Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Απειλεί και θα... σημειώσει ονόματα Εκτύπωση E-mail
21.12.17

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ακόμη μία συνεδρίαση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με επίκεντρο την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους. Ήδη, πάντως, οι ΗΠΑ απειλούν τα υπόλοιπα κράτη, με την εκπρόσωπο στον ΟΗΕ να δηλώνει ότι «θα κρατήσουν ονόματα».

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ έχει δημιουργήσει πλήθος αντιδράσεων, ενώ έφερε οργισμένες διαμαρτυρίες σε πολλές μουσουλμανικές χώρες ανά τον πλανήτη.

Τη συζήτηση και ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση κάλεσαν οι εκπρόσωποι της Παλαιστίνης έπειτα από το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ψήφισμα ανέφερε ότι η απόφαση των ΗΠΑ πρέπει να ακυρωθεί, ενώ προέτρεπε τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να μην ιδρύσουν διπλωματικές αποστολές στην Ιερουσαλήμ.

Τώρα η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό στέλνει ευθείες απειλές προς όποια χώρα θέλει να εκφράσει... αντίθεση άποψη από τη δική της. Η Νίκη Χάλεϊ, σύμφωνα με δημοσιογράφους, έγραψε σε επιστολή της ότι «ο πρόεδρος θα παρακολουθεί προσεκτικά την ψηφοφορία αυτή και έχει ζητήσει να του μεταφέρω ποιες χώρες θα ψηφίσουν εναντίον μας. Θα τους σημειώσουμε όλους και θα καταγράψουμε τα πάντα γύρω από αυτό το ζήτημα».

Η ίδια φρόντισε να το επιβεβαιώσει και μέσω Twitter όπου έγραψε «Στα Ηνωμένα Έθνη πάντα μας ζητούν να κάνουμε και να δώσουμε περισσότερα. Οπότε, όταν λαμβάνουμε μία απόφαση με βάση την εντολή του αμερικανικού λαού, για το που θα εγκαταστήσουμε την πρεσβεία μας, δεν περιμένουμε από εκείνους που έχουμε βοηθήσει να μας στοχοποιήσουν. Την Πέμπτη θα υπάρξει μία ψηφοφορία που θα ασκεί κριτική στην απόφασή μας. Οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ονόματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ψήφισμα, το οποίο μπλόκαραν ήδη οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν είναι δεσμευτικό για τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει ξεκάθαρα τη διάθεσή του να επιβάλει τις δικές του απόψεις και αποφάσεις με κάθε τρόπο.
Θα γλιτώσουμε πολλά χρήματα

Τις απειλές επανέλαβε με... περισσότερες πληροφορίες και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα κόψει τη χρηματοδότηση στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου ψηφίσαμτος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε χαρακτηριστικά «Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτούς τους ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει».

Αντιδράσεις από Τουρκία - Παλαιστίνη

Ήδη στις δηλώσεις της Χάλεϊ αντέδρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και των Παλαιστινίων, κάνοντας λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού εκ μέρους των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ριάντ αλ Μαλίκι δήλωσε «Αύριο θα δούμε πόσες χώρες θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, θα ψηφίσουν για τη δικαιοσύνη και θα ψηφίσουν υπέρ αυτού του ψηφίσματος.

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε «Ο κόσμος έχει αλλάξει. Η πεποίθηση ότι “είμαι δυνατός και γιαυτό έχω δίκιο” έχει αλλάξει. Ο κόσμος σήμερα αντιδρά στις αδικίες. Κανένα αξιοπρεπές κράτος δεν θα λυγίσει υπό αυτή την πίεση».

«Βλέπουμε τώρα ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τον δρόμο των απειλών (…). Τί θα πετύχετε σημειώνοντας ονόματα; Θα συμβάλετε προκειμένου κι αυτές οι χώρες να κατακτηθούν; Πώς θα τις τιμωρήσετε;» διερωτήθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Νέες διαδηλώσεις στα Παλαιστινιακά εδάφη

Την ίδια στιγμή Παλαιστίνιοι βγήκαν και σήμερα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης Τραμπ.

Περίπου χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν στο σημείο ελέγχου της Καλαντίγιας, μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Ραμάλας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και πολλοί από αυτούς άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και αληθινά πυρά.

Συγκεντρώσεις και συγκρούσεις, μικρής έκτασης, υπήρξαν επίσης στη Χεβρώνα και τη Ναμπλούς (νότια και βόρεια της Δυτικής Όχθης) και στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του AFP.

Τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη, κανένας σοβαρά, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11882&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote