους ή των τραπεζών οι φτωχοδιάβολοι της μισθωτής εργασίας ή της μικρής επιχειρηματικότητας, ενώ, την ίδια στιγμή, μεγαλοεπιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και έβγαλαν τα χρήματά τους αφορολόγητα στο εξωτερικό ή και πολιτικοί που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα να συνεχίζουν ανενόχλητοι να απολαμβάνουν τους καρπούς των παρανομιών τους στην πλάτη του ελληνικού λαού». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το 2018 «χρονιά-ορόσημο» και «χρονιά-σταθμό» και ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης σκληρή δουλειά, ώστε να γίνει και έτος δικαίωσης για τις θυσίες του λαού.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11926&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote