Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κύπρος: Αμεση οριοθέτηση του βορείου τμήματος της ΑΟΖ -Περιμένουμε τις παρατηρήσεις και της Ελλάδας
Κύπρος: Αμεση οριοθέτηση του βορείου τμήματος της ΑΟΖ -Περιμένουμε τις παρατηρήσεις και της Ελλάδας Εκτύπωση E-mail
06.01.18

Κύπρος: Αμεση οριοθέτηση του βορείου τμήματος της ΑΟΖ -Περιμένουμε τις παρατηρήσεις και της Ελλάδας - Media Στην οριοθέτηση και του βορείου τμήματος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προχωρήσει η Λευκωσία, όπως ανακοίνωσε και επισήμως ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εορτασμών των Θεοφανείων στο Ζύγι, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι επί του θέματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ «περιμένουμε τις παρατηρήσεις και της Ελλάδος διότι εφάπτονται οι ζώνες, οι οποίες διαχωρίζουν τις δύο Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες». Και ως προς το χρονικό διάστημα είπε ότι: «εκείνο θα το αποφασίσουμε εν καιρώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή",  η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει με την οριοθέτηση και της υπόλοιπης Κυπριακής ΑΟΖ, με βάση την πάγια αντίληψη που εξέφρασε και ο κ. Αναστασιάδης, ότι οι δύο ζώνες Ελλάδας και Κύπρου εφάπτονται, ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα συζήτησης με την Τουρκία.

Επί τούτου, μάλιστα, ερωτήθηκε και ο κ. Αναστασιάδης τονίζοντας πως «δεν είναι θέμα οριοθέτησης της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, είναι μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος. Επομένως, αυτό είναι εντελώς ξένο θέμα προς όσα συζητούμε για τις συντεταγμένες της κυπριακής ΑΟΖ». Ως προς τις πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε «θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και ανάλογα θα αντιδράσουμε και θα δράσουμε».

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η οριοθέτηση θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες από την Λευκωσία, καθώς η Αθήνα έχει μάλλον τυπικού χαρακτήρα παρατηρήσεις στο σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της ΑΟΖ ανακινήθηκε ξανά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από δήλωση του κ. Αναστασιάδη. Έπειτα από όλα αυτά αναμένεται, όπως είναι προφανές, ο τρόπος αντίδρασης της Τουρκίας που, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη ανακοινώσει γεωτρήσεις και έρευνες στο βόρειο κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ έχει δεσμεύσει και περιοχές στο αδιαμφισβήτητο και ήδη οριοθετημένο τμήμα της, νότια το νησιού.

www.topontiki.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11914&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote