Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Brexit: Πρόοδος άλλα όχι συμφωνία για Βρετανία-ΕΕ
Brexit: Πρόοδος άλλα όχι συμφωνία για Βρετανία-ΕΕ Εκτύπωση E-mail
05.12.17

britains-pr--2 Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση διαπραγματεύσεων για το Brexit, ώστε να περάσουν στην επόμενη, κεντρικό αντικείμενο της οποίας θα είναι οι εμπορικές τους σχέσεις υπό τα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει το επικείμενο διαζύγιο τους.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, προχώρησε σε σχετική δήλωση, τονίζοντας ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες, τονίζοντας ωστόσο ότι οι διαφορές σε «μερικά ζητήματα» παραμένουν ακόμη υπαρκτές. Επιπλέον, σημείωσε ότι θα υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα κλείσουν με θετικό πρόσημο».

Στόχος της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με συμφωνία μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα που θα αρχίσει η σύνοδος των ηγετών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, στην οποία και θα αποφασιστεί εάν οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο ΕΕ - Βρετανίας θα περάσουν στη δεύτερη φάση τους. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις δεν συνιστούν «αποτυχία», συμπληρώνοντας ότι και οι δύο πλευρές κατέβαλαν «τεράστιες προσπάθειες». Επιπλέον, δήλωσε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει πρόοδος σε «ικανοποιητικό βαθμό», πριν την ημερομηνία της Συνόδου Κορυφής.

Ο συμβιβασμός των δύο πλευρών στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων είναι δυσκολότερος απ' ό,τι αναμενόταν, καθώς το προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία θεωρεί ότι θέτει υπό αμφισβήτηση τη θέση της χώρας ως αναπόσπαστο τμήμα της Βρετανίας.

To ζήτημα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ένα από τα τρία κεντρικά σημεία του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Τα άλλα δύο είναι το ζήτημα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit και ο «λογαριασμός διαζυγίου» που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία μετά την αποχώρηση της.

Απογοητευμένος  ο Βαράντκαρ

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δεν έκρυψε την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για την υπαναχώρηση της βρετανικής κυβέρνησης από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το κρίσιμο ζήτημα του καθεστώτος των συνόρων της χώρας του με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.

«Είμαι αιφνιδιασμένος και απογοητευμένος που η βρετανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι σε θέση να τιμήσει αυτό που συμφωνήθηκε νωρίτερα σήμερα» είπε ο Βαράντκαρ, εξηγώντας ότι η αποτυχία οφείλεται στη στάση που τηρεί το ενωτικό κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας.
Το συντηρητικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Είναι σημαντικό να ακούμε το DUP αλλά υπάρχουν κι άλλα κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία», σχολίασε ο Βαράντκαρ. «Κατανοούμε ότι η πρωθυπουργός χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμη... Διαπραγματεύεται καλή τη πίστει», προσέθεσε.
Η πιθανότητα επίτευξης ενός συμβιβασμού με βάση τον οποίο, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Βόρεια Ιρλανδία θα εξακολουθούσαν να ισχύουν κανόνες παρόμοιοι με τους σημερινούς, προκάλεσε την οργή του DUP την ώρα που η συμφωνία με την οποία θα άνοιγε ο δρόμος για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων έμοιαζε να είναι πιο κοντά από ποτέ.

«Ήμασταν πολύ σαφείς. Η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ με τους ίδιους όρους όπως και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν θα δεχτούμε καμιάς μορφής απόκλιση στους ρυθμιστικούς κανόνες που θα διαχώριζε, οικονομικά ή πολιτικά, τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε η ηγέτιδα του κόμματος, Αρλίν Φόστερ.

Αντίδραση και από Σκωτία

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας οδήγησαν ταυτόχρονα άλλες περιοχές του ΗΒ να ζητήσουν την εφαρμογή των κανόνων που θα ίσχυαν στη Β. Ιρλανδία και στις ίδιες. "Οι σημερινές εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι αν ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να διατηρήσει την κανονιστική ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστικά να παραμείνει στην ενιαία αγορά, σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούν να το κάνουν και άλλοι», ανέφερε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον σε μήνυμά της στο Twitter.

Υπενθύμισε επίσης ότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στην ΕΕ και η τοπική κυβέρνηση «θα εξακολουθήσει να μάχεται για να γίνει σεβαστή η δημοκρατική επιλογή» των ψηφοφόρων.
Ο πρωθυπουργός της Ουαλίας Κάρουιν Τζόουνς, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην ενιαία αγορά, έγραψε και αυτός στο Twitter: «Αν ένα τμήμα του ΗΒ έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, τότε αναμένουμε και εμείς να μας γίνει η ίδια προσφορά».

Ακόμη και ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο Σαντίκ Καν, δήλωσε ότι η πόλη του θα πρέπει να συνάψει κι αυτή μια ειδική συμφωνία για το Brexit που να της επιτρέπει να παραμείνει μέσα στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή Ένωση. «Οι Λονδρέζοι ψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και μια παρόμοια συμφωνία εδώ θα μπορούσε να προστατεύσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11849&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote