Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ
Στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ Εκτύπωση E-mail
20.12.17

AOZ Από τις 18 μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, η Τουρκία θα πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε μία νέα προσπάθεια να θέσει εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άγκυρα εξέδωσε νέες NAVTEX, δεσμεύοντας περιοχές νοτιοανατολικά της Κύπρου, επιχειρώντας έτσι να στήσει σκηνικό έντασης στην περιοχή.

Παράλληλα, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία επισπεύδει τη μετακίνηση στη Μεσόγειο, του νέου υπερσύγχρονου γεωτρύπανου «Ντιπ-σι-μετρό-2», με στόχο την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην περιοχή, εντός του 2018.

Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, το γεωτρύπανο το οποίο βρίσκεται σε λιμάνι της Νορβηγίας, έχει μήκος 229 μέτρων και μπορεί να διενεργεί γεωτρήσεις σε βάθος 40 χιλιάδων ποδών.

Στο μεταξύ, αίτηση για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ώστε να ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες ειδικές έρευνες στους δύο στόχους του τεμαχίου 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) κατέθεσε η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum. Σκοπός είναι να γίνουν συμπληρωματικές έρευνες, πέραν των σεισμογραφικών, στα σημεία που επελέγησαν για τις δύο διαδοχικές γεωτρήσεις που προγραμματίζει η κοινοπραξία για μετά τις αρχές του καλοκαιριού.
Τσαβούσογλου: Προσπάθειες προώθησης του ψευδοκράτους

Η Τουρκία δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τη μη επίλυση του Κυπριακού, αφού δεν μπορούσε να επιτευχθεί λύση επειδή η ε/κ πλευρά είναι απρόθυμη να μοιραστεί τη διακυβέρνηση, την εξουσία και την οικονομία με τους Τ/κ, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Τσαβούσογλου μιλούσε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου του στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. «Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε μια λύση μέσα σε αυτές τις παραμέτρους. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε με την ΤΔΒΚ στο τι θα κάνουμε, ποια βήματα θα κάνουμε από τώρα και στο εξής. Τώρα, υπάρχουν εκλογές τόσο στο βορρά όσο και στο νότο. Δεν υπάρχει νόημα στη συζήτηση αυτού του θέματος πριν τις εκλογές. Το θέμα αυτό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για εκλογικούς σκοπούς, είναι θέμα εθνικής πολιτικής».

Ιδιαίτερα μετά τις εκλογές στο ψευδοκράτος, συνέχισε, θα αξιολογήσουν και θα αποφασίσουν με την «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, τι θα κάνουν.

Σε αυτή την περίοδο θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση, όπως ανέφερε, του ψευδοκράτους, σημειώνοντας ότι η Τουρκία το αναγνωρίζει.

Δεν υπάρχει λόγος να εγκρίνουμε ένα νέο ψήφισμα στην τουρκική βουλή, ζητώντας διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτος, πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου απαντώντας προφανώς σε τέτοια πρόταση από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, αλλά θα εστιάσουν τις προσπάθειές τους, σημείωσε, στο άνοιγμα περισσότερων γραφείων αντιπροσωπειών του ψευδοκράτος στο εξωτερικό και στην αύξηση του αριθμού των χωρών όπου θα ισχύει το «διαβατήριο» του ψευδοκράτους. Η απομόνωση του ψευδοκράτους πρέπει να τερματιστεί, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η Ε.Ε. δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11880&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote