Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ντιμπέιτ σε φιλικό κλίμα
Ντιμπέιτ σε φιλικό κλίμα Εκτύπωση E-mail
01.02.08

 Λίγα 24ωρα πριν τη «Σούπερ Τρίτη» όπου οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών θα αναμετρήσουν τις δυνάμεις τους σε 24 Πολιτείες, η μάχη μεταξύ Μπάρακ και Κλίντον κορυφώνεται. Οι δύο υποψήφιοι ήρθαν ενώπιος ενωπίω σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ στο Kodak Theatre του Λος Αντζελες, χώρος στον οποίο πραγματοποιείται η τελετή των Οσκαρ.

«Κοιτώντας μας, μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα ότι δεν είμαστε ίδιοι αλλά θα αλλάξουμε την χώρα μας», είπε η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσής τους στο θέατρο Kodak του Λος Άντζελες. Είχε δίπλα της τον γερουσιαστή Ομπάμα, ο οποίος από την πλευρά του προσέθεσε ότι η μάχη μεταξύ τους είναι απόδειξη της προόδου του κόμματος και της χώρας, τονίζοντας ότι και οι δύο τους έχουν την ευκαιρία να "γράψουν ιστορία" επειδή είναι βέβαιος ότι «ο ένας από τους δυο τους θα είναι τελικά ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ».

Ο 46χρονος Ομπάμα αναφερόταν στο γεγονός ότι εάν το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος λάβει η 60χρονη πρώην πρώτη κυρία, θα είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα θα έχει το χρίσμα ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, ενώ εάν επιλεγεί αυτός, θα είναι ο πρώτος μαύρος υποψήφιος που θα διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησής τους, κανένας από τους δύο δεν χρησιμοποίησε τους υψηλούς τόνους που είχαν σφραγίσει την προηγούμενη αναμέτρησή τους στη Νότια Καρολίνα. Μάλιστα ο Ομπάμα κράτησε την καρέκλα της Κλίντον για να καθίσει πριν από την έναρξη της συζήτησης, ενώ στο τέλος, ψιθύρισαν κάτι ο ένας στο αυτί του άλλου.

Και οι δύο τους επιδόθηκαν σε σκληρή κριτική για τον επικρατέστερο υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, τον γερουσιαστή της Αριζόνα Τζον Μακέην για τη δήλωση του ότι τα αμερικανικά στρατεύματα μπορούν να μείνουν στο Ιράκ για 100 χρόνια.

Σε ότι αφορά την οικονομία, Ομπάμα και Κλίντον επέκριναν τον Μακέην για το ότι τώρα υιοθετεί τις φορολογικές περικοπές του προέδρου Μπους, παρότι η Γερουσία τίς είχε καταψηφίσει.

«Χρειάστηκε ένας Κλίντον για να "καθαρίσει" μετά τη θητεία του πρώτου Μπους και μπορεί να χρειαστεί ένας ακόμη για να "καθαρίσει" μετά τον δεύτερο Μπους», είπε η Χίλαρι Κλίντον όταν ρωτήθηκε για την προοπτική ένα μέλος της οικογένειας Κλίντον να εκλεγεί στο Λευκό Οίκο μετά την οκταετή προεδρική θητεία του συζύγου της.

Λίγο αργότερα και οι δύο χαμογέλασαν όταν ρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την εκλογή ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα σε ένα ψηφοδέλτιο Ομπάμα - Κλίντον ή Κλίντον - Ομπάμα, ανάλογα με το ποιος θα κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο», διευκρίνισε ο Ομπάμα για να προσθέσει πόσο υπολήπτεται την πρώην πρώτη κυρία και να καταλήξει ότι «η Χίλαρι θα ήταν στην τελική λίστα επιλογής οιουδήποτε υποψηφίου προέδρου».

Σημαντική αναφορά έκαναν και οι δύο στην πολιτική πρόνοιας που θα ακολουθήσουν ενώ δεν εφείσθησαν επαίνων για τον γερουσιαστή Τζον Έντουαρντς, ο οποίος μετά τις προκριματικές στη Νότια Καρολίνα, όπου ήλθε τρίτος, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη διεκδίκηση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τέσσερις προκριματικές εκλογές για το Δημοκρατικό Κόμμα, από τις οποίες δύο, στην Αϊόβα και στη Νότια Καρολίνα κέρδισε ο Ομπάμα και τις άλλες δύο, το Νιου Χαμσάιρ και τη Νεβάδα, η Κλίντον.


e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1189&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote