Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αιωνία του η μνήμη
Αιωνία του η μνήμη Εκτύπωση E-mail
31.01.08
 Με χειροκροτήματα, ελληνικές σημαίες στα χέρια, δάκρυα στα μάτια και φωνάζοντας «Αθάνατος», πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στην τελευταία του κατοικία.

Ο κιλλίβαντας με τη σορό έφτασε, λίγο μετά τις 13:00, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, μέσω των οδών Μητροπόλεως, Πλατείας Συντάγματος, Αμαλίας, Συγγρού, Αθανασίου Διάκου, Αρδηττού και Αναπαύσεως.

Με την άφιξη του σκηνώματος, τρία στρατιωτικά τμήματα απέδωσαν τιμές και στη συνέχεια ιερωμένοι ανέλαβαν στους ώμους τους την ξύλινα λάρνακα και υπό τον ήχο πένθιμων εμβατηρίων την οδήγησαν στον τάφο, ο οποίος βρίσκεται δίπλα από αυτόν του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ

Με χειροκροτήματα, ελληνικές σημαίες στα χέρια, δάκρυα στα μάτια και φωνάζοντας «Αθάνατος», πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στην τελευταία του κατοικία.

"Σήμερα είναι μέρα λύπης, πόνου και σιωπής. Προσευχόμαστε ο μακαριστός να έχει πάει στον παράδεισο", ανέφερε ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, ενώ ο μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος είπε: "Πρέπει να δώσουμε σημασία στην ανθρωπιά παρά στα αξιώματα. Να κάνουμε μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία".

Τέλος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ανέφερε: "Ολοι εμείς, Εκκλησία και λαός, εκφράσαμε το σεβασμό και την τιμή στο μακαριστό αρχιεπίσκοπο. Ο Χριστόδουλος μας προσφέρει την ευλογία του και η Εκκλησία θα συνεχίσει το έργο του".

Ο κιλίβαντας με τη σορό έφτασε, λίγο μετά τις 13:00, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, μέσω των οδών Μητροπόλεως, Πλατείας Συντάγματος, Αμαλίας, Συγγρού, Αθανασίου Διάκου, Αρδηττού και Αναπαύσεως.

Με την άφιξη του σκηνώματος, τρία στρατωτικά τμήματα απέδωσαν τιμές και στη συνέχεια ιερωμένοι ανέλαβαν στους ώμους τους την ξύλινα λάρνακα και υπό τον ήχο πένθιμων εμβατηρίων την οδήγησαν στον τάφο, ο οποίος βρίσκεται δίπλα από αυτόν του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ

Eξόδιος ακολουθία
Η εξόδιος λειτουργία, η οποία ξεκίνησε στις 10 το πρωί τελέστηκε σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης. Ακολούθησαν επικηδείοι λόγοι τους οποίους εκφώνησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Τα πνευματικά χαρίσματα του εκλιπόντος αρχιεπισκόπου, το λόγο και το έργο του προς τον στόχο της προσέγγισης εκκλησίας και λαού εξήρε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον επικήδειό του, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την εκτίμηση του Φαναρίου προς τον μακαριστό Χριστόδουλο και προσπερνώντας με τον τρόπο αυτό την όξυνση που παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2004 στις σχέσεις των δύο ανδρών.

"Μικρό διάλλειμα πικρίας, που θα περάσει για πάντα στη λήθη", χαρακτήρισε την ίδια περίοδο από την πλευρά του ο μητροπολίτης Άνθιμος. "Παναγιότατε, σας διαβεβαιώνω ότι ο αδερφός μας σας αγαπούσε, σας εσέβετο μέσα από τα φίλτρα της καρδιάς του και σας σκεπτόταν, και εσάς και όλους", τόνισε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο οποίος προσφώνησε, μεταξύ των πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων και τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος παρέστη στην εξόδιο ακολουθία.

Για "πολυσχιδή ποιμενάρχη που με το γλαφυρό, ευθύ του λόγο και την ασυμβίβαστη πράξη του, έφερε την εκκλησία κοντά στα λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία", μίλησε ο Ευρ. Στυλιανίδης. "Ήταν ανοικτός και δεκτικός στις προκλήσεις των καιρών. Πίστευε στη νέα γενιά με την οποία επεδίωκε πάντα να βρίσκεται σε επικοινωνία με τη δική της γλώσσα. Μέριμνά του ήταν να φέρει τους νέους κοντά στην εκκλησία και τα κατάφερε", τόνισε ο υπουργός.

Τον οφειλόμενο φόρο τιμής "στον πνευματικό ηγέτη, που έθεσε τα σπάνια χαρίσματα και τη δύναμη της ψυχής του στο θρησκευτικό λόγο, στην εκκλησία, στο χρέος προς την κοινωνία", κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, μεταφέροντας στον επικήδειό του μηνύματα οδύνης για την πρόωρη ενδημία του μακαριστού αρχιεπισκόπου, τα οποία διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη σχετική έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής. "Ενέπνευσε και καθοδήγησε πνευματικό έργο, που ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας. Μας εγκατέλειψε πρόωρα, αλλά άφησε έργο σε πλήρη ακμή, πλήρη εξέλιξη", τόνισε ο Δ. Σιούφας.

Την ευχή το έργο και το όραμα του μακαριστού ιεράρχη να βρει ισάξιους συνεχιστές και μιμητές διατύπωσε τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης. "Ως δεινός κυβερνήτης του πλοίου της εκκλησίας, την οδήγησες μακριά απ΄ την παραδοσιακή της εσωστρέφεια και το περιθώριο. Ήσουν ορμητικός, δυναμικός, πύρινος", τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Η ακολουθία τελέστηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, του πρωθυπουργού και του συνόλου της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Επίσης παρόντες ήταν εκπρόσωποι όλων των δογμάτων και πλήθος προσωπικοτήτων από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Κατά την έξοδο από τη Μητρόπολη, ερρίφθησαν 21 κανονιοβολισμοί από το Λυκαβηττό και το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Σήμερα δε λειτουργούν δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, εφορίες, δικαστήρια, υπουργεία, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι. Κανονικά λειτουργούν: νοσοκομεία, ΔΕΚΟ, τράπεζες και μέσα μαζικής μεταφοράς, σε όσα όμως κινούνται προς το κέντρο θα υπάρχουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια.


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τελετή της κηδείας.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1183&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote