Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow 2+2 υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ
2+2 υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
01.02.08

 Σε «μάχη γιγάντων» εξελίσσεται η εσωκομματική αναμέτρηση για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου στις ΗΠΑ αφού μετά τη δραματική αποχώρηση από την προεκλογική κούρσα του Δημοκρατικού Τζον Εντουαρντς και του Ρεπουμπλικανού Ρούντολφ Τζουλιάνι, τα κόμματα οδεύουν προς την αναμέτρηση της Σούπερ Τρίτης, την 5η Φεβρουαρίου, ουσιαστικά με δύο υποψηφίους: Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα για τους Δημοκρατικούς και Τζον Μακέιν και Μιτ Ρόμνεϊ για τους Ρεπουμπλικανούς.

Μετά και την ήττα του στην αναμέτρηση της Φλόριντα και εφόσον δεν είχε κερδίσει καμία από τις προηγούμενες προκριματικές εκλογές, ο πρώην δήμαρχος της Ν. Υόρκης Τζουλιάνι αποφάσισε να εγκαταλείψει τον αγώνα ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο ενόψει της Σούπερ Τρίτης. Στην ομιλία του, ο Τζουλιάνι ανακοίνωσε την υποστήριξή του προς τον Μακέιν, ο οποίος πλέον έχει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του. Ο μεγιστάνας Ρόμνεϊ, πάντως, που παρά τη δαπάνη εκατομμυρίων στη Φλόριντα, δεν κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές, προτίθεται να συνεχίσει τη μάχη μέχρις εσχάτων.

Αδοξο τέλος
Από πλευράς Δημοκρατικών, ο Τζ. Εντουαρντς έγραψε χθες το άδοξο τέλος στη δεύτερη απόπειρά του να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Καταλυτικό για την απόφαση του Εντουαρντς ήταν το αποτέλεσμα των προκριματικών στη Φλόριντα. Παρότι η πολιτεία έχει τιμωρηθεί και δεν θα αποστείλει εκλέκτορες στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, οι εκλογές έγιναν κανονικά για να δώσουν τη νίκη στη Χίλαρι και πολύ χαμηλά ποσοστά στον Εντουαρντς.

Ο πρώην γερουσιαστής δεν έδωσε πάντως την υποστήριξή του σε κανέναν από τους υποψηφίους των Δημοκρατικών, που φυσικά επιθυμούν διακαώς να πάρουν την ψήφο όχι μόνον των 56 εκλεκτόρων που συγκεντρώνει αλλά και των οπαδών του. Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πάντως ότι 4 στους 10 ψηφοφόρους του Εντουαρντς έχουν ως δεύτερη επιλογή την Κλίντον ενώ μόνον το ένα τέταρτο θα ψήφιζαν τον Ομπάμα. Πλέον, οι υποψήφιοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη Σούπερ Τρίτη όπου κρίνονται οι μισοί από τους 4.049 εκλέκτορες των Δημοκρατικών και το 40% των 2.380 εκλεκτόρων των Ρεπουμπλικανών.

Η Κλίντον, αναζητώντας μία νίκη που θα «σβήσει» την κακή ανάμνηση της Ν. Καρολίνας, έκανε «σημαία» την άνευ σημασίας νίκη της στη Φλόριντα και έφθασε χθες στο Αρκενσο, όπου διετέλεσε πρώτη κυρία ως σύζυγος του κυβερνήτη Μπιλ Κλίντον. Ο Μπάρακ Ομπάμα, ενισχυμένος από την υποστήριξη «μεγατόνων» από την οικογένεια Κένεντι, προγραμματίζει επισκέψεις στο Ντένβερ και στο Φοίνιξ, πολιτείες με μεγάλο αριθμό ισπανόφωνων, μέρος των οποίων ελπίζει να αποσπάσει από την Κλίντον.

Εκπληξη
Ο Ομπάμα είχε χθες ακόμη μία ευχάριστη έκπληξη: Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, o πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, ιδιαίτερα αγαπητός στους Δημοκρατικούς, επισήμανε μεν ότι δεν υποστηρίζει δημοσίως κανέναν υποψήφιο, έπλεξε δε το εγκώμιο του γερουσιαστή του Ιλινόις.

«Η εκστρατεία του Ομπάμα είναι εξαιρετική και αφυπνιστική για μένα και την οικογένειά μου», δήλωσε και επικρότησε τη ρητορική ικανότητα του, την οποία και συνέκρινε με αυτή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. «Ο Ομπάμα, σχεδόν αυτόματα, θα αποτελέσει παράγοντα ίασης στην έχθρα που σήμερα υπάρχει στη χώρα και την κυβέρνηση», κατέληξε ο Κάρτερ.


imerisia
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1184&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote