Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αχρηστα πυρηνικά καταφύγια στη Ν. Υόρκη Εκτύπωση E-mail
29.12.17

28s11kataf Η Νέα Υόρκη άρχισε να αφαιρεί μεγάλο μέρος των πινακίδων που υποδεικνύουν την ύπαρξη πυρηνικών καταφυγίων και οι οποίες είχαν προστεθεί σε χιλιάδες κτίρια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, με την αιτιολογία ότι αποτελούν παραπλανητικά απομεινάρια της εποχής του Ψυχρού Πολέμου τα οποία δεν υποδεικνύουν την ύπαρξη λειτουργικών καταφυγίων.

Οι μικρές μεταλλικές πινακίδες αποτελούν κατάλοιπα της ανησυχίας σχετικά με τον αγώνα δρόμου των πυρηνικών εξοπλισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ενωση, που έκανε τον πρόεδρο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κατασκευής καταφυγίων στις πόλεις ολόκληρης της αμερικανικής επικράτειας. Οι πινακίδες, με το απλοϊκό σχήμα των τριών ενωμένων τριγώνων μέσα σε έναν κύκλο, αποτέλεσαν το έμβλημα εκείνης της εποχής. Αν και κάποιοι Νεοϋορκέζοι ούτε που τα προσέχουν σήμερα, για άλλους είναι μια ανησυχητική ανάμνηση ότι η απειλή μπορεί να περιορίστηκε αλλά δεν εξαφανίστηκε εντελώς.

Αν και ο Ψυχρός Πόλεμος έχει προ πολλού τελειώσει, η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να εργάζεται προκειμένου να δημιουργήσει πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, ικανούς να πλήξουν τις ΗΠΑ, ενώ εξακολουθεί και η πολεμική ρητορική από Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ. Οπως λένε οι ειδικοί, στην περίπτωση πυρηνικού πλήγματος, οι μικρές πινακίδες που εξακολουθούν να υπάρχουν κατά χιλιάδες, θα πρέπει να αγνοηθούν. Η συντήρηση του συστήματος των καταφυγίων, στην οποία κάποτε δαπανούνταν ομοσπονδιακοί πόροι, προκειμένου τα καταφύγια να είναι εφοδιασμένα με τρόφιμα και νερό, έχει σταματήσει εδώ και δεκαετίες.

Παρότι σε πολλές περιπτώσεις οι πινακίδες εξαφανίστηκαν, καθώς τα παλιά κτίρια κατεδαφίζονταν ή ανακαινίζονταν, αυτή είναι η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια να εξαλειφθούν οι πινακίδες. Στην πραγματικότητα, και η υπεύθυνη Υπηρεσία Πολιτικής Αμυνας έπαψε να λειτουργεί από το 1970 και οι αρμοδιότητές της περάσαν στον ομοσπονδιακό φορέα διαχείρισης κρίσεων (FEMA), o οποίος αρνείται να πάρει θέση για το ζήτημα των πινακίδων. Σε περίπτωση πυρηνικού πλήγματος, όσοι καταφέρουν να επιζήσουν θα πρέπει να μετακινηθούν στο εσωτερικό κάποιου κτιρίου για να προστατευθούν από τη ραδιενεργή ύλη που προκαλεί εγκαύματα και μπορεί να καταλήξει στον θάνατο.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11899&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 29.12.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote